2009. április 13.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

13. Francia Filmnapok

A francia filmek szerelmeseinek legnagyobb örömére, immár 13. alkalommal rendezik meg a méltán népszerű Francia Filmnapokat. Az elmúlt évekhez hasonlóan nemcsak Budapesten, hanem az ország több nagyvárosában is premier előtt nézheti meg a közönség a legfrissebb francia filmtermés legjavát.

A hagyományokhoz híven az idei Francia Filmnapokon is jobbnál jobb alkotások sorakoznak fel mind Budapesten, mind nyolc vidéki nagyvárosban. A program célja, hogy a hazai nézőket megismertesse a francia filmművészettel, s egy kis ízelítőt adjon az év során a magyar mozikba kerülő francia filmekről. A rendezvény külön sajátossága, hogy a műsorra tűzött különböző stílusú és műfajú filmek az alkotók - rendezők és színészek - személyes kíséretében mutatkoznak be. A 13. Francia Filmnapok alkotásai bőven tartogatnak meglepetéseket az érdeklők számára, s az igényes filmek kedvelői is bátran csemegézhetnek a remekművek közül.

A kínálatban szerepel többek között A provence-i fűszeres (Le Fils de l'épicier) című romantikus filmdráma, amelynek pásztori idillje, a falusi emberek kedvessége, közvetlensége, életszeretete magával ragadja s a film részesévé teszi a nézőt.

Az osztály (Entre les murs) című filmdráma különlegessége, hogy tavaly elnyerte az Arany Pálmát, valamint az Európai Filmakadémia díjára és Oscar-díjra is jelölték. A történet egy olyan iskolában játszódik, ahol szinte minden diák különféle nemzetiségű és hátrányos helyzetű családból jött, s ezt a multikulturális közeget próbálja összetartani François, az osztályfőnök.

A Külvárosi mulató (Faubourg 36) című zenés koprodukció a harmincas évek Párizsába repíti a nézőt, s egy csillag születését követi nyomon.

Az említett alkotásokon kívül olyan nagyszerű filmek is helyet kapnak a repertoárban, mint a Versailles - a tragikusan korán elhunyt Guillaume Depardieu főszereplésével -, amely a fényűző város egy másik, sötét oldalát mutatja be: a kastély környékén élő hajléktalanok világát. Vagy akár a II. világháború idején játszódó történelmi dráma, a Kémnők (Les Femmes de l’ombre), melyben a főszereplő, Sophie Marceau mellett a másik "Depardieu-gyermek" (Julie Depardieu) is feltűnik. Philippe Claudel Oly sokáig szerettelek (Il y a longtemps que je t’aime) című filmdrámájában Kristin Schott Thomas alakítja Juliette-et, aki 15 év börtön után talál vissza családjához.

A sok filmdráma között megbújik egy nagyszerű vígjáték is, mely az Isten hozott az Isten háta mögött! (Bienvenue chez les Ch'tis) címet viseli.

A filmkavalkádot végül egy rövidfilm-összeállítás, A rövidfilmek Mozartjai (Les Mozarts Des Courts-Métrages) zárja, melynek kapcsán Jeanne Moreau egyik utolsó filmjét és egy Oscar-díjért induló diplomamunkát is láthatnak az érdeklődők.

***


13. Francia Filmnapok
Helyszínek és időpontok:
Budapest, Corvin mozi 2009. április 16-19.
Debrecen, Eger, Győr, Kecskemét, Miskolc, Pécs, Szeged, Szolnok: 2009. április 15-26.
Bővebb információ: www.franciafilmnapok.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei