2009. március 24.Szabados Melinda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A csíkos pizsamás fiú - háború egy kisfiú lelkén keresztül

Az elmúlt 60 évben számos film készült a második világháború borzalmairól, holokausztról, áldozatokról, szenvedőkről és a bűnösökről is. Azonban kevés olyan filmet forgattak, amely egy gyermek szemén keresztül mutatná be az eseményeket. A szinte teljes egészében Magyarországon forgatott A csíkos pizsamás fiú című angol-amerikai dráma méltó módon állít emléket a háború ártatlan gyermekáldozatinak.

Mi az, amit a nyolc éves fiúk többsége a legjobban szeret csinálni a világon? Természetesen, titkos helyeket felfedezni! Így van ezzel Bruno is... A II. világháború idején a nyolc éves Brunonak (Asa Butterfield) az a legnagyobb szívfájdalma, hogy katona édesapja előléptetése miatt el kell hagynia barátait, játszótársait, kényelmes berlini otthonát.

Egy elszigetelt területre utaznak valahova Lengyelországba, ahol egy rideg ház várja az amúgy is magányos kisfiút. Bár egy darabig szeretne szót fogadni édesanyjának, a tilalmak ellenére nekivág a kis kíváncsi az ismeretlennek, hogy az ablakból kinézett "farmot" közelebbről is megvizsgálja. A farmot szögesdrót keríti körbe és a túloldalán ülő fiú valamiért mindig csíkos pizsamát visel. Megismerkedik tehát Shmuellel (Jack Scanlon), a hasonló korú, furcsa öltözetű fiúval. Találkozásaik során barátság szövődik közöttük, amely során Bruno lassan megismeri a körülötte lévő világot. Rájön, hogy édesapja, akit szeret és tisztel, rossz ember. Végignézi nővére átalakulását, a tanár által végzett agymosást, és hogyan válik igazi Hitlerjugend testvéréből. Shmuellel való barátsága, jellegéből adódóan szörnyű következményeket vonz magával, azonban olyan barátság szövődik köztük, ami mindkettőjük életét végérvényesen megváltoztatja.

A film nem csak azért tökéletes, mert újszerű szemszögből ábrázolja a náci koncentrációs táborok lakóinak életét, egy kisfiú szemszögéből láttatja azt a gyűlöletet, erőszakot, melynek ártatlan emberek milliói estek áldozatul, hanem mert a film rendezője nagyszerűen vezet minket és Brunot lépésről lépésre egészen a végső felismerésig, fokozva izgalmunkat, egészen a végkifejletig.

Az egyik legszomorúbb dolog, hogy mi már tudjuk a film elején, azt, amire a kisfiú csak a legvégén döbben rá: ez bizony nem farm és Shmuel nem jószántából labdázik a szögesdróton keresztül.

Mark Herman a Little Voice, Nő előttem, nő utánam című filmek rendezője a mai brit filmgyártás egyik kiemelkedő alakja. A film forgatókönyvét John Boyne díjnyertes regénye alapján maga a rendező írta. A filmet szinte teljes egészében Magyarországon forgatták 2007 nyarán, egyes felvételeket Zuglóban vettek fel, de forgattak Budafokon, az Operánál, a tábori szállást a fóti Gyermekvárosban rendezték be. A magyar forgatási helyszíneknek köszönhetően számos magyar színész is feltűnik a filmben.

***


A csíkos pizsamás fiú
Eredeti cím: The Boy in the Striped Pyjamas
Műfaj: filmdráma
Hossz: 94 perc
Gyártás éve: 2008
Rendező: Mark Herman
Író: John Boyne
Forgatókönyvíró: Mark Herman
Operatőr: Benoît Delhomme
Producer: David Heyman
Vágó: Michael Ellis
Szereplők: Asa Butterfield, Jack Scanlon, David Thewlis, Rupert Friend, Vera Farmiga, Richard Johnson, Jim Norton, Sheila Hancock, David Heyman, Egyed Attila, Fesztbaum Béla, Verebély Iván, Szabados Mihály, Áron László

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
ricsi 2015-04-24 15:32:10
életem legroszab filmlye volt
ez a kis csíkós ruháju geci itt pofázik
FOSFOSFOS
mert naggyon fos
és a kisfiú ronda
iggen ronda
lyaly de hüjeség ez a fos geci ketébaszot film
nem
regisztrált
Cinti 2015-04-16 15:58:06
Legszívesebben, vagy 1000-szer megnézném a filmet, mert nagyon jó...
nem
regisztrált
Alcsi 2011-05-28 21:41:57
Én szívemből a végét elsírtam.pedig még fiatal vok és megkellet néznem.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei