2009. március 9.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Párban páratlanok - szerelmesek a filmvásznon

Itt a tavasz, éppen megfelelő az idő, hogy felelevenítsünk néhány romantikus, esetleg drámai filmélményt. Ennek elősegítésére íme egy összeállítás olyan színészekről, akik több filmben is olyan meggyőzően alakítottak szerelmeseket, hogy a filmrajongók emlékezetében ők már örökre egy pár maradnak.

Charlize Theron és Keanu Reeves

A páros 1997-ben mutatkozott be együtt, addigra Keanu Reeves már elismert színész volt, aki rengeteg nő szívét megdobogtatta, és a Féktelenül című filmben olyan összhangról tett tanúbizonyságot Sandra Bullock-kal, hogy ha Reeves vállalja a film második részének leforgatását, most minden bizonnyal vele szerepelne itt a listán. A színész azonban máshogy döntött, és amikor Az ördög ügyvédjében az akkoriban még kevéssé ismert Charlize Theron feltűnt az oldalán, olyan elbűvölően alakították a boldog, fiatal házaspárt, hogy szinte leragyogtak a vászonról. Filmbéli kapcsolatuk csúnya vége a dráma egyik csúcspontját jelentette ebben a moziban. 4 évvel később újra együtt láthattuk őket az Édes novemberben, amelynek története már kifejezetten kettőjük kapcsolatára épült - a tél előtti utolsó napfényes hónapot töltötték együtt.

Michelle Pfeiffer és Al Pacino

A sebhelyesarcúban Tony Montana az egész világot akarta, azon belül pedig a legszebb nőt, akit valaha látott, a sugárzó drog-tündért, Elvirát, akit az akkor 25 éves Michelle Pfeiffer alakított. Az egymásra találás a sztori szempontjából csak többé kevésbé, ám nézői szempontból annál emlékezetesebbre sikerült. A következő 8 évben Pfeiffer aztán az egész világot elcsábította olyan filmekben, mint Az Eastwick-i boszorkányok, vagy az Azok a csodálatos Baker fiúk, ám a Krumplirózsában visszatalált Al Pacino-hoz. Itt egy pincérnőt és egy szakácsot alakítottak, szerelmüket pedig Elvis Presley már előre megénekelte.

Kate Winslet és Leonardo DiCaprio

A Titanic erényeit kritikusok és a giccs iránt kevésbé fogékony nézők sokasága vitatja, tény azonban, hogy Jack és Rose szomorú szerelmének története, ami a környezetből adódóan nem érhetett boldog véget, annyi könnyet fakasztott a mozikban világszerte, hogy egy kisebb hajó bizonyosan elúszkálhatna rajta, a főszereplő színészek tehetségét pedig a film ellenzői sem vonhatták kétségbe. Kate Winslet és Leonardo DiCaprio pedig kicsit idősebben, A szabadság útjaiban bizonyította, hogy párosuk ugyanolyan összhangban van, mint 11 évvel ezelőtt volt, drámájuk pedig egy sokkal hétköznapibb környezetben azokat is meghatotta, akik eddig szkeptikusak voltak velük szemben.

Meg Ryan és Tom Hanks

Tom Hanks-t a ’80-as évek során és a ’90-es évek elején többnyire olyan filmek szerepeiben kedvelhettük meg, mint a Csobbanás, a Segítség, felnőttem!, vagy az Egyik kopó, másik eb, Meg Ryan pedig hasonlóan könnyed alkotásokban építgette karrierjét találkozásukig. Első közös alakításuk A szerelem hullámhosszán című filmben aztán mindkettejük romantikusfilm-karrierjének kicsúcsosodását jelentette, olyannyira, hogy Hanks a továbbiakban nem is nagyon vállalt hasonló szerepeket, inkább drámai színészként igyekezett bizonyítani, nem kevés sikerrel. Ryan meg sem próbált kibújni a skatulyából, így később is hasonló témájú film kapcsán merült fel a közös játék lehetősége, amelyet Tom Hanks kifejezetten azért vállalt, hogy ismét a színésznővel szerepelhessen. A szerelem hálójában magyar címe nem véletlenül hajaz korábbi közös filmjükre, és a történet is mutat azonosságokat, ám másodszorra kevesebb klisével, aranyosabb és megkapóbb filmet sikerült összehozniuk.

Gillian Anderson és David Duchovny

A ’90-es évek legendás sci-fi sorozatának FBI nyomozói közel 10 éven keresztül derítették fel vállvetve a legborzalmasabb paranormális jelenségeket. Az ufók és ijesztő külsejű, megmagyarázhatatlan eredetű lények felbukkanása miatti folyamatos rettegés mellett a nézők külön izgulhattak azon, hogy a két főszereplő mikor jön már végre össze, hiszen a két ügynök között tagadhatatlan volt a vibrálás. A sorozat végül 9 évadot ért meg, majd két mozifilm is készült belőle, a legutóbbi tavaly Hinni akarok alcímmel, ezek vonzerejét azonban már tagadhatatlanul csak Anderson és Duchovny közös játéka jelentette.

Penélope Cruz és Javier Bardem

Kicsit kilóg a sorból a Cruz-Bardem páros, hiszen ők a való életben is élettársak, közös játékuk szenvedélyessége mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni. Mindketten épp elég vonzóak már önmagukban is, ketten együtt pedig egyenesen lehengerlőek. Először a Sonka, sonka című spanyol szatírában szerepeltek együtt 1992-ben, közös jeleneteik mindegyikében izzott a vászon. Nincs ez másképp a Vicky, Cristina, Barcelona esetében sem, amelyben Woody Allen vezénylete alatt játszottak eredetileg mellékszerepeket, azonban mellettük a két főszereplő erősen háttérbe szorult, végül ez a film Penélope Cruz-nak az Oscar-díjat is meghozta.

Karády Katalin és Jávor Pál

A magyar filmtörténelem legnagyobb szívtiprója és végzet-asszonya jelképei filmgyártásunk dicsőséges és letűnt időszakának. Mindketten még a XX. század első felében búcsút intettek a magyar filmnek, addigi karrierjük során pedig az akkori színészgeneráció legnagyobbjaival játszottak együtt, mégis kettejük párosa maradt a legemlékezetesebb. Összesen 7 filmben szerepeltek közösen, először a Halálos tavaszban 1939-ben, később többek között az Ópiumkeringő és az Egy tál lencse című alkotásokban. Harmóniájuk és odaadó játékuk felejthetetlen, szép énekhangjuknak köszönhetően pedig több szívszorító slágerrel ajándékozták meg a film- és zenekedvelő közönséget, ki ne emlékezne arra például, hogy "Gyűlölöm a vadvirágos rétet…"

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei