2009. március 16.Nagy I. Dánel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Tintaszív örökké dobog

Újabb könyvadaptáció kerül hamarosan a mozikba, amitől kivételesen nem ver ki minket a víz, pedig gyerekeknek szóló filmtől ritkán nem zárnánk be ajtót, ablakot csak hogy saját gyermekünk nehogy lássa. A Tintaszív viszont egy olyan mese, annak minden fantáziájával és egyszerűségével, ami a kevés kivétel egyike.

A sztoriról annyit, hogy Mo (Brendan Fraser) egyszerű könyvkötő, akinek van egy titkolt képessége, életre tudja kelteni a mesék karaktereit pusztán azzal, hogy felolvassa a róluk szóló történetet. Ez egészül ki még a gyerekfilmekben megszokott pre-pubertás kislánnyal, meg egy fél tucat másik karakterrel, akik kellően egyszerű események kellően egyszerű egymásutánjában botladoznak, hogy a végén mindenki örömteli finálézenére a másik vállára borulhasson.

Ami miatt nem szaladunk egy külvilágtól elszigetelt salátatermelő közösséghez menedékért, az nem a színészek játéka, Brendan Fraser továbbra is olyan égbekiáltóan hiteltelen a vásznon, mint Manu Chao egy Kraftverk koncerten vendégművészként. A többi színész sem váltja meg a világot, de legalább tekernek, ahogy bírnak, kettejüknek, a garage-rock frizurájú Dustfingert alakító Paul Bettany-nak, és a gonoszságában megkopaszodott Capricornt alakító Andy Serkisnek szerencséje is van, a karaktereik legalább érdekesek annyira, hogy azok cipeljék el a hátukon a színészeket. Na ne egy Tyler Durden szintű személyiséget várjunk egyiktől sem, de ki vinné el a tört számokból írt ötös témazáró után a kölyköt ilyesmire? Arra tehát ne számítsunk, hogy a karakterfejlődés fog minket szórakoztatni a film szűk két órájában.

A film inkább attól működik (mert működik, ezt el kell ismerni), hogy a kitalált világ valahogy megél az általunk ismertben, ami ritkaságszámba megy, még a Reszkessetek Betörők főszereplője, Macaulay Culkin is belebukott egy ilyen vállalkozásba. Hirtelen a Végtelen Történeten kívül nem is jut eszembe olyan, ahol ez a vegyítés megállta volna a helyét. A Harry Potter nem számít, annak akkora hype-ja volt, mint a kockás flanellingnek ’95-ben.

Ami viszont még a választásra jogosultakat is lekötheti a film közben, az a tucatnyi kedves utalás az eggyel (kettővel, hárommal) idősebb generáció meséire. Aki nem a GTA első részén és a Prince of Persian nevelkedett, az örülhet a krokodilnak, akinek óra ketyeg a gyomrában, a majmoknak, akik szárnyakat növesztettek, vagy Totónak, aki a sajnálatosan kötelező elem "kiskutya, aki megmenekül" szerepét tölti be. Ezektől, és a könyvespolcokban bővelkedő jelenetek alatt elkapható kedvenc kötetek felidézésétől még meglett emberek is elmosolyodhatnak miközben az egyébként elég silány minőségben elmaszkírozott rosszak a kínos gonddal felöltöztetett jókkal küzdenek.

Mondhatnánk, hogy milyen üdítő végre egy mozi, ami ilyen erősen kötődik az olvasáshoz, de sajnos a rendező Iain Softley tett róla, hogy úgy mutassa be az irodalom és az írók valóságát, mint a keserű magány fellegvárát, ahonnan menekülni csak egy elvarázsolt világba lehet, értelmezésében menjen mindenki inkább kohómérnöknek, ott nem lehet baj. Ettől függetlenül néhány dicsérő szó kijár neki, a film képi megjelenítése pont annyira elrugaszkodott és pszichedelikus, mint ahogy azt a gyerekközönség elvárja, mégsem megy át egy következetlen LSD-s kirándulásba. A film hajrájában ugyan egy tisztességeset beintenek a történet alapszabályainak, de ezt betudjuk a büdzsé végességének, úgyis alig hallatszik valami a főgonosz kiabálásától.

Akinek tehát van egy unalmas vasárnap délutánja, és nem bírja végignézni, hogy a gyerek megint Smallvillet meg Csillagkaput néz, az nyugodt szívvel induljon neki a legközelebbi mozinak, mert bár nem erről a filmről fogjuk megjegyezni 2009-et, de még csak a márciust sem, a maga két óráját megéri.

***


Tintaszív
Eredeti cím: Inkheart
Műfaj: családi kalandfilm
Hossz: 106 perc
Gyártás éve: 2008
Rendező: Iain Softley
Író: Cornelia Funke
Forgatókönyvíró: David Lindsay-Abaire
Zeneszerző: Javier Navarrete
Operatőr: Roger Pratt
Jelmeztervező: Verity Hawkes
Vágó: Martin Walsh
Szereplők: Brendan Fraser, Eliza Bennett, Andy Serkis, Paul Bettany, Jim Broadbent, Helen Mirren, Sienna Guillory, Rafi Gavron

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei