2009. március 11.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Puskás Hungary, Coraline és a titkos ajtó

A Puskás Ferenc életét bemutató dokumentumfilm nem kevés nehézség után végre megtekinthető 2009. március 12-től a mozikban. Ezen a héten érkezik hozzánk egy német politikai dráma "A mások élete" főszereplőnőjével, egy egyedi látványvilágú animációs mese, a vidámságról pedig Jennifer Aniston, Owen Wilson és egy bolondos labrador gondoskodik.

A Baader Meinhof csoport

Az 1970-es évekbeli Németországban felnőtté vált a II. világháború utáni generáció, a fogyasztói társadalom éppen kialakulóban van, ugyanakkor még törékeny a demokrácia, épp ezért a hatóság minden erejét beveti annak megvédésére. A Vörös Hadsereg Frakció (Rote Armee Fraktion - RAF) olyan fiatalokat tömörít, akik úgy gondolják, hogy a kormányerők a rendszer elleni támadástól tartva átestek a ló túlsó oldalára, és tetteikkel éppen saját célkitűzéseiknek mondanak ellent. Épp ezért a csoport elhatározza, hogy fellépnek az ország vezetése ellen, de lehetséges egyáltalán ilyen helyzetben egyensúlyt találni?

A tanú teste és a Julius Caesar című filmek német rendezője, Uli Edel gondosan válogatta színészeit a kényes témájú film elkészítéséhez, így a szereplők között találhatjuk a mai német filmgyártás legtehetségesebbjeit, például Martina Gedeck-et, akit A mások élete főszereplőnőjeként szerethettünk és sajnálhattunk meg, valamint A bukás - Hitler utolsó napjai című filmben a diktátort alakító Bruno Ganz-t. Őt egyébként A felolvasó-ban is láthatjuk majd Kate Winslet partnereként, amint a film megérkezik hozzánk áprilisban.

Eredeti cím: Der Baader Meinhof Komplex
Szereplők: Martina Gedeck (Ulrike Meinhof), Moritz Bleibtreu (Andreas Baader), Bruno Ganz (Horst Herold), Johanna Wokalek (Gudrun Ensslin)
Rendező: Uli Edel
Forgatókönyvíró: Bernd Eichinger
Zene: Peter Hinderthür és Florian Tessloff
Forgalmazza: SPI

*


Téli utazás

Egy sikeres orosz operaénekesnő külföldi fellépései között fordított valamennyi időt fia felnevelésére, aki így meglehetősen kevés tapasztalattal bír az országról, ahol született. Ljuba azonban szeretné, ha gyereke is megismerné Oroszországot, ezért úgy dönt, elviszi a fiút Yuriev-be, a csendes, hóval borított faluba, ahol ő maga felnőtt.

Kirill Serebrennikov rendező tavaly mutatkozott be nálunk egyedi témájú első filmjével, Az áldozatkaszkadőrrel, amiben megmutatta, hogy mestere a különleges hangulat megteremtésének, ezt a képességét pedig a Téli utazásban is kihasználja.

Eredeti cím: Yuryev den
Szereplők: Kseniya Rappoport (Ljuba), Roman Shmakov (Andrei)
Rendező: Kirill Serebrennikov
Forgatókönyvíró: Yuri Arabov
Zene: Sergei Nevsky
Forgalmazza: Cirko Film

*


Marley meg én

A Grogan házaspár családalapítás előtt áll, a férj azonban tartva a gyerekvállalással járó felelősségtől egyelőre inkább egy helyes kölyökkutyával ajándékozza meg feleségét. Az egyre nagyobbra növő és egyre engedetlenebb Marley azonban alaposan próbára teszi a bővülő család türelmét, ám eközben észrevétlenül mindenki szívébe belopja magát.

A film főszereplői, Jennifer Aniston és Owen Wilson mindketten gyermektelenek még, és nyilván okkal, így valószínűleg könnyen helyezkedtek bele a családalapítástól tartó pár szerepébe. A két neves színész ellenére azonban a prímet itt a Marley-t alakító labrador viszi, aki pontról pontra bemutatja a kutyatartás minden nehézségét, és egyúttal az ezzel járó örömök is.

Eredeti cím: Marley & me
Szereplők: Jennifer Aniston (Jennifer), Owen Wilson (John), Eric Dane (Sebastian), Kathleen Turner (Ms. Komblut)
Rendező: David Frankel
Forgatókönyvírók: Scott Frank és Don Roos
Zene: Theodore Shapiro
Forgalmazza: Intercom

*


Coraline és a titkos ajtó

Coraline és családja új otthonba költözik, ahol a kislány titokzatos átjárót fedez fel egy másik világba. Meglepetésére az ajtó túloldalán saját élete tükörképe várja, ám ezen az oldalon minden sokkal szebb és sikerültebb, mint a valóságban. A kislány ezért szívesen tölti az idejét ebben az álomvilágban, ám amikor felmerül annak a lehetősége, hogy örökre ott maradjon, hanyatt-homlok menekülne vissza igazi életébe, ez azonban már nem megy olyan könnyen.

A Tim Burton által írt Karácsonyi lidércnyomás rendezője, Henry Selick felnőttek és gyerekek számára egyaránt érdekes és tanulságos témát boncolgat legújabb filmjében, ráadásul a legkorszerűbb technikák bevetésével alaposan ámulatba ejti majd a nézőket. Az eredeti történet Neil Gaiman író tollából származik, akinek például a Csillagport is köszönhetjük.

Eredeti cím: Coraline
Rendező és forgatókönyvíró: Henry Selick
Zene: Bruno Coulais
Forgalmazza: UIP-Duna Film

*


Puskás Hungary

A magyar labdarúgás világszerte elismert, jelkép értékű alakjának életét feldolgozó dokumentumfilmet jegyző Almási Tamás (Szeretetlenül, Harmadik találkozás) a legendához illő tisztelettel és szeretettel dolgozott, ám bevallottan törekedett a felesleges pátosz és giccs elkerülésére. Nincs is erre szükség, a Puskás Ferenc kedves, közvetlen személyisége és sikerei magukért beszélnek.

Rendező és forgatókönyvíró: Almási Tamás
Zene: Dés László
Operatőr: Tóth Zsolt
Forgalmazza: Filmplus Filmgyártó Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei