2009. március 12.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Puskás Hungary - Hírnév, futball, pocak

Puskás Ferencről már csak megszokásból is rébuszokban beszélünk, a "magyar futball" kifejezést csak az ő, és az aranycsapat többi tagjának említésekor nem gúnyos félmosollyal használjuk. Hogy ez okkal van-e így, nem kérdés, ugyanúgy ahogy az sem, hogy az "Öcsi bácsi" életét feldolgozó dokumentumfilm méltóképpen mutatja-e be az ő életét.

Még mielőtt elkezdjük nézni az egész estés mozit, már azon meglepődünk, hogy nem játékfilm készült Csányi Sándor és Oroszlán Szonja főszereplésével, meg egy megasztár döntős főcímzenéjével. Na nem félek attól, hogy ez még sokáig várat magára, de ezúttal szerencsénk volt, és egy kulturált, informatív két órát kaptunk Almási Tamás filmrendezőtől.

Amikor az első kockák peregni kezdenek a vásznon, több dolog miatt is kapkodjuk a fejünket. Egyrészt a felvételek minősége még akkor is szemet szúrna, ha egy barkács műsort néznénk a TV-ben, itt viszont olyan felvételeket láthatunk, amik önmagukban is értékesek, pláne, hogy a kor és a blue-box-hoz szokott szem elvárásainak megfelelően leporolták a fényképeket és a bejágyszásokat. Ezután a meglepetés után már csak azt vesszük észre, hogy isszuk az információt, amit olyan zenei aláfestéssel kapunk Dés Lászlónak köszönhetően, ami több játékfilmnek is a becsületére válna.

Hogy a vetítés közben nem lankad az ember figyelme, és nem kezdünk el levelezni a padtársunkkal mint egy valamirevaló történelem óra első húsz perce után, az egyrészt annak köszönhető, hogy olyan interjúalanyok szólalnak meg, akik közül kedvünkre válogathatunk. Mert egyrészt ugye megszólal Pelé, Sir Alex Ferguson, vagy di Stéfano, hogy a foci-rajongók örüljenek, másrészt pedig Puskás húga, özvegye, vagy a francia srác, aki szerint Csehszlovák hegedűművész volt a legismertebb magyar, így az is megtalálja a számítását a vetítésen, aki nem tud különbséget tenni a Manchester City és a Manchester United között, mert minek.

Ahogy a rendezővel készített interjúnkban is olvasható (lásd: Puskás Ferencről az oldalvonalon innen s túl című beszélgetésünket) a film ügyel arra, hogy szórakoztassa a közönségét. Ez nem azt jelenti, hogy bikinis strandolókat mutatnak vágóképként a spanyolországi vagy a görögországi évek kapcsán, még csak nem is azt, hogy a sztármagazinokon vegetáló nézőnek világrengető titkokat súgnak. Elkerüli a hatásvadász elemeket, csak olyankor próbál az érzelmeinkre hatni, amikor Puskás Ferenc életében valóban fordulópont következett be. Pont ettől viszont szem nem marad szárazon, amikor azt látjuk, hogy egy stadion egy emberként skandálja a "Szép volt Öcsi" rigmust, pláne ha a tekintetünk a korosodó focista arcára fókuszál, színész legyen a talpán, aki ezt játékfilmben visszaadja. Az külön említésre méltó, hogy bár az ilyen fontos pillanatokat láthatjuk, az olyan, sajnálatosan túldíszített eseményeket, mint a temetés volt, nem kell újra végignéznünk. Miért is kéne, Puskásnak olyan élete volt, amiben a gémeskút és a böllér-pecsenye túl nagy szerepet nem játszott, ezért aztán csak hálásak lehetünk, hogy még így is hazánk hírnevét öregbítette.

Összességében a Puskás Hungary, ahogy a rendező is elmondta, nem a "tisztelet filmje". Nem akarja hősként ünnepelni, hibátlannak, és görög istennek bemutatni a labdarúgót, mégis egy olyan méltó képet ad, amitől úgy érezzük, hogy büszkén mondhatjuk: "You know, Puskás" ha valahol a világban nem tudják hova tenni Magyarországot.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-03-15 20:54:29
Nagyon tetszett a cikk.Bizonyára a film ilyen jó lett,mint ahogy olvastam.Nem vagyok nagy foci rajongó ,az ő NEVÉT azonban én is ismerem .Mint valószínüleg minden Magyar.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei