2009. április 25.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A repülés története és a Lost persons area Cannes-ban versenyeznek

A repülés története című mozgóképet meghívta a cannes-i filmfesztivál Rendezők Két Hete elnevezésű válogatása. - jelentették be a szervezők ma Párizsban. A Cannes-i Kritikusok Hete a Kántor László részvételével készült Lost persons area című belga-holland-magyar koprodukciót mutatja be, melynek főszereplője Hajdu Zoltán Miklós, zeneszerzője Márkos Albert.

Nyilvánosságra hozták Párizsban a májusi cannes-i filmfesztivál Rendezők Két Hete és Kritikusok Hete válogatásait.

A repülés története, Kenyeres Bálint rövidfilmje, melyet a 40. Magyar Filmszemle nyitófilmjeként láthattunk, a rangos Rendezők Két Hete (Quinzaine des Réalisateurs) válogatásában mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt májusban a Croisette-n.

Az Európa Filmdíjas Kenyeres Bálint 17 perces alkotása a magyar Café Film és Travissss Film, valamint a francia Bizibi koprodukciójában, a Duna Műhely közreműködésével készült. A magyar producer Hutlassa Tamás, társproducere Durst György. Az 1905-ben játszódó, Normandiában forgatott kosztümös filmet Erdély Mátyás fényképezte. A cannes-i díszbemutatóra az alkotók jelenlétében kerül sor május 14-24. között.

A Rendezők Két Hete verseny és díjak nélküli filmfesztivált a Cannes-i seregszemle ellenpólusaként Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével a Francia Filmrendezők Szövetsége alapította1968-ban. A Rendezők Két Hete programjában korábban olyan rendezők mutatták be filmjeiket a nemzetközi közönségnek Cannes-ban, mint Rainer Werner Fassbinder, Werner Herzog, Michael Haneke, George Lucas és Martin Scrosese.

A 48. Cannes-i Kritikusok Hete (Semaine International de la Critique) meghívta az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Lost Person Area című belga-holland-magyar filmet, Caroline Strubbe első rendezését. A Hajdu Zoltán Miklós (Fehér tenyér) főszereplésével készült film magyar producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert.

A francia filmkritikusok által életre hívott rendezvény célja a nagy neveket felvonultató Cannes-i Filmfesztivállal párhuzamosan új tehetségek felfedezése. A Kritikusok Hete különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground és Vízkelety Márton operatőr fényképezte Transsiberian Voices című rövidfilmeket is műsorra tűzik. Mindét rövidfilm a Nisi Masa forgatókönyvírói workshop-on készült.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei