2009. március 25.Lasztóczi Petra
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Trey Parker és Matt Stone - Tizenkét South Park évad

A napokban debütált az Egyesült Államokban a South Park legújabb, tizeharmadik évada. A hazai rajongók pedig március 13-tól a tizenkettedik szezon epizódjait nézhetik meg minden hétköznap este a magyar Comedy Central műsorán. Az rajzfilmsorozat a kilencvenes évek második felében előbb az Egyesült Államokat hódította meg, majd nemsokára a világ többi részén is kultuszt teremtett.

Az alkotók, Trey Parker és Matt Stone azóta sem képesek kifogyni az ötletekből, hiszen "beteg" humorral fűszerezett paródiáikhoz nagyrészt a társadalmi élet, és nem utolsó sorban annak "ikonjai", a híres emberek szolgáltatnak alapot. Parker és Stone évtizedes töretlen sikerének titka talán éppen az, hogy nem ismernek tabukat, és nem kötnek kompromisszumot senki és semmi kedvéért.

Parker, aki idén ünnepli negyvenedik születésnapját, egy kisvárosban, a coloradói Coniferben nőtt fel. Gyerekként kitalált és megrajzolt egy Mr. Hankey (Kula bácsi) nevű figurát, akiből a South Park ünnepi jelképe lett. Parker egy évet töltött a bostoni Berklee Zenei Egyetemen, majd átment a Boulderi Coloradói Egyetemre. Itt film- és komolyzeneszakon tanult. Az alkotót a sorozat négy főszereplője közül Stan Marsh személyesíti meg. Parker az eredeti hangja még: Stan apjának Randy-nek, nagyapjának, Eric Cartmannek, Mr. Garrisonnak, Kula bácsinak és számos egyéb szereplőnek.

Stone 1971-ben született Houstonban, és a coloradói Littleton Denver külvárosában töltötte gyerekkorát. Félig ír, félig zsidó származású, önmagát csak etnikailag tartja zsidónak. Filmkészítésből és matematikából diplomázott a Coloradói Egyetemen. "Alteregója" a South Parkbeli Kyle Broflovski fiktív alakja, illetve Kenny, Butters és egyéb karakterek hangját kölcsönzi.

Az alkotópáros 1992-ben állt össze először. Parker és Stone ekkor a Coloradói Egyetem filmszakos diákjai. Első animációs rövidfilmjük a Jesus vs. Frosty volt, amelyben a South Park-i fiúk korai változatai szerepeltek. A rajzfilmhez csak papírkivágásokat, ragasztót és egy régi kamerát használtak. A Fox-hálózat vezetőségének tetszett a kisfilm. A televíziós csatorna igazgatója ezért 1995-ben megbízta őket, hogy készítsenek egy másik filmet, melyet karácsonyi üdvözlőlap formájában elküldhet barátainak. Ez a Jesus vs. Santa, amelyben Jézus és Mikulás párbajozik a Karácsony szelleméért, már sokkal inkább hasonlít a későbbi sorozatra, mint az első opus. A Comedy Central az interneten rátalált egy kalózmásolatra, amely felkeltette a csatorna érdeklődését. Ezután szerződést kötöttek a két készítővel a South Park elkészítésére. Az első részt 1997. augusztus 13-án sugározták az Egyesült Államokban. Nyugodtan állíthatjuk, hogy a South Park tizenkét évad után is, még mindig a Comedy Central legnépszerűbb műsora. Eddig nyolc alkalommal jelölték Emmy-díjra "kiemelkedő animációs műsor" kategóriában, ebből három alkalommal nyerte meg (a 2005-ös "Legek harca" ["Best Friends Forever"], a 2006-os "Világok harca" ["Make Love, Not Warcraft"], illetve a 2008-as "Képzeletfölde" ["Imaginationland"] trilógia epizódjaival). 2007-ben pedig felkerült a Time magazin minden idők legjobb száz televíziós műsora listájára.

Ráadásul - tovább növelve a sorozat népszerűségét - tavaly óta az összes epizód megtekinthető ingyenesen a South Park Studios című webhelyen. A Viacommal kötött szerződés értelmében az internetes videókban és mobiltelefonos letöltésekben elhelyezett reklámok bevételének a fele a szerzőpárost illeti meg, és ezen felül az alkotók először váltak saját munkájuk résztulajdonosává. Nem tagadott céljuk ezzel, hogy az utóbbi években az illegális letöltésekkel elúszott haszon egy részét visszanyerjék. Az alkotók szerint persze nem csak a haszonról van szó, hiszen - például - ha valaki nem az Egyesült Államokban él, és meg szeretné nézni a legújabb South Park-részeket, akkor gyakorlatilag rá van kényszerítve az illegális letöltésre: "...az emberek nagy része így nézi a sorozatot. Ez minket sose sértett meg. Nem tettünk mást, csak sikert sikerre halmoztunk a sorozattal. Az ember miért lenne mérges, ha valaki látni akarja az alkotását?" Így például amikor úgy tűnt, hogy a Comedy Central nem akarja leadni a "Bloody Mary" című epizódot, az emberek elkezdték letölteni illegálisan - amit a szerzők perspektívájából úgy is fel lehet fogni, hogy győzött a "szólásszabadság".

A South Parkot indulása óta rengeteg kritika érte, és több botrányt váltott ki az Egyesült Államokban és világszerte, mivel olyan témákat is rendszeresen megjelenít, amelyek sokak számára sértőek lehetnek, tabunak vagy legalábbis széles körben vitathatónak számítanak. A bírálók szerint Parker és Stone számára semmi sem szent: vallások, politika, hátrányos megkülönböztetés, melegek stb. Ráadásul rendszeresen kigúnyolják az amerikai kultúrát, illetve előszeretettel parodizálnak népszerű tévéműsorokat, filmeket, divathullámokat és a fogyasztói társadalom egyéb jellemző élvezeti cikkeit (pl. internet, számítógépes játékok stb.). Kedvelt szórakozásuk továbbá "sztárokat" és egyéb közszereplőket - groteszk módon és helyzetekben ábrázolva - nevetségessé tenni (lásd. pl. Tom Cruise vagy Mel Gibson). A legtöbb kritika mégis talán az epizódok nyelvezetét éri. "A szarral nem szabad szarozni" című részben összesen 162 alkalommal hallható cenzúrázatlanul a "szar" szó (az epizód alatt a képernyő alsó sarkában egy számláló mutatja, hányszor hangzott el a káromkodás). A South Park - Nagyobb, hosszabb és vágatlan (1999) mozifilm még a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a legtrágárabb animációs film, összesen 399 darab káromkodással (ebből a "fuck" szó 146 alkalommal hangzik el).

Az alkotók jellemző módon nem hagyják szó nélkül botrányaikat, és az őket ért kritikákat sem. 2005 novemberében - például - az "Egy házba zárt közösség" ("Trapped in the Closet") című epizódban a készítők a szcientológiát és annak követőit, többek közt Tom Cruise-t és John Travoltát állították pellengérre. A történet szerint a szcientológia vezetői Stan személyében találnak rá L. Ron Hubbard, az egyház alapítójának reinkarnációjára. Amikor Stan nem méltányolja Tom Cruise színészi képességeit, az bezárkózik a fiú szekrényébe, s az epizód végéig nem hajlandó kijönni onnan. Az utolsó jelenet szinte felhívás keringőre: "Pereljetek csak!" - üvölti Stan. Az epizód után a néhai Isaac Hayes, Séf bácsi eredeti hangja kilépett a sorozatból, mivel ezúttal a saját vallása, a szcientológia került a célkeresztbe. Stone és Parker válaszképpen szürreális brutalitással végezte ki karakterét a "Séf bácsi visszatér" című részben, ami Hayes távozását dolgozta fel. A történet szerint Séf bácsi elhagyja South Parkot, és a Szuper Kalandok Klubjának tagja lesz, amely agymosást hajt végre rajta. Miután az epizód legvégén a szereplő életét veszti, Kyle tart gyászbeszédet, amelyben - utalva Hayes távozására és a Szcientológia Egyházra - emlékeztet, nem Séfet kell okolni a történtekért, hanem az őt megrontó klubot.

Nem egy vallási és egyéb közösség képviselői emelték már fel a szavukat a South Park ellen. Peggy Charen, az "Action for Children's Television" nevű gyermekvédő szervezet alapítója szerint - például - a sorozat egyenesen a demokráciát veszélyezteti. Az iménti szcientológia-ügy vagy a "Bloody Mary" epizód körüli botrány tanulsága azonban inkább az, hogy Parker és Stone éppen egy életképesebb demokrácia elszánt harcosai, amely nem tűri el a véleményszabadság korlátozását. Emellett hozzá kell tenni, hogy - a konkrét személyek és mozgalmak sokszor a jóízlés határait átlépő ábrázolását és a tényfeltáró újságírás kritériumainak megfelelő lenyomozását leszámítva - az alkotók véleménye mindig megmarad véleménynek. Soha nem állítják azt be úgy, mint igazságot, hanem pro és kontra is körüljárnak egy-egy témát, megteremtve ezzel egy valódi társadalmi vita közegét.

***


Bővebb infó: www.southparkstudios.com

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei