2009. március 10.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Véres Valentin - vérzik a szívem, mert csákány vágott beléje

Évek óta haldoklik a kedves ünnepi filmek business-e, mert a hagyományos date-movie-k úgy tűnik, már csak alulról nyaldossák az emberek ingerküszöbét. A nagy lóvé a véres pincsi-pancsiban van. Akkor jó, ha húsvétkor támad a húsevő nyuszi, karácsonykor a télapó zsákjából kikandikáló végtagok több embertől származnak, és ha a Valentin napi bonbonos dobozok frissen kivágott emberi szíveket rejtenek.

És hogy mindez ne legyen olyan végtelenül unalmas, mint amilyen, hát itt az új trükk, a 3D.

A 3D vonzásának köszönhetően több mint egy héttel a bemutató után is kígyózó sorokat kell végigállni a jegypénztárakban, hogy megnézhessük, hogyan repül a képünkbe egy álkapocs. A film egyébként ennél többre nem is nagyon törekszik, a főként vágóként és filmek 2., 3. folytatásainak rendezőjeként megismert Patrik Lussier (azért volt jó húzása is, mint a Drakula 2000 - amiből egyébként a 2. és 3. részt is megcsinálta) elkészítette a klasszikus undorító - ijesztgetős mozik mintapéldányát, amit a térhatás nálunk még újdonságnak számító élménye az egekig emel. Azért mondom, hogy klasszikus (azon kívül hogy nem kedvelem a slasher kifejezést), mert a Véres Valentin minden eleme annyira idejétmúlt, hogy csak ez lehetett a rendező szándéka.

A történet szerint Tom Hanniger, a fiatal bányász (akinek apjáé a bánya, ő mégis melósként gürizik benne) elkövet egy hibát, aminek következtében öt ember meghal. Az egyetlen túlélő, a kómában fekvő Harry Warden azért mészárolta le társait, hogy maradjon levegője. Mikor Harry felébred a kómából, feltrancsírozza a kórházi személyzetet és a bányába visszaérve többtucat fiatalt mészárol le, majd Tomra támad - aki biztosan a traumát ment kibulizni magából. Harryt megölik, de Tom nem tudja feldolgozni a történteket. És igen, igen... látszólag egy napot sem idősödve, kerek tíz év múlva tér vissza a Harmony nevű kisvárosba. Még mindig őrlődik a múlt árnyain, miközben a teszek-én-a-világra kisfiús sármja rögtön megdobogtatja volt kedvese szívét. Sarah azóta férjhez ment a város seriffjéhez, Axelhoz, gyereket is szült neki és hogy látsszon mennyit öregedett, sokkal jobban néz ki, mint tíz évvel korábban. Ugyanezen az estén a maszkos gyilkos újra lecsap.

Aggodalomra semmi ok, nem lőttem le semmit, film ugyanis itt kezdődik, és a dicséretére legyen mondva, hogy az eltelt öt perc alatt annyi brutalitást láthattunk, mint amennyit a Texasi láncfűrészes gyilkosban összesen. A felvezetéshez három horrorfilmre elegendő történetet halmoztak fel. Tehették ezt azért is, hogy később ilyen bagatel dolgokkal már ne kelljen foglalkozniuk. Néha nem tiszta, hogy B esemény hogyan következik A-ból, egyes szereplők váratlanul bukkannak fel olyan helyszíneken, ahol semmi dolguk, de lehet, hogy a kontextust extraként a DVD megjelenésre tartogatják. Azokon pontokon, amikor nyugodt képet látunk, 90%, hogy valaki mindjárt megijeszt bennünket. Ami nem rossz, mert meg is rémülünk, ahogy kell. A kép és a hang egyértelműen erre fókuszál, éles vágások, és váratlan hanghatások támadnak ránk, hogy majd eldobjuk a kukoricát. Az én képernyős véren nevelkedett kötélidegeim is megfeszültek néhány jelentettől, amelyek leginkább a Fűrész filmek szadista ötletességét idézik meg. Henteseknek megannyi remek ötlettel szolgál a mozi a csákány húsipari felhasználására. Mindezt a 3D olyannyira felerősíti, hogy csak akkor vesszük észre, hogy becsuktuk a szemünket, amikor már egy ideje sötét van.

A filmben akadnak homályos foltok és logikai bukfencek, de ezeken felesleges rágódni. Szintén horroron edződött mozi partnerem hívta fel a figyelmemet rá, hogy lássam meg a film rejtett értékeit, amelyekkel hozzájárult a zsáner fejlődéséhez. Ilyen például a fehérneműben sikoltozva menekülő lány elem továbbfejlesztése, totálisan pucéran menekülő lányra, akit alig röpke 8-10 percig tartanak képernyőn. Illetve a menekülő hős után kimérten cammogó sorozatgyilkos - aki akkor is gyorsabb, ha megáll, és sziluettje remekül mutat a sötét folyosók végén... - ezúttal rajtakapható volt némi ügyetlenségen, sőt (valószínűleg amikor a rendező nem figyelt oda) még futott is.

A fiúknak tehát megvan a maguk öröme, de hogy lányok sem panaszkodhassanak, szerződtették az Odaátból (Supernatural) ismert Jensen Ackles-t. Ha a srác jobban megválogatja a szerepeit még sokra viheti a következő évtized szívtiprói között. Genetikailag kódolt imádnivaló keményfiú arcán természetellenesek az ijedt tinédzser kifejezései, de a film előrehaladtával egyre inkább elemébe kerül. Maga a Valentin nap gondolatköre nem sok szerephez jutott a történetben, egyszeri megemlítés után gyorsan elhalt.

A cím persze jól jön, és a kivágott szív is jól mutat a bonbonos dobozban. Összességében tehát szórakoztató, véres horrorfilmről van szó, amit főként a 3D hatás miatt érdemes megnézni. Amikor nem félünk, akkor nevethetünk rajta. A sok vérrel megspékelt zavaros érzelmi huzavonából egyébként egy csókot hiányoltam a leginkább.

***


Véres Valentin 3D
Eredeti cím: My Bloody Valentine 3-D
Műfaj: horror
Hossz: 101 perc
Gyártás éve: 2009
Rendező: Patrick Lussier
Forgatókönyvíró: Todd Farmer, Zane Smith, John Beaird, Stephen Miller
Zeneszerző: Michael Wandmacher
Operatőr: Brian Pearson
Producer: Jack L. Murray
Vágó: Cynthia Ludwig, Patrick Lussier
Szereplők: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith, Edi Gathegi, Andrew Larson, Kevin Tighe, Marc Macaulay, Tom Atkins, Rich Walters
Bemutató dátuma: 2009. február 26.
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei