2009. május 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Kettős játék, X-Men kezdetek: A farkas

Ezen a héten Clive Owen és Julia Roberts ügynökök bőrébe bújva zord arccal kerülgetik egymást a mozivásznon, és nem kevésbé kegyetlen az X-Men Farkasa, akiről most megtudhatjuk, miért döntött úgy, hogy sebezhetetlen fegyverré alakíttatja magát. A harmadik bemutató a francia filmgyártás legújabb büszkesége, egy jópofa vígjáték ami hazájában 20 millió nézőt szögezett a mozik székeibe.

Kettős játék

Két titkos-ügynök, Claire és Ray munka közben találkozik egy partin, rögtön összegabalyodnak, ám az együtt töltött este nem ér véget felhőtlen hangulatban. Évekkel később útjaik újra és újra keresztezik egymást, majd egy közös munkára is sor kerül: két, hatalmas bevételt könyvelő mamut-cég vérre menő konkurenciaharcában keverik a kártyát ellentétes oldalon, ám mindkettejüket egész más motiválja, mint amit társaiknak bevallanak. Végül a szálak annyira összekuszálódnak, hogy nehéz tisztán látni, ki kinek és milyen céllal dolgozik, és kit készül éppen átverni.

Julia Roberts és Clive Owen második közös játékát a Bourne-sorozat forgatókönyvírója és a Michael Clayton rendezője, Tony Gilroy vezényli, és a több szálon futó cselekményt sikerül olyan fondorlatosan bonyolítania, hogy az utolsó pillanatig kétségek között hagyja a nézőt a végkimenetelt illetően. A csavaros thrillerbe ágyazott romantikus történet kritikája itt olvasható.

Eredeti cím: Duplicity
Szereplők: Clive Owen (Ray Koval), Julia Roberts (Claire Stenwick), Tom Wilkinson (Howard Tully), Paul Giamatti (Richard Garsik)
Rendező és forgatókönyvíró: Tony Gilroy
Zene: James Newton Howard
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


X-Men Kezdetek: Farkas

James Logan brutális biológiai kísérletnek veti alá magát, mely során félelemérzet nélküli, kegyetlen gyilkoló-géppé változtatják, aki egyben sérthetetlen is: így jön létre a Farkas. A férfinak azonban nem az volt az elsődleges célja az átalakulással, hogy ezután különböző utasítgatásokat hajtson végre - szeretné megbosszulni korábbi hányattatott életét, és a boldogság egyetlen lehetőségét, amit elvettek tőle.

Az X-Men sorozat negyedik része bemutatja tehát a sérthetetlen Farkas múltját, azoknak a filmfolytatásoknak a csapásvonalán haladva, amik új ötlet, a történetszálak további szövési lehetősége híján az előzményekből próbálnak még némi szikrát csiholni. A legutóbbi epizód rendezőjét, Brett Ratner-t ezúttal az a Gavin Hood váltotta székében, akinek legutóbb 2 évvel ezelőtt a Kiadatás című film is kikerült a kezeiből, a főszereplő Hugh Jackman azonban továbbra hűséges maradt az X-Men-hez, a legújabb részben Liev Schreiber-rel (A mandzsúriai jelölt, A Gömb) kell megvívnia.

Eredeti cím: X-Men origins: Wolverline
Szereplők: Hugh Jackman (James Logan/Farkas), Liev Schreiber (Victor Creed), Ryan Reynolds (Wade Wilson), Will.i.Am (John Wraith), Lynn Collins (Kayla/Ezüst Róka)
Rendező: Gavin Hood
Forgatókönyvírók: David Benioff és Skip Woods
Zene: Harry Gregson-Williams
Forgalmazó: Intercom

*


Isten hozott az Isten háta mögött

Philippe, egy dél-franciaországi város postájának alkalmazottja költözést tervez, hogy feleségének kedvezve valamelyik tengerparti településen alakítsa ki új életüket. A férfi számításait azonban keresztülhúzza egy véletlen, ami miatt az ország északi csücskébe helyezik őt, hamarosan indulnia is kell. Érthető módon Phillippe nem túl lelkes, amikor családját a zord körülményektől megkímélendő hátrahagyva, megviselten és tele előítéletekkel megérkezik Bergues-be. Minden ellenkezése ellenére ugyanakkor hamar rá kell jönnie, hogy habár a környezet szöges ellentéte annak, ami álmodozásaiban szerepelt, igenis itt is lehet nagyon vidáman élni.

A franciák szeretik az iróniát, és egyben az öniróniát is, ez indokolja, hogy a belga határ közelében élő honfitársaik sarkított bemutatása hatalmas nézőszámot generált hazájában, és egyúttal a francia filmgyártás legnagyobb sikerei közé is feltornázta magát. A sokoldalú rendező Dany Boon (korábban a Van barátod? és a Fegyverszünet karácsonyra című filmekben láthattuk őt játszani) magára osztotta a film kulcsfigurájának szerepét, valamint a forgatókönyvet is ő írta - a főszerepre pedig azt a Kad Merad-ot tartotta legalkalmasabbnak, akinek alakítását a nálunk múlt héten bemutatott Külvárosi mulatóban is megtekinthetjük.

Eredeti cím: Bienvenue chez les Ch'tis
Szereplők: Kad Merad (Philippe Abrams), Dany Boon (Antoine Bailleul), Zoé Félix (Julie Abrams), Lorenzo Ausilia-Foret (Raphaël Abrams)
Rendező: Dany Boon
Forgatókönyvírók: Dany Boon, Alexandre Charlot és Franck Magnier
Zene: Philippe Rombi
Forgalmazó: Best Hollywood

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei