2009. április 13.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kamehameha!!! - Dragonball evolúció

Az eredeti Dragonball sorozat rajongóinak kellemes perceket okozott, amikor bő egy évvel ezelőtt felmerült az egész estés, élőszereplős Dragonball mozi lehetősége. Most végre itt van a film, és ahogy az lenni szokott csalódás. Le kell szögezni, hogy ez nem feltétlenül a film hibája, egyszerűen nem passzol az elvárásokhoz.

A Dragonball az 1980-as években született mangaként és röviddel utána elkészült az első rajzfilm epizód is. Son Goku és barátai több éven és sorozaton át szögezték a tévé elé a műfaj rajongóit. Nagy fába vágta fejszéjét James Wong rendező, amikor élő szereplőkkel képzelte újra a kultikus sorozatot, mert nem lehet a sorozattól függetlenül megítélni a filmet.

A Dragonball Evolúció cselekménye a sárkánygömbök (a sorozatrajongók kedvéért: kristálygömbök) felkutatása és a föld megmentése körül szerveződik. A fiatal Son Gokut a nagyapja tanítja a harcművészetekre, a film első tíz-tizenöt perce séma: Gokut az iskolában mindenki kigúnyolja, és persze van egy gyönyörű lány, aki a legnagyobb tahóval jár. Míg sok esetben már ez elég egy filmhez, a Dragonball akkor kezd igazán érdekes lenni, amikor Goku nagyapját megölik, Piccolo (másképp: Idősebb Szívtelen Sátán) fel akarja támasztani a gömbök segítségével a társát, Ozarut és közös erővel elpusztítani a földet. Ezt csak úgy lehetne megakadályozni, ha Goku hamarabb gyűjti össze a hét sárkánygömböt. Ehhez rövidesen segítséget is kap Roshi mester, Bullma és Yamcha képében, de a végső megoldás akkor is az, hogy le kell győznie Piccolót.

Ez a kaland ugyan nem szerepel a Dragonball sorozatokban, de teljesen hiteles, eredetileg az egyik első mangában olvasható. James Wong a karakterekkel is megpróbált hű maradni a gyökerekhez, ami többé-kevésbé sikerült is: Goku ugyan nem annyira gyerekes, mint SonGoku, de Bullma találmányai és Roshi mester (Zseniális Teknős!!) mintás ingjei és vonzalma a női nem iránt teljesen meggyőzőek. A színészek közül a főszereplők Justin Chatwin meglepően jó, még hasonlít is SonGokura, kár a bűnrossz szinkronért. Chow Yun Fat ugyan rendre mellényúl, amikor szerepet választ, de Roshi mesterként a legjobb alakítást nyújtja a filmben. Egyedül Chichi az, akinek sem az eredeti karakterét nem sikerült eltalálni, sem a színésznő, Jamie Chung sem képes többre, mint bárgyún mosolyogni.

A Dragonball Evolúció legnagyobb erényét a látványvilág és a harci jelenetek jelentik, megbízhatóan hozza a fantasztikus és a kung-fu filmek elemeit. Azonban nem tud semmi újat, mutatni, és belefértek volna hosszabb és ütősebb verekedések is, ha már a harci jeleneteket összekötő részek olyan gyengék lettek. Valószínűleg senki sem vár intellektuális kihívást a filmtől, de párbeszédek mosolyt fakasztóak, egy délutáni tinisorozat szintjén mozognak.

A Gokunak ismételgetett tanács: Bízz magadban és légy önmagad, legalább annyira közhelyes, mint amennyire komoly arccal mondják el.

A sorozat kultikusságának az egyik oka talán az volt, hogy komolytalan volt, a humorosnak szánt megjegyzések fárasztóak, részekig nem történt semmi... és mégsem lehetett nem nézni. Ezeket természetesen egy nagy költségvetésből, nagyközönségnek készült film nem kockáztathatta meg, így szereplők ide vagy oda, el is veszett az eredeti hangulat. A Dragonball Evolúció egy átlagos tizenéveseknek szóló fantasyfilm, a sorozat kedvelőnek egyetlen okuk lehet megnézni, hogy élő ember szájából hallják: Kamehameha!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei