2009. március 26.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kacatot elő! MacGyver fúr-farag, és világot ment

A klasszikus sorozatok felélesztésének és szélesvászonra adaptálásának nagy hagyománya van Hollywoodban. A legújabb hírek szerint MacGyver tér vissza a mozikba, követve azoknak a sorozathősöknek a hosszú sorát, akik átköltöztek a kisképernyőről a szélesvászonra.

A MacGyver sorozat kultikusnak számított a nyolcvanas évek végén, egy generáció nőtt föl, Mac kalandjai, aki fogpiszkálóból és trágyából is bombát tudott készíteni. A 139 epizód többet ért, mint bármilyen fizika-kémia óra, és sztárt faragott Richard Dean Andersonból.

Ezt a hajdani sikert szeretné felidézni és meglovagolni a sorozat hajdani producere, Zlee Zlotoff, amikor felröppentette a hírt, hogy kész mozifilmet forgatni MacGyver kalandjaiból, mert eddig csak két gyenge tévéfilm készült.

Márpedig egy kultikus sorozat sztárt csinál a szereplőkből, így kezdte Michael Douglas vagy George Clooney, és gazdag embert a producerből, ez megkönnyíti az utat a filmvászon felé. Nem csoda, hogy mozis sorozatadaptációknak se szeri sem száma: Charlie angyalai, Misson Impossible, Star Trek, Starsky és Hutch... és akkor még szó sem esett a rajzfilmekről.

Az elmúlt évek legnagyobb sikerei közé tartozott a Miami Vice, amely két olyan sztárt is mozgósított, mint Jamie Foxx és Colin Farell. A sorozat a nyolcvanas évek világát mutatta be két rendőr, Sonny és Ricco munkáján keresztül. A sorozatrajongóknak igazi csemege volt, azok is ismerik, akik a készítésekor még nem is éltek. Michael Mann rendező nagy fába vágta a fejszéjét, amikor ehhez az alapanyaghoz nyúlt. A filmben a sorozathoz hasonlóan nagy szerepet kaptak a jó pasik, a jó kocsik, a jó zenék, mégsem sikerült teljesen visszaadni az eredeti hangulatot, túlzottan elmúltak azóta azok a vászon-nadrágos, színes inges nyolcvanas évek.

Egy másik generáció reszketett a tv előtt péntek esténként a kilencvenes évek második felében Mulder és Scully kalandjait nézve. A gumiember vagy a sötétben mindent átrágó bogarak valószínűleg emberek ezreinek okoztak álmatlan éjszakákat. Ehhez képest a Hinni akarok csak rossz utánzat, ahol a rettegés helyett csak a gúnyos mosoly ül ki a nézők arcára. A tapasztalatokból tanulva Mulder ügynök pedig visszatért a kaptafához, David Duchonvy a Kaliforgia című sorozata bátrabban ajánlható bárkinek, mint az X-akták mozifilm.

A Szex és New York mozifilm közönségsikere vitathatatlan, ahogy Carrie és a barátnői kitárgyalják a férfiakat és a szexet, ami minden nő számára érdekes és tanulságos. Mégis az eredeti sorozat rajongói számára egyértelművé vált, hogy ami szórakoztató háromnegyed órában, az fárasztó és ostoba, ha másfél órán keresztül kell nézni. Mégis, a filmek sorsa a kasszánál dől el, így már készül a következő rész is.

Megvannak azok a sorozatok is amelyek sajnos, vagy szerencsére, nem jutottak el a mozikig. Ezek közé tartozik például a Jóbarátok tervezett egész estés filmváltozata. A végeredmény szempontjából az már mindegy, hogy a szereplők anyagi követelései tettek keresztbe a filmek, vagy készítők ráébredtek, hogy ami működik a huszonkét perces részekben, az biztosan nem fog másfél órában, de valószínűleg egy csúfos bukást spóroltak meg maguknak. Azt, hogy a MacGyver mozifilm milyen sorsa fog jutni, még csak találgatni lehet, de akárhogy is lesz, a sorozatot érdemes szép emlékként megőrizni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei