2009. március 5.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Erőszakik - Colin Farrell és Brendan Gleeson, mint bérgyilkosok

Az Erőszakik két bérgyilkos története, akik egy szerencsétlen "baleset" miatt kisebb pihenőre kényszerülnek a karácsonyi pompájában ragyogó álmos belga kisvárosban, Bruges-ban. Mivel üssék el az idejüket? Városnézéssel? Gyönyörködjenek a kilátásban? Alkalmazkodjanak a turistaléthez és kanálisokon hajókázzanak? Igen.

A két bérgyilkos hozzálát a városka felderítéséhez, a középkori építészeti emlékek megismeréséhez... és a kisváros életének felforgatásához.

Az Erőszakik (In Bruges) című ír-belga film volt a Sundance Filmfesztivál nyitófilmje 2008-ban. A Martin McDonagh Oscar-díjas filmrendező jegyezte film, Colin Farrell, Brendan Gleeson és Ralph Fiennes főszereplésével teljes egészében, egy addig álmos kis belga városban, Bruges-ban játszódik. Ray (Colin Farrell) és Ken (Brendan Gleeson) lelkizős bérgyilkosok életét megnehezíti, hogy kényszerpihenőre küldik őket Belgiumba, karácsony táján. Főnökük, Harry (Ralph Fiennes), akit a film első kétharmadában csak hallani lehet (azt is csak nagykorúaknak engedélyezve) az angol nyelv káromkodás-szókincsét vonultatja fel, Kennel folytatott telefonbeszélgetéseiben.

Burges-ban, főhőseinknek csak egy kötelezettsége van: várni főnökük hívását. A két bérgyilkos unalmában elindul felfedezni a várost, megismerik a helyieket, ismeretséget kötnek helyi lányokkal, terhesekkel, fiatalokkal, törpékkel. Ken élvezi az Észak Velencéjének is nevezett észak-flandriai város történelmi kerületei által árasztott nyugalmat, a középkori épületeket, míg Rayt még mindig kísértik a londoni vérontás képei, emlékképek bukkannak fel és nem érti, hogyan ronthatta el első munkáját. Hogyan ölhette meg a kisfiút? Hiába ismerkedik meg a titokzatos Chloë-val, az asszisztensként dolgozó drogdílerrel és tolvajjal, az együtt töltött kellemes órák sem feledtetik a szörnyű tettet. Ahogy telnek a percek, ahogy megismerjük a karaktereket, úgy lesz a lassan, nehézkesen induló film egyre bonyolultabb, mélyebb, pörgősebb.


Erőszakik - Colin Farrell és Brendan Gleeson


A film cselekménye egy kicsit nehézkesen indul, de egy idő után mindenki rátalál magára, szerepére, nem követi a szokás sablonokat, szerencsére nem zárja le sem happy enddel, sem tragikus befejezéssel. A színészek remek alakításainak köszönhetően emlékezetes, maradandó élményben lesz részünk. A hangulat a sok poén és helyzetkomikum ellenére a történetben felvetődött eseményeknek köszönhetően drámaiságot is hordoz magában, a dialógusok remekül lettek megírva, tükröződik bennük az író profizmusa.

Harrynek "köszönhetően" a film elnyerhetné a "A film, amelyben legtöbbször elhangzott a "fuck", kifejezés és variációi" címet. Ehelyett a valóságban számos díjat és jelölést kapott és még esélyes volt a Legjobb forgatókönyv Oscar-díjára is, amelyet végül a Milk című film nyert el. A film kedvező fogadtatásban részesült mind a kritika, mind a nézők részéről. Martin McDonagh korábbi színházi író és rendező több Golden Globe-díjra is jelölt első rendezése rendkívül emberi, szórakoztató, igényes fekete komédia, amelyet ajánlani tudok mindenkinek, aki szereti a különleges, mélylélektani drámákat, érdekes filmeket.

A rendkívül fiatal alkotó (38 éves) McDonagh ez idáig egyetlen rövidfilmet rendezett, amivel azonban rögtön Oscar-díjat nyert, 2006-ban. A Six Shooter egy meglehetősen különös hangulatú film, mely - a halált helyezi a középpontba, azonban ezt oldandó, helyenként igen morbid fekete humorba csap át - szintén Brendan Gleeson főszereplésével készült.

Az Erőszakik című film megint egy olyan alkotás, aminek csak a címét olvasva nem biztos, hogy veszem a fáradságot, hogy végignézzem. Megint egy olyan film, aminek nagyon rossz és érdektelen magyar címet választottak, de ez ne tartson vissza senkit attól, hogy megnézze ezt a gyöngyszemet, ha már rátalált.

***


Erőszakik
Eredeti cím: In Bruges
Gyártás éve: 2008
Hossz: 107 perc
Rendező: Martin McDonagh
Forgatókönyvíró: Martin McDonagh
Zeneszerző: Carter Burwell
Operatőr: Eigil Bryld
Producer: Graham Broadbent, Peter Czernin
Vágó: Jon Gregory
Szereplők: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Fiennes, Clémence Poésy, Elizabeth Berrington, Eric Godon, Jérémie Renier

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei