2009. április 26.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kettős játék - Julia Roberts és Clive Owen egymásnak feszül

2009. április 30-tól megtekinthető a mozikban Julia Roberts és Clive Owen második közös filmje, a Kettős játék, egy izgalmas és romantikus műfajt ötvöző, több szálon futó, igazi csavaros történet, ahol egy idő után már senki sem tudja, hogy ki kivel van és miért, egy ami biztos, hogy a végén mindenki megkapja a magáét.

A film két jólöltözött, kíséretük alapján befolyásosnak tűnő üzletember verekedésig fajuló kissé komikus vitájával kezdődik: az egyikük "Röfi-böfi" a Howard Stern karrierjét feldolgozó Intim részek című filmből (Paul Giamatti), a másik Tom Wilkinson, akit utoljára a Spílerben láthattak Guy Ritchie rajongói. A kettejük minden törvényes és kevésbé legális eszközöket is igénybe vevő párharcában játszik majd kulcsszerepet két ügynök, Claire (Julia Roberts) és Ray (Clive Owen). A főszereplők először egy koktélpartin találkoznak, természetesen egyikük sem szórakozás, hanem információszerzés céljából van jelen, ezt a fordulót pedig a nő nyeri, mivel sikerül kihasználnia a férfi vonzalmát.

Nem csoda hát, hogy ez a találkozás több szempontból is emlékezetes marad Ray számára, és mikor legközelebb keresztezik egymást az útjaik, nem engedi ki a nőt a karmai közül. Egyezséget kötnek, és két ellentétes oldalon kapcsolódnak be a korábban említett konkurencia-harcba, ahol a cél az egyik vállalat féltve őrzött legújabb projektjének megszerzése, ami nem mellékesen dollármilliókat hozhat a konyhára. Ez a kettős játék azonban, amire a film címe is utal, alaposan megviseli az idegeket és az érzelmeket is, ahogy bonyolódnak a szálak, sem a szereplők, sem a néző nem tudja már eldönteni, ki hazudik, ki mond éppen igazat, egymásnak, megbízójuknak, vagy saját maguknak dolgoznak-e a főhősök, és éppen ezzel sikerül fenntartani a feszültséget a film legvégééig.

Julia Roberts-nek és Clive Owen-nek nem a Kettős játék az első közös munkája, 5 évvel ezelőtt a Közelebb című filmben házaspárt alakítottak, akiknek életében, hasonlóan a mostani szituációhoz, nem volt a legerősebb pillér a bizalom és az egymás iránti hűség. Akkori alakításáért Owen-t a Golden Globe, a Torontói Filmfesztivál és a BAFTA zsűrije is a legjobb férfiszínésznek járó díjjal jutalmazta, ilyesmire azonban a Kettős játék esetében nem nagy eséllyel számíthat, hiszen ez egy sokkal könnyedebb, kifejezetten szórakoztatásra szánt film.

Mindenesetre párosuk az eltelt évek ellenére is remekül működik, habár Roberts-nek színészi eszköztára helyett csupán mellbősége bővült, mindkettejük elszántsága és vonzereje abszolút hitelesre sikerült. Ebben valószínűleg jelentős szerepe van Tony Gilroy rendező-író színészvezetésének is. Ő egyébként már korábban alaposan begyakorolta magát a csavaros történetek kidolgozásába, hiszen forgatókönyvíróként jegyzi többek között Az ördög ügyvédje című filmet és a Bourne-sorozatot is, rendezőként pedig 2 évvel ezelőtt, a Michael Clayton-nal mutatkozott be. Eddigi tapasztalatait remekül sikerült felhasználnia a Kettős játék esetében, hiszen a feszültséget az utolsó képkockáig sikerült megtartania a történetben, és figyelemre méltóak az olyan, bár nem kirívóan új, de a film sztorijához remekül illeszkedő technikai megoldások, mint történetszálak közötti "kép a képben" típusú váltások.

A film látványvilága sem romantikus történetre, hanem egy izgalmas kém-sztorira hajaz, ez elsősorban Robert Elswit operatőrnek köszönhető, akinek jelenlegi munkája azért nem olyan kiemelkedő, mint például a Vérző olaj esetében volt, de ettől függetlenül remekül passzol a Kettős játék jellegéhez.

A két műfajt ötvöző film megnézésére bátran vállalkozhatnak mind a könnyed, mind a csavaros történetek kedvelői, hiszen úgy felel meg a vállalt követelményeknek, hogy nem próbálja magát többnek mutatni, mint amennyi valóban van is benne: pontosan adagolt feszültség, némi "se veled se nélküled" romantika, és persze néhány meglepetés; ezek egyvelegével nyújt különösebb érzelmi hullámvasút nélküli, tökéletes kikapcsolódást kicsit több mint 2 órára.

***


Eredeti cím: Duplicity
Szereplők: Clive Owen (Ray Koval), Julia Roberts (Claire Stenwick), Paul Giamatti (Richard Garsik), Tom Wilkinson (Howard Tully), Denis O’Hare (Duke Monahan), Carrie Preston (Barbara Bofferd)
Rendező és forgatókönyvíró: Tony Gilroy
Producerek: Laura Bickford, Jennifer Fox, Kerry Orent és John Gilroy
Operatőr: Robert Elswit
Zene: James Newton Howard
Vágó: John Gilroy
Hossz: 125 perc
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei