2009. március 9.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Make it happen - Dobd be magad! - és érezd a ritmust

Hazánkba is megérkezett az amerikai filmipar legújabb "táncos" terméke-remake-je (?), a Make it happen - Dobd be magad! című zenés-táncos romantikus filmdráma. A történet nem túl eredeti, ám a változatos stílusú zenei betétek remekül ellensúlyozzák ezt az apró malőrt.

Lauryn (Mary Elizabeth Winstead) egyszerű, fiatal lány, akinek leghőbb vágya, hogy profi táncos legyen. Egy poros indianai kisvárosból elindul Chicagóba, hogy részt vegyen az egyik leghíresebb táncakadémia, a Chicagói Zene- és Tánciskola meghallgatásán. A dolgok azonban nem úgy alakulnak, ahogy eltervezte: elutasítják. A szerencsétlenségek után végül újra magára talál, s egy neves burleszk klubban, a Ruby’s-ban kezd el dolgozni. A munkája során számos konfliktust kell megoldania, melyek rádöbbentik Laurynt: a tervek változhatnak, az álmok sosem.

A filmet nézve nem csak az - egy kis analógiával élve - ún. vájtszemű közönségnek lehet déja vu-érzése. A nem szakavatottakban is felmerülhet az a gondolat, hogy ezt már látták valahol. És igen, nem tévednek sokat, valóban kísértetiesen hasonlít korábbi elődeire. Itt most meg kellene neveznünk egyet, mellyel mind történeti, mind stílusbeli rokonságot mutat, azonban ez nem ennyire egyértelmű. A történet folyama, a szülők halála, a jobb életre áhítozó, profi táncosnak készülő lány, s a nem túl rózsás anyagi körülmények részben - vagy teljesen (?) - fellelhetők a Flashdance, A szívem érted rapes (Save the last dance) vagy akár a Step up 2: Az utcák (Step up 2: The streets) című filmben is. Különbségként talán annyit lehetne említeni, hogy a táncakadémia neve nem Julliard, és hogy ebben a változatban egy igen szigorú, főleg a családi vállalkozás továbbvitelével törődő testvér (John Reardon) vigyázó szemei kísérik a főszereplőnk minden lépését.

Azonban belecsöppenve a nagyváros forgatagába, teljesen magára marad, egy kósza barátnőn (Tessa Thompson) kívül nincs senki, akire számíthatna... egészen addig, míg meg nem ismeri élete nagy szerelmét, Russt (Riley Smith), aki hivatásos lemezlovas, és szabadúszó zeneszerző. Ő veszi pártfogásába a lányt, bíztatja, hogy ne adja fel az álmait. Első ránézésre azonban úgy tűnhet, hogy inkább a "szőke herceg" szorulna támogatásra, valakire, aki saját lemeze elkészítésére bátorítja őt - amit Lauryn később meg is tesz -, s ezt a képzetet csak erősíti Russ néhol bohókás külseje is.

A Ruby’s bár tulajdonosa, Brenda (Karen LeBlanc) amolyan "Big Mama"-ként jelenik meg, aki megélhetést - könyvelői munkát - nyújt az eltévelyedett lánynak, s később esélyt ad neki, hogy a "majdnem-világot jelentő klubdeszkán" lépjen fel mint táncos. Lauryn számára ez az első lépcső a siker felé, itt bizonyíthatja először nagyközönség előtt, hogy az a sok évi gyakorlás nem volt hiába.

A történet másik meghatározó szereplője a zene. A műfaji repertoár rendkívül vegyes, különböző stílusok keverednek egymással, mint például a pop, az R&B, a hip-hop vagy akár a dance - Lauryn második meghallgatásán Lady Gaga Just Dance című száma szolgáltatja a zenei alapot. A korábbiakkal ellentétben itt nem csak a streetdance elemek dominálnak, hanem számos akrobatikus elem is megtalálható a táncok koreográfiájában.

A drámai fordulatokra és mély mondanivalóra számítókat el kell keserítenünk, ugyanis ezek hiányoznak a filmből. A cselekmény is kissé elavultnak és giccsesnek tűnhet azok számára, akik a remek "őspéldányokat" látták. Azonban péntek esti könnyed kikapcsolódásnak vagy akár egy szombati buli hangulatmegalapozójának kitűnő. Azoknak pedig, akiknek zene- és táncszeretete már-már a rajongásig fokozódik, a korábbiakhoz hasonlóan ez a film sem fog csalódást okozni.

***


Dobd be magad!
Eredeti cím: Make it happen
Szereplők: Mary Elizabeth Winstead, Riley Smith, Karen LeBlanc, Tessa Thompson, John Reardon
Rendező: Darren Grant
Forgatókönyvíró: Duane Adler, Nicole Avril
Zeneszerző: Paul Haslinger
Operatőr: David Claessen
Producer: Brad Luff, Anthony Mosawi
Vágó: Scott Richter
Hossz: 90 perc
Forgalmazó: Budapest Film
Gyártás éve: 2008
Bemutató: 2009. március 5.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Gucci 2010-07-13 15:28:48
máár megvaaann :P
nem
regisztrált
Gucci 2010-07-13 11:10:41
azt elfelejtettem hogy a Ruby bárban.
nem
regisztrált
Gucci 2010-07-13 00:51:21
Sziasztok. én azt a zenét keresem ahol először színpadra lép Lauryn és az 1. zenére nemtud táncolni azt utána be rak a dj-s vagy kiaz :D egy másikat és arra má tud táncolni. nah én azt a zenét keresem aki tudja az előadót és a címét léccike írja le. :]
nem
regisztrált
barbii 2010-01-13 14:29:19
Nagyon jó ez a film és ez az egyik legkedvencebb filmem!!
nem
regisztrált
Filmimádó 2009-12-31 21:00:26
légyszíves valaki meg adná nekem az ÖSSZES szám előadóját és címét....mert amiket én kerestem olyan 8 volt megadva...segítsetek
nem
regisztrált
pletykacica 2009-10-14 18:51:56
Ez a film SZUPER!!!!!!!!!!!!NAgyon SzeretEm!!!!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei