2009. március 12.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Elhunyt Bacsó Péter filmrendező

2009. március 11-én, 81 éves korában, hosszas szenvedés után elhunyt Bacsó Péter, Kossuth-díjas filmrendező. Bacsó összesen 32 nagyjátékfilmet készített, munkája elismerésként pedig a 40. Magyar Filmszemlén életműdíjat vehetett át. Legismertebb alkotásai az 1969-es A tanú, a Karády Katalinnak emléket állító műve, a Hamvadó cigarettavég és a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című vígjátéka.

Bacsó Péter 1928. január 6-án született Kassán, Palotai Boris József Attila-díjas írónő gyermekeként. A család a negyvenes években a fővárosba költözött, és Bacsó már a Budapesti Madách Imre Gimnáziumban érettségizett. 1950-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, majd a Filmgyártó Nemzeti Vállalatnál kezdett dolgozni dramaturgként.

Forgatókönyvíróként Fábri Zoltán 1958-ban készült Édes Anna című filmjében volt a legsikeresebb. Rendezőként 1963-ban mutatkozott be a Nyáron egyszerű című alkotással, amely a fiatalok életével és gondolkodásmódjával foglalkozott. Az igazi sikert azonban mégis az 1968-as Fejlövés hozta el számára.

A hatvanas években más irányt vettek munkái, 1969-ben készül el A tanú, amely a koncepciós perek világát mutatta be. A film végül csak 1981-ben ér el igazi sikereket, amikor Cannes-ban is bemutatják. A hetvenes években olyan alkotások kapcsolódnak nevéhez, mint a Kitörés, a Jelenidő, vagy az Ereszd el a szakállamat. Fontosabb filmjei ezután a Titánia, Titánia, a Sztálin menyasszonya, valamint A Hány az óra, vekker úr?. A 2001-ben készült Hamvadó cigarettavég Karády Katalinnak állít emléket. A 2006-os Filmszemlén pedig bemutatták a De kik azok a Lumnitzer nővérek? című vígjátékát.

Az idei filmszemle játékfilmjei között szerepelt a Majdnem szűz című munkája, amely egy intézeti lány prostitúcióból való kitöréséről szól, a főszerepért Ubrankovics Júlia a filmszemle legjobb színésznőjének járó díját vehette át.

Bacsó Péter filmjeit több fesztiválon elismerték, 1968-ban a Nyár a hegyen megkapta a San Sebastian-i filmfesztivál Ezüst Kagyló Díját, a Forró vizet a kopaszra című alkotása, 1972-ben a Taorminai Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját nyerte el.
A hatvanas évektől a Dialóg Stúdió helyettes vezetője, majd vezetője. Munkája elismeréseként 1972-ben érdemes művész, 1983-ban kiváló művész címmel, 1985-ben Kossuth-díjjal jutalmazták. 1998-ban megkapta a Magyar Köztársaság középkeresztjét, 2004-ben a Magyar Mozgókép Mestere, 2006-ban a Budapest Díszpolgára lett, 2008-ban pedig megkapta a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány fődíját és a Hazám-díjat.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei