2009. április 21.Ulveczki Linda
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik

Egy ilyen cím hallatán elsőre biztosan mindenki egy abszolút érthetetlen és követhetetlen művészfilmre gondol, amely elvont elméleteivel be akarja szippantani a néző agyát, és valami hihetetlen tettre akarja rávenni majd. Viszont, aki ennek ellenére sem retten el attól, hogy beüljön a kényelmes moziszékbe és megnézze ezt a hihetetlen alkotást, kellemesen fog csalódni.

A mű ugyanis az életről, az utazásról, az önmagunkhoz való visszatalálásról szól, amelyet egy autóbaleset következtében amnéziát szenvedett bolgár fiú cselekedetein keresztül jelenítettek meg az alkotók. A rossz ugyan nem bűnhődik meg, de a jó - hosszú utazás és küzdés után - elnyeri méltó jutalmát. Ennek ellenére egyáltalán nem egy sablonos történet került a mozikba.

Stephan Komandarev alkotását 2008. október 10-én mutatták be Bulgáriában. A film nemzetközi alkotásnak minősül, hiszen bolgár, német, szlovák és magyar alkotók is közreműködtek benne. Egy rövid jelenetben láthatjuk például Gryllus Dorka színművésznőt, aki a főhős, Alex gyermekkori szerelmét alakítja. A mű több elismerést is kapott, így többek között a Bergeni Nemzetközi Filmfesztivál fődíját.

Az alaptörténetet egy bolgár család élete adja, amely mint a cselekmény során kiderül, egyáltalán nem viszontagságoktól mentes. A család feje, Bai Dan bár első látásra egy békés ostáblakészítőnek tűnik, múltjának megismerésével viszont kiderül, hogy valójában egy önmagáért, a családjáért és hazájáért a végletekig kiálló harcos, aki emiatt sokszor került már bajba. Olyan ember, aki nem hátrál meg a nehézségek elöl és sohasem adja fel. Egy határozott, sokat megélt, éppen ezért rendkívül bölcs veterán, aki máshogy szemléli a világot, mint ahogyan azt az akkori kommunista rendszer elvárta volna tőle.

A cselekmény második szálát Bai Dan lányának családja alkotja, akik nagyon szorosan kapcsolódnak az otthoni légkörhöz, mindaddig, amíg választás elé nem kényszerülnek. Vagy emigrálnak, elhagyják szeretett hazájukat és máshol keresnek nyugalmat, vagy egész életükben a nagyapa tettei miatt bűnhődnek. Így a családfő úgy dönt, hogy Németországba szöknek, ott kezdenek új életet. Fájdalommal telten elevenedik meg előttünk az a jelenet, amikor elindulnak a nagy útra és elbúcsúznak az öregektől, maguk mögött hagyva mindent, ami mindaddig fontos volt számukra. Ahhoz pedig, hogy elérjék a nem is annyira áhított "új hazát", rengeteg szörnyűségen kell keresztül menniük.

A film különlegessége a "jelen" története, amely a már Németországban élő család autóbalesetével kezdődik. Az unoka amnéziásan fekszik egy kórházban. Értesítik a nagyszülőket, így a nagyapa útnak indul, hogy megkeresse Alexet, akit az emigrációja óta nem látott. Ez az a pont, ahol elkezdődik közös utazásuk, amelynek a végső célja az, hogy Alex visszataláljon régi emlékeihez.

Persze már az elindulás is nehéz. De Bai Dan kitartással és némi erőszakkal ráveszi unokáját, hogy hagyja abba önmaga sajnálatát és menjen vele haza, Bulgáriába. A fiú először ellenkezik, de nagyapjának rendkívül jó meggyőzőképessége által - egy sétapálcával veri ki a kórházi ágyból -, beadja a derekát. A kétség persze ott munkálkodik benne, hogy jó lesz-e az emlékezés. Nem szakít-e fel majd olyan sebeket, amellyel nem tud majd együtt élni. De az öreg bölcsessége és kitartása meggyőzi arról, hogy a múltja nélkül tulajdonképpen csak egy üresen tátongó senki, és hogy a már megélt élményeket, a beivódott tradíciókat nem az orvosok és a gyógyszerek által, hanem egy utazás segítségével nyerheti vissza.

Alex nem is gondolja, hogy Bai Dan az utazást is rendhagyó módon képzeli el. Egy tandem biciklin indulnak útnak Bulgária felé. Nem más ez, mint egy spirituális utazás, amelyen végighaladva, a fiú elveszett emlékei újra visszatérhetnek. Gyönyörű tájakon kalauzolnak bennünket, nézőket is végig, amely már egy plusz élményt jelent a film kapcsán. A páros életének folyamatos közreműködője az ostábla, amely szintén a rendhagyó terápia részét képezi.

Alex szemén, gondolatain, flashbackjein keresztül ismerhetjük meg a család múltját, titkait és azokat az élményeket, amelyek kihatottak életére. Az utazás során meglátogatják például azt az olasz menekülttábort, amelyben jelentős időt töltöttek el, mielőtt eljutottak volna Németországba. Itt tör fel az első igazán erős emlék egy gyermekkori szerelemről, amely nem tudatosan ugyan, de évekkel később kiteljesedik. Az út vége természetesen a szülőfalu, és az ostábla, az a játék, amely magát az életet, annak vezetését jelképezi. Az utolsó tett pedig, amellyel Alex végleg visszanyerheti önmagát, a győzelem a nagyapja ellen, abban a játékban, amely a család egész életét tükrözi. A dicsőség elnyerése ugyanolyan spirituális, mint a megtett út. Ugyanis a fiú végső dobásánál kettétörik a kocka, így elnyeri a "ostábla királya" címet, illetve visszakapja emlékeit, identitását, önmagát, mindazt, amit tulajdonképpen akkor veszített el, amikor arra kényszerült, hogy elhagyja azt a helyet, amit igazán otthonának érzett.

A film a gyökértelenség magányos, és kiégető világát is bemutatja. Az otthoni emlékeket el lehet ugyan felejteni, de ez a folyamat magában hordozza azon értékek elvesztését is, amelyek egy család alapvető mítoszát alkotják, így identitásuk alapját képezik. És ezt újra felépíteni, ráadásul egy idegen országban, az egyik legnehezebb feladat.

***


A világ nagy és a megváltás a sarkon túl ólálkodik
Műfaj: bolgár-magyar-német-szlovák filmdráma
Időtartam: 105 perc
Forgalmazza: Magyar Filmklubok és Filmbarátok Szövetsége
Magyarországi bemutató: 2009. február 26.
Rendező: Stephan Komandarev
Szereplők: Miki Manojlovic, Carlo Ljubek, Hriszto Mutafcsijev, Ana Papadopul, Gryllus Dorka

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Blue 2010-06-16 21:59:00
Ez egy állati jó film! Az egész iskolával néztük, és mindenkinek tetszett, majdhogynem őrjöngött a diáksereg. Helyből ÖTŐŐŐS!!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei