2009. március 24.Dunai Dóra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Príma primavera - esély az újrakezdőknek

Egy film kezdőknek és újrakezdőknek, magányos utazóknak és párban bolyongóknak. Mindenkinek, aki keresi a saját útját, de még nem talált rá, vagy aki rájött, hogy rossz útra tévedt, és még nem késő letérni róla. Mert hiszen mindenki megérdemel egy második esélyt.

Megérdemli a hirtelen felnőni kényszerülő gyermekien naiv, már jócskán középkörű Gábor, és megérdemli a fiatal, de sokat tapasztalt, rossz körökben mozgó Joli is. A látszólag egymástól merőben távol álló embereket, egy szerencsétlen találkozás kapcsolja össze, és kényszeríti egy keserédes utazásra, ahol csak egymásra számíthatnak. Társuk lehetünk ezen a vándorláson, de a mozi sokkal több annál, mint két egymásra utalt ember bolyongása a vágyott cél felé. Mennek rendíthetetlenül előre, keresztbe-kasul csodás tájakon, és mennek át kisebb-nagyobb néhol megmosolyogtató akadályokon. Karöltve, csak előre figyelve, mert vissza már nem fordulhatnak.

Mert azért van a filmben egy kis adrenalin is, hisz nyomukban vannak az útjuk során. Van benne egy kis feszült várakozás is, hogy elérik-e a végállomást, s ha igen, mi fogja ott fogadni őket. Van benne egy kis kuncogós nevetés, amolyan kedves humorféle. Mindenből pont annyi van benne, amennyi elegendő. Jól átgondolt és túlzásokat mellőző mozira számítatunk, ami viszont nem lehetett volna egy megindító és elgondolkodtató alkotás, a főszereplők remek játéka nélkül.

Gábor szerepében Lukáts Andor brillírozik, fantasztikusan megjelenítve a gyermeklelkű, másokat védelmező, álomvilágban élő, jócskán középkorba lépett férfiembert. Bár összeomlik a burok, amelyben eddig élt, gyermeki kíváncsisággal és meggondolatlansággal tekint a világra. A másik főszereplő, Joli szerepében Vesela Kazakova, a hazájában rendkívül népszerű bolgár színésznőt láthatjuk. Szintén remek alakítást kapunk tőle is, attól függetlenül, hogy egyáltalán nem beszél magyarul, a filmben mégis ezen a nyelven szólal meg. Ugyanis hosszas és kemény munkával szóról-szóra tanulta meg a szerepét. Kis szerepekben felbukkannak olyan elismert színészek is, mint például Máthé Erzsi és Schubert Éva. Miközben figyeljük a színészek játékát, érdemes ám hallgatózni egy kicsit más irányba is, mert a film zenéje is említésre méltó.

A film koprodukciós alkotás, napjaink magyar filmes sztárszínészei nélkül, fiatal külföldi tehetséggel fűszerezve. Lám, így is lehet príma kis filmet csinálni.

***


Príma primavera
Gyártás éve: 2008
Szereplők: Lukáts Andor, Vesela Kazakova, Antonie Kamerling, Börcsök Enikő, Máthé Erzsi, Schubert Éva, Pap Vera, Bezerédy Zoltán
Rendező: Edelényi János
Zene: Patrick Hawes
Forgalmazza: Mokép-Pannónia
Hossz: 90 perc
Hazai premier: 2009. április 16.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei