2009. április 24.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: A felolvasó, Spancserek, A Provence-i fűszeres

Kate Winslet Oscar-díjas alakítása és Paul Rudd, valamint Jason Segel közös bohóckodása mellett ezen a héten a Francia Filmnapoknak köszönhetően 4 teljesen különböző karakterű alkotás érkezik a magyar mozikba, melyek mindegyike magában hordozza hazájának egy sarkalatos kérdését, és összetéveszthetetlen, furcsa, misztikus légkörét.

A felolvasó

Végre mi, magyar nézők is megbizonyosodhatunk arról, megérdemelte-e Kate Winslet az Oscar-t, Golden Globe-ot, Bafta-díjat, és a számos jelölést eme második világháborús dráma női szerepéért. A film címszereplője fiatal joghallgatóként, egy náci bűnösöket felelősségre vonó per során találkozik újra kamaszkori első, és legnagyobb hatású szerelmével, a vádlottak padján ülő Hanna-val, és végighallgatva az asszony történetét, megrázó felfedezéseket tesz. A felolvasó médiakampánya egyértelműen a díjazott színésznő köré épült, nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni fiatal partnerét, a német David Kross-t sem (korábban a Krabat és a Kőkemény című mozikban láthattuk őt), a fiú felnőttkori énjét alakító Ralph Fiennes pedig szokás szerint garantáltan gondoskodik arról, hogy karakterét emlékezetessé tegye.

Eredeti cím: The reader
Szereplők: David Kross (fiatal Michael), Ralph Fiennes (Michael Berg), Kate Winslet (Hanna Schmitz), Jeanette Hain (Brigitte)
Rendező: Stephen Daldry
Forgatókönyvíró: David Hare
Zene: Nicho Muly
Forgalmazó: Budapest Film

*


Spancserek

Peter és Zooey az esküvőjükre készülnek, az egyetlen probléma az, hogy a vőlegénynek egy olyan alkalmas haverja sincs, akit felkérhetne vőfélynek. Nincs mit tenni, új barátokat kell szerezni, ez 30 év körül azonban már kicsit rázósabb móka, mint 15 évvel fiatalabban volt. Peter számos kínos és még annál is kínosabb próbálkozás után végre találkozik Sydney-vel, akivel viszont azonnal megtalálják a közös hangot, olyannyira, hogy haverságuk már-már a rég tervezett esküvő akadályává válik. A főszerepekben az Apatow-filmekben jól összeszokott párost, Paul Rudd-ot (Spinédzserek, Felkoppintva) és Jason Segel-t (Felkoppintva, Lepattintva) láthatjuk, méghozzá Ben Stiller kedvenc forgatókönyvírójának (ő írta a script-et az Apádra-, Vejedre ütök filmekhez és a Zoolander-hez is), John Hamburg-nak a második rendezésében.

Eredeti cím: I love you, man
Szereplők: Paul Rudd (Peter), Jason Segel (Sydney), Rashida Jones (Zooey), Sarah Burns (Hailey)
Rendező és forgatókönyvíró: John Hamburg
Zene: Theodore Shapiro
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


Miért éppen Minnesota?

Lucy, a "hiperurbanizált", tip-top menedzserhölgy cége megbízásából a forró, napsütéses Miamiból, a téli Minnesotába utazik, hogy a vállalat ottani részlegét, természetesen előléptetés és komoly elismerés reményében, újraszervezze. Nem számít azonban a zord körülményekre, és arra, hogy korábbi habitusával igencsak nehezen megy majd a beilleszkedés. Renée Zellweger legújabb, várhatóan nem túl sok meglepetést tartalmazó romantikus vígjátéka leginkább azoknak ajánlható, akik még nem unták meg a telet, és szeretnének legalább a vásznon hófödte tájakat és a csontig hatoló hidegben didergő emberkéket szemlélni, meg persze azoknak is, akik a szívüket szeretnék egy kicsit átmelegíteni.

Eredeti cím: New in town
Szereplők: Renée Zellweger (Lucy Hill), Harry Connick Jr. (Ted Mitchell), J.K. Simmons (Stu Kopenhafer), James Durham (Rob Deitmar), Nancy Drake (Flo)
Rendező: Jonas Elmer
Forgatókönyvírók: Ken Rance és C. Jay Cox
Zene: John Swihart
Forgalmazó: SPI

*


Őrült Szentivánéj

A címéhez igen hű film néhány igazi kapitalista szemléletű, nyugati és távol-keleti szereplő bolondos történeteit mutatja be, a színhely Riga, Lettország fővárosa. A különböző okokból ide keveredő angol, amerikai, japán, francia emberekből összeverődött színes társaság emlékezetes és megmosolyogtató formában találkozik a kelet-európai kultúrával, és mindannyian mentalitásuknak megfelelően igyekeznek befogadni azt. A szereplők között a nemzetközi filmiparban kevéssé ismert neveket találunk, minden bizonnyal ismerős lesz azonban mindenkinek Maria de Medeiros (Ponyvaregény, Aranyhere, Az élet nélkülem), Tobias Moretti (Ha kimondod a nevem, Memória törölve), valamint Dominique Pinon (Elveszett gyerekek városa, Amélie csodálatos élete) arca.

Eredeti cím: Midsummer madness
Szereplők: Maria de Medeiros (Livia), Dominique Pinon (Toni), Tobias Moretti (Peteris), Chulpan Khamatova (Aida), Detlev Buck (Axel), Orlando Wells (Curt)
Rendező: Alexander Hahn
Forgatókönyvírók: Alexander Hahn és Alexander Mahler
Zene: Klaus Hundsbichler, Marcus Pöchinger és Boris Resnik
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Hannah Montana: A film

A mozifilm alapjául az azonos címmel futó, amerikai tinik körében igencsak népszerű sorozat szolgál, az alapszituáció pedig itt is ugyanaz: adott egy nagyon fiatalka, szőke pophercegnő, aki népszerűségét élvezve lubickol a rajongók imádatában, ám szigorú apja hatására szépen lassan megmutatkozik a barna hajú, átlagos kamaszlány, aki szeretné szabadidejét vidáman, a családja és a barátai által körülvéve, hétköznapi tevékenységekkel eltölteni. Hogy meddig lehet meghasonlás nélkül kettős életet élni, arra természetesen a film végén kapunk választ, mindenesetre garantált, hogy a főszereplő, énekesnőként is közkedvelt Miley Cyrus, aki a pletykalapok állandó szereplője - szigorú papa ide vagy oda -, a közeli jövőben sem fog lassítani a tempón, és visszavonulni egy zöld pázsittal körülvett farmra.

Eredeti cím: Hannah Montana: The Movie
Szereplők: Miley Cyrus (Hannah Montana/Miley Stewart), Billy Ray Cyrus (Robby Ray Stewart), Vanessa Williams (Vita), Moises Arias (Rico)
Rendező: Peter Chelsom
Forgatókönyvírók: Daniel Berendsen, Rich Correll, Barry O’Brien és Michael Poryes
Zene: John Debney
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Külvárosi mulató

Párizs Faubourg negyedében egy aprócska színház és mulató üzemel, ami igazi kikapcsolódást nyújt a második világháború árnyékában élő embereknek, és segít néhány órára megmenekülni gondterhelt életükből. Nem csoda hát, hogy a hely tulajdonosa, Germain Pigoil éjt nappallá téve dolgozik, hogy a feszült politikai és közéleti hangulat ellenére jövedelmezően tudja működtetni a szórakozóhelyet. Douce, a csengő hangú énekesnő személyében váratlan segítsége érkezik, és az összeomlani készülő városban az öröm szigetévé változtatják a színházat. A Külvárosi mulató főszereplője, Gérard Jugnot (Elkényeztetettek, Kísértet sofőrrel, Volpone) régi, tapasztalt színésze a francia filmiparnak, ráadásul már rendezőként és forgatókönyvíróként is kipróbálta magát, az énekesnőt alakító Nora Arnezeder azonban figyelemre méltó újdonságot jelenthet.

Eredeti cím: Faubourg 36
Szereplők: Gérard Jugnot (Pigoil), Nora Arnezeder (Douce), Clovis Cornillac (Milou), Kad Merad (Jacky), Bernard-Pierre Donnadieu (Galapiat)
Rendező: Christophe Barratier
Forgatókönyvírók: Christophe Barratier, Julien Rappeneau és Pierre Philippe
Zene: Reinhardt Wagner
Forgalmazó: SPI

*


Oly sokáig szerettelek

Juliette szinte új tagként érkezik húga családjába. Nehezen megy a beilleszkedés, hiszen a meggyötört nőnek nem könnyű új életet kezdenie 15 börtönben töltött év után, mely során gyilkosságért rászabott büntetését töltötte. Nem meglepő, hogy Kristin Scott Thomas-tól igéző és mély beleéléssel készített alakítást láthatunk, melyet az Európai Filmakadémia a legjobb színésznőnek járó díjjal jutalmazott a tavalyi év során. A drámai helyzetet feldolgozó francia film, melynek rendezője Philippe Claudel, akit a Fakó lelkek című alkotás forgatókönyvírójaként ismerhetünk, a Brit Filmakadémia szívét is meghódította, valóságos díjesőt zúdítottak rá a BAFTA kiosztásakor.

Eredeti cím: Il y a longtemps que je t'aime
Szereplők: Kristin Scott Thomas (Juliette), Elsa Zylberstein (Léa), Serge Hazanavicius (Luc), Laurent Grévill (Michel), Mouss (Samir)
Rendező és forgatókönyvíró: Philippe Claudel
Zene: Jean-Louis Aubert
Forgalmazó: Odeon

*


A Provence-i fűszeres

Antoine édesapja betegségének hírére érkezik haza Párizsból napsütéses Provence-i szülőfalujába, de nem dobja fel a lehetőség, hogy átvegye az öreg lakókocsiból kialakított mozgó fűszeresüzletét. Ahogy azonban a kanyargós utakon vezetgeti a kocsit, egyre több pozitív benyomás éri az idős emberek részéről, akik nélküle nem jutnának friss termékekhez, és persze az is egyre jobban megkedvelteti a munkát Antoine-nal, hogy Claire személyében egy fényes mosolyú segítőre talál. A főszereplő Nicolas Cazalé-ra legutóbb a tavalyi, Anna bekattanva című film veszélyes vonzerejű csábítójaként figyelhettünk fel, most pedig egy olyan igazi pozitív üzenetű filmben láthatjuk őt, ami után a legtöbb néző mosollyal az arcán, kellemes utóízzel a szájában és egy kis szívfájdító elvágyódással hagyhatja el a mozik termeit.

Eredeti cím: Le Fils de l'épicier
Szereplők: Nicolas Cazalé (Antoine), Clotilde Hesme (Claire), Daniel Duval (Antoine apja), Jeanne Goupil (Antoine apja), Liliane Rovère (Lucille)
Rendező: Eric Guirado
Forgatókönyvírók: Eric Guirado és Florence Vignon
Zene: Christophe Boutin
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Az osztály

François nehéz körülmények közül érkező diákokat, afrikai, karibi, ázsiai bevándorlók gyerekeit tanítja egy középiskolában. Nincsen könnyű dolga, szeretné felkelteni a gyerekek érdeklődését a francia nyelv és irodalom iránt, ám a tanulók nem csak irányába, egymás felé sem hajlandók túl sok tiszteltet és figyelmet tanúsítani. A tanár végül drasztikusabb módszerekhez folyamodik, és bebizonyítja, hogy bizony, ő is tud némi meglepetést okozni diákjai számára. Hogy miben különbözik Az osztály a korábban már látott hasonló témájú filmektől, például a Veszélyes kölyköktől? Dokumentarista jellegéből adódóan ez a francia film sokkal kevésbé szentimentális, ellenben górcső alá veszi az ország jelenlegi népösszetételének egymás mellett éléséből származó számtalan súrlódást, és olyan valóságos képet fest a toleranciáról és a faji problémákról, amit minden európai, egyre színesedő nemzetiségű ország lakóinak érdemes közelről megszemlélnie.

Eredeti cím: Entre les murs
Szereplők: François Bégaudeau (François Marin), Nassim Amrabt, Laura Baquela, Juliette Demaille, Cherif Bounaïdja Rachedi, Dalla Doucoure, Damien Gomes, Arthur Fogel
Rendező: Laurent Cantet
Forgatókönyvírók: François Bégaudeau, Robin Campillo és Laurent Cantet
Operatőr: Pierre Milon
Forgalmazó: Cirko Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei