2009. március 3.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hajrá boldogság! - Mosolyogj, és a világ visszamosolyog Rád

Mike Leigh a kilátástalan életet bemutató, nyomasztó drámák után egy másik műfajban mutatja meg, hogy nem véletlenül tartják az egyik legnagyobb élő angol filmrendezőnek. A Hajrá boldogság egy vidám film, a szó legjobb értelmében, amiből akár tanulhatunk is, és amely édes és kedves anélkül, hogy cukormázas giccsé válna.

"Út a valóságba. De én nem akarok odamenni." Ez a legelső mondat a filmben, ami a főhősnő szájából hangzik el, mintegy összefoglalva a gondolkodásmódját. A Hajrá boldogság talán az Amelie csodálatos élete című film angol testvére, már a ködös Albionban is látják a pozitív hozzáállás fontosságát. A főszereplő Poppy egy örökké vidám, örökké optimista általános iskolai tanárnő, aki még nem nőtte ki a gyermeki kíváncsiságot és lelkesedést. Elsőre talán sokkoló és nem tűnik őszintének ez a túlzott vidámság és naivitás, ráadásul a néző - ismerve Mike Leigh korábbi filmjeit - várja, mikor fordul át tragédiába a történet, de nem fog, bár konfliktusok és gondok vannak az életében. Poppy harminc éves és albérletben él a barátnőjével, nem találja meg a hangot a húgával, ellopják a biciklijét, erre elhatározza, hogy vezetni tanul, de kifogja a világ legmorcosabb autós-oktatóját.

A lazán összefűzött epizódok egy-egy élethelyzetet mutatnak be, amelyek tanúbizonyságot tesznek arról, hogy az optimizmus igenis célravezető. A világ és Poppy találkozásából mindig az utóbbi kerül ki győztesen, mert nem csak a saját életével törődik, hanem megpróbálja alapjaiban megváltoztatni a körülötte élők mindennapjait is. Mottójául Ghandi szavai szolgálhatnak: "Te magad légy a változás, amit látni szeretnél a világban."

A szimpatikus világnézet mellett a Hajrá boldogság filmnek is kiváló. Mike Leigh rendező-forgatókönyvíró ismeri és szereti az embereket, ez Hajrá boldogság minden pillanatán látszik. Emellett biztos kézzel, megfelelő arányban adagolja az érzelmeket, így a film se nem felületes, se nem drámai. Kétségtelenül megérdemelt volt az Oscar-díj jelölése a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában, ha a győzelem el is maradt. A főszereplő Sally Hawkinsnak ez már a harmadik közös munkája volt Mike Leigh-hel, így valószínűleg szavak nélkül is értették egymást. Hawkins alakításának, mosolyának, csillogó szemének köszönhető, hogy nem tűnik őrületnek vagy végtelen ostobaságnak Poppy viselkedése, képes mélységet adni a tanárnő örök vidámságának. Ezt a nem kis teljesítményt a szakma a legjobb vígjátéki színésznőnek járó Golden Globe-bal díjazta. Meg kell még említeni a filmhez nagyszerűen illő zenét, Gary Yershon zeneszerző munkáját, ami pont annyira könnyed-vidám, mégis tartalmas, mint a film.


Mindezekért a Hajrá boldogság megtekintését Magyarországon mindenki számára kötelezővé kellene tenni, az egyik legpesszimistább ország számára az egyik legoptimistább filmet. Mindannyian eltanulhatnánk Poppy-tól a boldogságot és, hogy hogyan vegyük észre a szépséget a legapróbb dolgokban is.


***


Hajrá boldogság!
Eredeti cím: Go-Happy-Lucky
Műfaj: vígjáték
Hossz: 118 perc
Gyártás éve: 2008
Rendező: Mike Leigh
Forgatókönyvíró: Mike Leigh
Zeneszerző: Gary Yershon
Operatőr: Dick Pope
Vágó: Jim Clark
Szereplők: Sally Hawkins, Alexis Zegerman, Andrea Riseborough, Sinead Matthews, Eddie Marsan

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
visionfresh 2009-03-08 10:16:01
jó film volt :)

Csatlakozott:

2008-09-26

Írt kommentek:

35 db

karolyi 2009-03-06 01:26:07
Én sem vagyok gonosz,de jó se!Magyarországon kötelező kurzusokat kellene indítani,hogy csak 1 kicsit optimistábbak legyünk.Ha csak minden 500.000.-ik ember lenne ennyire "életszerűtlenül"életszer ,mint Poppy,akkor talán "rosszkedvünk telét York napsütése" nélkül is vidámabbá változtatná.
nem
regisztrált
dieselgirl 2009-03-04 23:27:04
sorry, de olyan idegesito es mu volt a foszereplo csaj, hogy kimentunk a mozibol. lehet h nekem rosz a humorom, pedig nem vagyok 1 gonosz ember, es enis a boldogsagot keresem meg minden. de ez nekem 1 valotlan karakter volt, nem volt eletszeru az o hihetetlen jokedve, frissessege stb...
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei