2009. március 17.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Nem kellesz eléggé - Oktatófilm nőknek

Ken Kwapis (Nászfrász, Office sorozat) új romantikus vígjátéka felvállalta azt a hálás szerepet, hogy megmutassa, a dolgok legtöbbször pontosan azok, amiknek látszanak. A két órás, több szálon futó történetmozaik a romantikus komikum szokásos alapkérdéseit veti fel, mint például: Miért nem hív fel? Van valakije? Ő az igazi? Majd megadja a választ. Az igazat.

A film alapötlete nem túl eredeti módon a párkeresés és a kapcsolaton belüli nehézségek témakörével foglalkozik, bemutatva hogyan csalódhatunk bárban, étteremben, interneten, telefonon, emailen, sms-ben, vagy a tehetségesebbek akár a helyi közértben is. Amiért mégis minden nőnek előírnám ezt a mozit, az az első öt perc, mikor megtudjuk, hogyan születnek azok a téveszmék, miszerint ha az oviban megver egy kisfiú csupán azért teszi, mert szerelmes belénk. Innemtől minden megy magától, a vígaszaló barátnők találékonysága nem ismer határokat. "Biztosan elvesztette a számodat", "Fél tőled, tudja, hogy túl jó nő vagy hozzá.","Azért nem hív, mert elütötte egy autó, és egy árokban fekszik. De közben is biztosan rád gondol..."

Na igen, a sok kegyes hazugság, amelyeket annyira szeretnénk elhinni. Éppen azért ha nem vagyunk őrülten boldogak és szerelmesek, valószínűleg nem fogjuk tudni némi egészséges keserűség nélkül végigülni a filmet. A történet több szálon folyik, a szálak között hol erősebb, hol gyengébb kapcsolat van. A történet előrehaladtával ezen szálak egyre szorosabban fonódnak egymásba, egész randi-láncolat rajzolódik ki, melynek egyik végén vadászik Gigi (Ginnifer Goodwin), a cserfes szingli, aki többtucatnyi kudarc után sem tudja, vajon mi lehet a baj vele. Az ő segítségére siet a jóképű és kissé érzéketlen bártulajdonos Alex (Justin Long), aki sajnos túlságosan önzetlenül avatja be Gigi-t abba, hogy mit is gondolnak valójában a férfiak.

Férfiaknak egyébként nem ajánlanám a filmet egyrészt azért, mert ők úgyis tudják, mit gondolnak, másrészt mert nem szeretném megerősíteni bennük azt a sztereotípiát, hogy a világon minden nő neurotikus, bizalom-problémákkal küzd vagy a barátnői vélemény nélkül képtelen saját következtetéseket levonni.

Mert sajnos a női karakterek ezt sugallják. Anna (Scarlett Johansson) gyönyörű, fiatal lány, aki egy nős féri (Bradley Cooper) után epekedve csak játszik szerelmes udvarlójával (Kevin Conolly), aki viszont Gigi-t pattintja le egyetlen randi után. A nős férfi, Ben sokáig nem tudja, kitartson-e érzelmileg labilis felesége (Jennifer Conelly) mellett, aki férje hűtlenségét még elnézné, de a zugdohányzás már túl sok neki! Beth (Jennifer Aniston) szeretne végre férjhez menni a házassági okiratoktól rettegő párjához, Neilhez (Ben Affleck). Mary (Drew Barrymore) pedig az online csalók állandó áldozataként reménykedik napról napra abban, hogy végre üzenetet jelezve megpittyen valamelyik elektromos kütyüje.

Akár formabontó is lehetne a mozi, ha nem Hollywood-ról lenne szó. Mert a cukormáz kötelez, a végére semmi sem marad a kezdeti ötletből. Minden megpróbáltatás ellenére a pasik megadják magukat a női akaratnak, és a film éppen úgy zárul, ahogy bármelyik romantikus limonádé. Nem minden szál végződik tökéletes boldogsággal, de ez is csak azért van, mert a rossznak el kell nyernie méltó büntetését.

A Nem kellesz eléggé-ben mindenesetre remek színészek, remek alakításait láthatjuk, és ha a barátnőnkkel megyünk, a pasinknak lelkiismeret furdalás nélkül füllenthetjük "szakmai" továbbképzéskének a csajos estét.

***


Nem kellesz eléggé
Eredeti cím: He's Just Not That Into You
Műfaj: vígjáték
Hossz: 129 perc
Gyártás éve: 2008
Rendező: Ken Kwapis
Forgatókönyvíró: Abby Kohn, Marc Silverstein
Zeneszerző: Cliff Eidelman
Operatőr: John Bailey
Vágó: Cara Silverman
Szereplők: Ginnifer Goodwin, Scarlett Johansson, Jennifer Connelly, Jennifer Aniston, Ben Affleck, Drew Barrymore, Justin Long

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Csatlakozott:

2009-02-02

Írt kommentek:

16 db

Angela 2009-03-18 19:04:59
Ez a film a JÓbarátok című sorozathoz áll nagyon közel.Folytatja a most divatos szingli legyek vagy nem témát ,hogyan találjam meg életem párját módszerekkel fűszerezve.Szerintem a parádés szerepőgárda ellenére a film kicsit hosszúnak és uncsinak tűnt.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei