2009. március 6.Barnás Márton
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Ének - Carlos Saura Fados című filmjéről

Tisztázzunk gyorsan valamit. Gondoltam, ha már egyszer arra adtam a fejem, hogy Saura filmjét megnézem, nem árt, ha bizonyos előzetes és nagyon biztos tudással rendelkezem. Tangó után Fado, mi tagadás, tud ez a Carlos, nagyon tud. De mi is ez a Fado?

Hiszen most már egy film címe is, és a P’Art moziban éppen ezt a filmet néztem meg. Mondjuk, nem bántam meg, hogy megnéztem, de nem tudom, mennyire tekinthető ez az alkotás filmnek. Inkább fado-klippek sorozata, gyűjteménye, esetleg musical.

A fado (amit egy Salazar nevű diktátor "negroid, barbár lotyóéneknek" nevezett) ének, ami Lisszabonból és Coimbrából származik. Ezeknek a népdaloknak az eredete homályba vész. Lisszabon óvárosában, az Alfamában született meg a fado műfaja. Fadoénekesnők dalolják szóló- és ritmusgitár kísérettel fájdalmas, mélabús dalaikat mély érzésekről, beteljesületlen vágyakról, viszonzatlan szerelemről, mélységes kétségbeesésről. Coimbrában pedig fiatal férfiak éneklik a fadot, mely már politikai érzelmek felkorbácsolására is alkalmas.

Carlos Saura alkotásának megtekintése mindenképpen különleges élmény, és nyilván írhatom azt, hogy filmélmény, hiszen a híres filmrendező így tiszteleg a fado előtt. Eléggé hiteles képet kapunk egy nép legmélyebb érzéseiről, hiszen erről is énekelnek nekünk, s bizony megint arra jövünk rá, hogy nagyon hasonlítunk egymásra, van, ami azonos minden népben, örök bennünk. A dal, a szívszorító ének nem elválaszt, sokkal inkább összeköt minket, és lehet, egyáltalán nincs hangunk, és énekes antitalentumok vagyunk, de nekünk is énekelni támad kedvünk. Elénekelném önöknek minden boldogságomat, fájdalmamat, ha szeretném, tehetném, de nem hiszem, hogy önökre tartozna, vagy jót tenne önöknek a megosztás.

Saura filmje viszont igen. Magával ragad, felemel, kikapcsol, majd magával ránt a mélybe, az emberi szív valódi mélységeit kutatjuk, és amit találunk, azt nagyon megbecsüljük; megőrizzük, ami legbelül van. Csodálatos dalok, mély mondanivaló, meglehetősen képzett hangok, felejthetetlen arcú előadások.

Carlos Saura ismert, elismert, vagy épp kevésbé felkapott énekesek, táncosok segítségével színpadi előadásként ismertet meg minket a fadóval, annak lényegével. Mit csinál Saura? Egymás után levetíti nekünk a különböző fadókat, ezeket a profi előadásokat (közeli képekben láttatva a fadista lélekrezdüléseit, vagy mozgásszínházban játszatva el a dalt), de semmi több. Oda bízza a nézőre. Persze, lehet, adott esetben ez a mindenség, hálásak lehetünk érte. Azok is vagyunk. De az egész mintha nem is filmként működne, hanem - ahogy azt a cikk elején már megemlítettem - fado-klippekként. Csak ki lehet velük tölteni kb. 70 percet, sikerül is, ráadásul elég szép élménnyel ajándékoz meg minket. Így dalolva távozhatunk a P’Art moziból. Hiszen úgy szép az élet.

***


Fados
Műfaj: musical
Hossz: 90 perc
Gyártás éve: 2007
Rendező: Carlos Saura
Forgatókönyvíró: Carlos Saura, Ivan Dias
Operatőr: José Luis López-Linares, Eduardo Serra
Producer: Ivan Dias, Luís Galvao Teles, Antonio Saura
Vágó: Julia Juaniz
Szereplők: Chico Buarque, Camané, Carlos do Carmo, Lila Downs, Cesaria Evora

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei