2009. május 8.Árendás Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Spancserek - Szeretlek, haver!

Az elmúlt évek néhány orbitális baklövése után a Spancserek-re fordított I Love You, Man is beállhat a legrosszabb magyar címért indított képzeletbeli versenybe. Nem kell megijednünk, a film annyira nem rossz, mint ahogy ebből a bugyuta szó(szerűség)ből következtethetnénk, de mozi helyett azért megvárhatjuk azt a cirka három hetet, amíg ez a gyöngyszem leértékelve kigördül DVD-n.

A harmincas évei elején járó Peter Klaven (Paul Rudd - Ismerhetjük a szintén csodálatos című Felkoppintvából.) nem akkora katasztrófa, mint ahogy beállítani próbálják, csak sajnos még női szemmel is melegnek tűnik; kedvenc filmje az Ördög Pradat visel, élete legjobb estéje pedig amikor barátnőjével salátát eszik és megnézik a Csokoládét... Johnny Deppel! Nem csoda, hogy egyetlen jóérzésű pasi sem akar vele szóba állni, s mikor megkéri barátnője kezét, kiderül, még vőfélyt sem tud felmutatni. Ugyan a munkahelyén vagy egy "főnözött hajú broki", aki kitudja miért, folyton törleszkedik főhősünkhöz, de ő még az emberi lény kategóriát is csak érintőleg súrolja. Szegény Peter elkezd tehát pasi-randikat szervezni (a frenetikus fordítás sziporkáinak másik dicspéldánya a "spandi"), amiben annyira ász, hogy egy-egy jól sikerült vacsi után köpködheti ki a szájából a férfi nyelveket. Nem kell szépíteni, a fickó vérciki - s ebben minduntalan újabb csúcsokra tör - a mozi nagy részét az a kínos érzés viszi el, ahogy helyette szégyelljük magunkat.

Respektet neki; épeszű ember, ha akarná, se tudná olyan gyorsan és hatékonyan megutáltatni magát valakivel, mint amire Peter képes! (Recept: hívasd meg magad egy buliba, bemelegítésképpen mássz a népek agyára égő beszólásaiddal, verj meg mindenkit pókerban pusztán véletlenül úgy, hogy a szabályokat sem ismered, aztán ivásban is szégyenítsd meg, és levezetésül lehetőleg sugárban hányd arcon a házigazdát!)

Ahogyan minden love storyban, előbb utóbb aztán Peter is ráakad az igazira egy bizonyos Sydney (Jason Segel - Egy harmadik briliáns című
film, a Lepattintva sztárja, amelyben egyébként - éljen a zsáner! - Paul Rudd is megfordult.) személyében, aki a pedáns, kapcsolatfüggő ingatlanügynök teljes ellentéte, s érthetetlen okokból nagyon egymásra kattannak. Öröm nézni, ahogy Sydney megtanítja Petert hazudni, valamint az emberismeret szellentés alapú elemzésére, megmutatja neki, hogyan kell komplett őrült látszatát(?) keltve megúszni, ha a tengeri sétányon nem szedjük össze a kutyagumit (ez a viselkedés Amerikában minimum helyszíni főbelövést von maga után), és persze milyen jó, ha a kizárólag maszturbálásra és tizenhat éveseket megszégyenítő elszántsággal elkövetett semmittevésre fenntartott bunkerban tölthetjük estéinket. Az idill nem is tart sokáig, mivel ahogy a két fiú egyre örültebben nyalogatja egymás léggitárját a rock koncerteken, Zooey, a menyasszony (Rashida Jones) egyre mellőzöttebbnek érzi magát. S akinek sosem volt barátja, abban nem fejlődött ki két párhuzamos emberi kapcsolat kezelésének képessége sem - nem csoda, ha Peter hamarosan választás elé kényszerül.

A színészi játék nem olyan rossz, külön élmény Jon Favreau (akit az Iron Man szereplője és producereként is ismerünk) nyakas díszhímként való virítása. A szófacsaró poénok nagy része is ül, de sajnos a forgatókönyv több más sebből vérzik. Ezek közül csak egy dolgot emelnék ki, s azt hiszem, ezzel a világ összes vígjáték kedvelője nevében szólok: Édes Istenem, add, hogy aki a "templomi oltárhoz berohanó, harmadik féllel folytatott tízperces lelkifröccs" hoolywoodi intézményét kitalálta, annak kezéből csavarják ki a tollat, s a filmiparban a mozigépészetnél prominensebb pozícióba ne kerülhessen soha többé! Ámen.

***


Spancserek
Eredeti cím: I Love You, Man
Műfaj: romantikus vígjáték
Hossz: 105 perc
Gyártás éve: 2009
Rendező: John Hamburg
Forgatókönyvíró: John Hamburg
Zeneszerző: Theodore Shapiro
Operatőr: Lawrence Sher
Producer: Donald De Line, John Hamburg
Vágó: William Kerr
Szereplők: Paul Rudd, Rashida Jones, Jason Segel, Carla Gallo, Jon Favreau, Jaime Pressly, J.K. Simmons, Andy Samberg

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei