2009. február 23.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tótumfaktum - Matt Dillon masszív alkoholistaként is csúcsformában

Mihez kezdhet magával egy alkoholista, munkakerülő, nincstelen író? Jobbára semmihez, csak hagyja magát sodortatni az élet árjával, és megpróbál túlélni. Közben alkot rendületlenül, és töretlenül bízik a felfedezésében. Egyszer talán neki is összejön, és akkor képébe röhöghet a nyomornak.

Charles Bukowski (1920-1994) önéletrajzi alapokon nyugvó története egy kilátástalan helyzetben lévő, írói ambíciókat tápláló emberről szól. Nem keseredik el annak ellenére sem, hogy a rendszeresen elpostázott novelláira nem érkezik válasz, sőt, saját bevallása szerint el tudja képzelni, milyen gúnyosan fogadják az újabbnál újabb kéziratait. Munkahelyeit úgy váltogatja, mint mások a piszkos alsónadrágot, igazi ritkaságszámba megy egy esetleges második nap ugyanazon a portán. Ennek jórészt az az erős alkoholizmus az oka, amely végigkíséri Hank Chinaski történetét a film során.

Akár a hétköznapiság bélyegét is rá lehetne sütni a Tótumfaktumra, végtére is a milliónyi, olcsó whiskyt vedelő munkakerülő, netán hajléktalanná vált amerikai nagy részére ráillene Hank Chinaski egysíkú életének nyomasztó meséje. És mégsem dőlhetnek hátra elégedetten a tucatfilmek sablonos megoldásaira vadászó megmondó kritikusok, Bent Hamer norvég rendező és Matt Dillon (Majd megdöglik érte, Ütközések) párosa szinte tökéletesen adja vissza Charles Bukowski mondandóját. Erre tesz rá még egy lapáttal a rendkívül jól eltalált mellékszereplői csapat, akár a Chinaski apját alakító James Noah, akár az italát megosztó csövest játszó - ezzel élete egyetlen filmes szerepében pár percig tündöklő - Dean Brewington kerül képre, mindannyian hitelesek az általuk megformált karakterként.


Tótumfaktum - Matt Dillon


Megszokhatták már a mozilátogatók Matt Dillon filmjeiben a romantikus hangulatot, olykor viccesen, olykor vadul. A romantika ezúttal is képbe kerül, sőt, a főszereplő egyetlen támpillérje a teljes letargiába süllyedés ellen a szerelemnek hitt érzelmi fellángolás. Lili Taylor méltó partnere Dillonnak, az italt szintén meg nem vető, kocsmáról kocsmára járó fiatal nőt megformálva leginkább Charlize Theron, a "A rém" prostiját juttatja eszébe a kifinomult ízlésű filmrajongóknak, mindezt jó értelemben véve, a koppintás legapróbb gyanúja nélkül.

Külön említést érdemelnek John Christian Rosenlund operatőri megoldásai, a film egészének hangulatához pontosan illenek a komótosan, álmatagon vánszorgó kamera képei, néha, csak úgy ottfelejtve valahol, mintha egy részeg alak hagyná el a kiürült sörösüvegét.

Hogy kötelező darabbá válik-e Bent Hamer rendezése, avagy marad a "megnézve" kategóriában, azt döntse el mindenki maga, mindenesetre Charles Bukowski egyik legjobban sikerült könyvadaptációja került a boltokba DVD-n, a MOKÉP jóvoltából.

***


Tótumfaktum
Eredeti cím: Factotum
Gyártó nemzetek: francia, amerikai, norvég, svéd, német
Rendező: Bent Hamer
Főszereplők: Matt Dillon, Lili Taylor, Marisa Tomei, Fisher Stevens, Didier Flamand
Írták: Charles Bukowski (könyv), Bent Hamer (forgatókönyv)
Időtartam: 89 perc
Hazai forgalmazó: MOKÉP-PANNÓNIA
Bemutató dátuma: 2005
DVD megjelenés: 2009

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei