2009. február 23.Parádi Orsolya
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Budapest Film Oscar-díjas filmjei

Az idei, 81. Oscar-díj átadáson a Budapest Film által forgalmazott filmek összesen 5 Oscar-díjat söpörtek be. Sean Penn kapta a legjobb színész díját a Milk címszereplőjeként, Kate Winslet pedig A felolvasó című Holokauszt-dráma főhősnőjeként érdemesült a legjobb színésznő díjára.

Gus van Sant (Good Will Hunting) életrajzi filmje tisztelgés egy ikon előtt. Harvey Milk-et 1977-ben beválasztották San Francisco városának Felügyelői Testületbe, így ő lett az első olyan magas közhivatali tisztséget betöltő ember Amerikában, aki nyíltan vállalta homoszexualitását. Sean Penn a Milk-ben nyújtott karizmatikus alakításával egy rendkívül erős mezőnyben győzött. Mindemellett a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó díjat a Milk forgatókönyvírója, Dustin Lance Black vihette haza.

Stephen Daldry (Az órák) Bernhard Schlink 40 nyelvre lefordított, világhírű regényét adaptálta filmvászonra. A felolvasó egy fiatal fiú és egy érett nő kapcsolatán keresztül, a második világháború árnyékában vizsgálja, hogyan tud egy generáció megbirkózni egy másik bűneivel. A Rolling Stone kritikusa szerint Kate Winslet "szenvedélyes, pontos portréja túlmegy a színjátékon; olyan provokáció, amelytől éjszakákon át nem jön álom a szemünkre."

Az idei év legjobb dokumentumfilmjének a Man on Wire bizonyult. 1974-ben Philippe Petit francia kötéltáncos áttáncolt a World Trade Center két épülete közé kifeszített drótkötélen. Az illegális akció után azonnal börtönbe került. Az "évszázad művészeti bűntényét" megidéző film alkotói, James Marsh és Simon Chinn vehették át az arany szobrocskát teljesítményükért.

Saul Dibb kosztümös történelmi drámája, A hercegnő is kapott díjat az Oscar-ceremónián: Michael O’Connor a legjobb jelmezért járó elismeréssel távozhatott.

A mozibemutatók dátuma:
MILK - február 26.
A FELOLVASÓ - április 2.
MAN ON WIRE - a tavasz folyamán
A HERCEGNŐ már a mozikban!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei