2009. március 4.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Largo Winch - újabb képregényhős a filmvásznon

Largo Winch alakja sokak számára ismerős lehet. A belga képregényhős történetéből készítettek már tévésorozatot Largo Winch - Az igazságtevő címmel, de számítógépes játék formájában is találkozhattunk vele. 2009. március 5-től a moziváltozattal is megismerkedhetnek a kalandos történetek kedvelői.

A Largo Winch eredetileg egy belga képregénysorozat, melynek első száma 1990-ben jelent meg. Jean Van Hamme író és Philippe Francq rajzoló nem egy szuperhős köré építették történetüket, a középpontba egy jugoszláv árvát állítottak. Nincsenek különleges képességei, és nem menti meg a bajba jutottakat, a történet mégis izgalmas, és a figura szerethető. A mai napig az egyik legsikeresebb francia nyelvű képregénynek számít. Jean Van Hamme Largo történetét eredetileg regény formájában szerette volna megírni. 1977 és 1980 között hat kötet jelent meg belőle, majd mikor már hivatásos képregényíróvá vált, ismét visszanyúlt az árva Largo Winczlaw kalandjaihoz. A regényeknek csak egy részét dolgozta át képregénnyé, így a képregénykötetek nagy része teljesen új történeteket tartalmaz.

Largo Winch hatalmas sikerét mutatja, hogy 2001-ben az M6 közreműködésével televíziós sorozat készült a képregény alapján. A Paolo Seganti főszereplésével bemutatott sorozat csupán az alaptörténetet és néhány szereplő nevét vette át. Magyarországon 2002-től Largo Winch - Az igazságtevő címen vetítették. 2002-ben a sorozatos sikereknek köszönhetően az Ubisoft videojátékban dolgozta fel a képregényhős kalandjait.
Magyarországra a képregény-feldolgozások előbb érkeztek meg, mint maga a képregény.

A Largo Winch-sorozat egyes részei megjelentek holland, angol, német, lengyel és svéd nyelven. Magyarul 1995-ben az X-07 magazin adta ki először a képregényt, de csupán az első kötetet közölték, azt is két részben. 2007-ben a Képes Kiadó megkezdte a teljes kötetek kiadását.
Magyarul eddig megjelent:
Az örökös (L’Héritier) megjelent: 2007. május
A W konszern (Le Groupe W) megjelent: 2007. október
Ellenséges felvásárlás (O. P. A.) megjelent: 2008. június

A 4. rész (Business Blues) megjelenése még várat magára. A Képes Kiadó mindenképp kiadja a Business Bluest-t, csak az a kérdés, mikor. Ez nagyrészt attól függ, hogy a képregény-sorozat első 4 epizódjának cselekményét magába sűrítő film mennyire lesz sikeres a magyar nézőközönség körében. Minél sikeresebb lesz, annál hamarabb jelenik meg a 4. rész, és annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a többire is sor kerül. Magyarországon azonban nem tudják a kiadók, hogy mire számíthatnak. Míg Franciaországban teljesen elfogadott időtöltés a képregény-olvasás, addig Magyarországon kevesen ismerik a szórakozás ezen fajtáját. Ennek egyik oka, hogy többen gyerekesnek vélik. A kérdés azonban az, hogy míg a Superman, Batman, Spiderman és a Harry Potter fantasztikus világát elfogadják, a fantasztikumot nem tartalmazó képregényadaptáció milyen sikert fog aratni.

A Largo Winch megfilmesítésének ötlete Jérôme Salle rendező nevéhez köthető. Első rendezése, az Antony Zimmer (2005) romantikus thriller volt. Ezzel szemben a Largo Winch egy összeesküvéselméletre alapozott akció-kalandfilm, mely számos gazdasági és politikai problémára rávilágít. A Largo Winch képregény nem egy az egyben került vászonra - számos elemet kihagytak, másokat betoldottak, egyes esetekben a szereplők neme is megváltozott.

Largo Winch (Tomer Sisley), született Largo Winczlaw 26 éves koráig nem sejtette, hogy mi vár majd rá Nerio Winch (Miki Manojlovic) örököseként. Nevelőapja egy családhoz adta, majd jó iskolákban taníttatta, de egy több milliárdos cég vezetésére nem készítette fel. Largo a jómód helyett a kalandot választotta, de élete váratlan fordulatot vesz, miután nevelőapját meggyilkolják. Célponttá válik, ezért menekülnie kell. Largo nem az a típusú szereplő, aki előre gondolkodik, és mindig tudja, mit fog lépni az ellenség. Talán pont azért olyan szerethető figura, mert esendő, sérülékeny, naiv, és nagyon emberi. Nem repül, nincsenek különleges képességei, de erejét felhasználva mégis képes felülkerekedni.

Menekülése során tudhatná, hogy nem bízhat senkiben, de elég szépen ránézni, régóta ismerni, és már nem is gyanakszik. A film tele van meglepetésekkel és időbeli ugrásokkal, visszautalásokkal. Vannak lényeges elemek, melyeket csak a film végén tudunk meg, és az egész addigi elképzelést felülmúlja. Izgalom és kaland gyönyörű helyszíneken, Alexandre Desplat zenéjével, ami szinte magáért beszél. A képregény sok lehetőséget rejt még magában, és a film lezárása sem tekinthető folytathatatlannak. Ki tudja, lehet, hogy a Largo Winch 2 előbb eljut a magyar mozikba, mint a képregény összes kötete a magyar polcokra.

Magyarországon 2009. március 5-én mutatják be a Largo Winch című francia kalndfilmet.

***


Largo Winch
francia kalandfilm

Szereplők: Tomer Sisley (Largo Winch), Kristin Scott Thomas (Ann Ferguson), Miki Manojlovic (Nerio Winch), Gilbert Melki (Freddy), Mélanie Thierry (Léa/Naomi), Karel Roden (Mikhail Korsky),
Rendező: Jérôme Salle
Író: Philippe Francq, Jean Van Hamme
Forgatókönyvíró: Jérôme Salle, Julien Rappeneau
Zene: Alexandre Desplat
Producer: Nathalie Gastaldo, Philippe Godeau
Operatőr: Denis Rouden
Hossz: 108 perc
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2009. március 5.
Bővebb információ: www.largowinch-lefilm.com, www.kepeskiado.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei