2009. április 14.Lipták Judit
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Íme, az 5 legmenőbb sorozatbéli detektív

Számos bűnügyi tévésorozatot sugároznak a televízióban, amelyben mindig feltűnik egy újabb nyomozó, a nézők pedig hamar megkedvelik őket gyors észjárásuk, vagy valamilyen különös ismertetőjegyük folytán. A következő öt detektív talán mindenki számára ismerős lehet, akár kedveli a karaktert, akár nem.

Columbo

Peter Falk a Columbo sorozat által vált ismertté. A sorozat különlegessége, hogy a gyilkos szemszögéből mutatja be az eseményeket. Sajnos mostanában a sajtóból leginkább arról lehet értesülni, hogy Peter Falk Alzheimer-kórral küzd és állapota egyre csak romlik. A sorozat egy amerikai krimi tévésorozat, amelyet az USA-ban 1971 és 1978 között rendszeresen sugároztak, aztán kisebb-nagyobb megszakításokkal 2003-ig adták le. Columbo hadnagy a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági nyomozója, aki egy olasz származású, elhanyagolt külsejű figura, aki látszólagos lassú észjárásával, valamint rozzant autója és a szivar által vált ismertté. Az ügyek megoldásánál mindig van egy utolsó kérdése, amit a kikérdezés során tesz fel. Ekkor fedi fel a kulcsfontosságú ellentmondást, amivel le is zárja az ügyet és felfedi a gyilkost. Columbo a televíziózás egyik ikonjává nőtte ki magát.


Stephan Derrick felügyelő

A Horst Tappert által megformált felügyelő munkáját 24 éven keresztül követhették nyomon a nézők, több mint száz országban. Derrick felügyelő kultuszfigurává vált a bűnügyi sorozatok világában. A müncheni nyomozó és társa, Harry Klein munkáját bemutató krimisorozatot egészen 1998-ig forgatták, 281 epizódon keresztül. Horst Tappert végül 85 éves korában, 2008. december 13-án hunyt el cukorbetegség következtében.


Adrian Monk

A Tony Shalhoub által alakított karakter a San Franciscó-i rendőrség volt gyilkossági nyomozója, akinek 1997-ben meggyilkolták a feleségét, és így betegsége és rigolyái folyamatosan hatalmasodnak el rajta. Konzultánsként segíti a rendőrség munkáját, és csak az hajtja, hogy megtalálja felesége gyilkosát, valamint, hogy visszakapja állását. Monk tulajdonképpen mindentől fél, legyen az a magasság, tömeg, gyerekek, szagok. Adrian Monk több országban kedvenc lett, és a sorozat számos díjat megkapott. Magyarországon is belopta magát az emberek szívébe az életképtelen figura, a www.monk.gportal.hu -n még több információt lehet megtudni a sorozatról és Monkról.


Kojak

A sorozat Amerikában The Marcus Nelson Murders címmel indult 1973-ban, és már akkor is számos elismeréssel jutalmazták. Telly Savalas ismertetőjegye a nyalóka volt, amely azóta kultusszá vált. A kopasz detektív magabiztos és elegáns, és emellett zenerajongó is. A New York-i nyomozói tevekénység iránti szenvedélye és a jazz -zene szeretete jellemzi leginkább. Egykori társával, Frank McNeil-lel és csinos asszisztensével, Carmen Warrick-kal ered a rosszfiúk nyomába. A színésznél 1990-ben rákbetegséget diagnosztizáltak, de ő tovább dolgozott. Végül 1994. január 22-én hunyt el.


Sherlock Holmes

A Sir Arthur Conan Doyle által kitalált nyomozó talán a leghíresebb detektív mind közül. Először könyv formájában jelent meg 1887-ben. Sherlock Holmes jellemzője a magas intelligencia, a jó megfigyelőképesség, valamint a logika, amit a bűnügyek megoldásánál alkalmaz. Emellett rögtön felismerhető a pipa, a jellegzetes sapka valamint a hegedű révén, ami a figurájához tartozik. Sherlock Holmes a történetek szerint Londonban, a Baker Street 221/B- ben lakik, és rengeteg ellenséget szerez magának. Holmes legismertebb megtestesítői Ronald Howard, Basil Rathbone és Peter Cushing.

A felsorolt detektíveken kívül azonban még számos híres sorozat nyomozóit fel lehetne sorolni, mindenképp meg kell említeni például a Starsky és Hutch párost, vagy James "Sonny" Crockett és Ricardo "Ricco" Tubbs nevét, a Miami Wice nyomozóit.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Szabo Sandor 2019-03-15 14:11:24
Sherlock Holmes legnepszerubb megformaloja Jeremy Brett! Ha szeretnetek nyomozos videokat nezni iratkozzatok fel a yt csatornamra....Szabo Sandor magannyomozo neven megtalaltok!
nem
regisztrált
karós Biborka 2018-11-03 18:03:47
25 éves vagyok és körübelül minden nyomozós könyvet olvastam. 8-éves korom óta.
Egíépként Rendőr vagyok csak könyvtáros. OTThon....!!!!
nem
regisztrált
karós Biborka 2018-11-03 18:03:46
25 éves vagyok és körübelül minden nyomozós könyvet olvastam. 8-éves korom óta.
Egíépként Rendőr vagyok csak könyvtáros. OTThon....!!!!
nem
regisztrált
LOVAS KIRA VIKTÓRIA 2018-11-03 17:58:54
Én nekem a kedvencem gyerekkorom óta sherlock holmes. Nektek melyik a kedvencetek?
Én kb. 9 vagy 10 éves koromban mindig nyomozós feladatokat oldottam meg és nyomozó akartam lenni. A sorsom mégis a tervezés felé imdult.
A leirás jó bő de tökéletes
nem
regisztrált
Nagy Alexandra 2018-11-03 17:51:20
ÉN RENDŐR VAGYOK ÉS MÉG MINDIG A NYOMOZÓS VILÁGBAN ÉLEK. NEKEM A KEDVENC NYOMOZÓM RICHARDO.
nem
regisztrált
Nagy Attilla 2018-11-03 17:45:55
Imádom az ilyeneket!! Nekem a kedvencem sherlock holmes
nem
regisztrált
kiss juli 2018-11-03 17:42:20
nagyon jó örölük hogy a maji világban valaki foglalkozik ilyennel!!!
nem
regisztrált
Sherlock Holmes 2011-01-21 04:07:36
Szia!

Nagyon jók ezek az apró leírások. Egyedül a Sherlock Holmes jellemzésnél sajnálom, hogy híres megformálói között nincs megemlítve Jeremy Brett.

http://jeremybrett.eu

Szerintem ő volt a legjobb és mivel a Granada sorozatát több csatorna is leadta, valamint DVD-n is megvehető a széria hazánkban is ismert.

Csatlakozott:

2008-09-24

Írt kommentek:

37 db

katika 2009-04-16 13:05:47
Jómagam elég sorozatfüggő vagyok.Nagyon szeretem mindegyik nyomozót.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei