2009. május 10.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Diamant 13 - Gérard Depardieu a sármos, kiégett zsaru szerepében

Gérard Depardieu az utóbbi két évben meglehetősen sok filmben vállalt szerepet. A Diamant 13 silányságát mégsem az ő alakítása okozza, sőt ő az egyetlen, aki miatt nézhetővé válik a film. Volt rendőrök dolgoztak a forgatókönyvön, mégsem sikerült izgalmasabb témát találni a korrupciónál.

Gilles Béhat rendező műfajt váltott: sorozatok után filmet rendezett. Korábban is voltak filmes próbálkozási (Dancing Machine, Jégcsillag), de nem aratott velük különösebb sikert. Valószínűleg ezen legújabb filmje, a Diamant 13 sem fog változtatni. A Diamant 13 témája egy klasszikus rendőrsztori, ami azért csalódás, mert olyan emberek dolgoztak a forgatókönyvön, akik rendőri múlttal rendelkeznek. Nem sikerült továbblépni a jó zsaru-rossz zsaru témán és a korrupción. Lehet, hogy mindenki jobban járt volna, ha a rendőri pályát elhagyó, említésre méltó filmes múlttal nem rendelkező emberek helyett egy nagyobb fantáziával megáldott forgatókönyvíró veszi kezébe az irányítást. Vagy akkor, ha nem egy exzsaru, Hugues Pagan regényéből készítenek filmet. Gondolhatnánk, hogy ha a téma nem is, de a színészi alakítás még mindig lenyűgöző lehet. Sajnos az sem teszi felejthetetlenné a filmet.

Mat (Gérard Depardieu), a főhős egy kiábrándult, megfáradt rendőr, aki még mindig képes pillanatok alatt megoldani a legrejtélyesebb ügyet, vagy lehozni egy öngyilkosságra készülő fiatal lányt a tetőről. Igazi profi, és mint kiderül, valamit nagyon tudhat, mert minden nő a lábai előtt hever. A néző értetlenül szemlélheti az eseményeket - Gérard Depardieu nem jóképű, még csak nem is sármos, nem bókol a nőknek, mégis fiatalabbnál fiatalabb hölgyek veszik körül és mennek fel a lakására. Hogy mit tud? - sikeres, elismert, néha nem túl szabályosan eljáró rendőr.

Mat baklövései közé tartozik felettesével (Asia Argento) kötött házassága és Franck-kal (Olivier Marchal) való szoros barátsága. Franck szintén rendőr, de nem a becsületesek közé sorolható. Belekeveredik egy nagyszabású drogügyletbe, amibe barátját is megpróbálja beszervezni. Ez egy ismert történet. Számos film megörökítette már a korrupciót és a hatalmával visszaélő, vagy a hatalma mögé bújó rendőr történetét. A Diamant 13 is egy ilyen film. A rendezőnek vagy nem volt bátorsága, vagy nem volt ötlete arra, hogy hogyan kellene feldolgozni egy olyan témát, ami mindenki számára ismert. Sem meglepőt, sem újszerűt nem tartalmaz a film azon kívül, hogy Gérard Depardieu játssza a hős, csábító rendőrt testalkata ellenére. Azok számára, akik nosztalgia-krimire vágynak és szeretik a korosodó Gérard Depardieu színészi alakításait, kihagyhatatlan a Diamant 13.

***


Diamant 13
Műfaj: krimi
Gyártás éve: 2009
Szereplők: Gérard Depardieu, Oliver Marchal, Asia Argento, Anne Coesens, Aissa Maiga
Rendező: Gilles Béhat
Író: Hugues Pagan
Forgatókönyvíró: Gilles Béhat, Oliver Marchal
Producer: Charles Gillibert, Marin Karmitz, Nathanaël Karmitz, Claude Waringo, Patrick Quinet
Operatőr: Bernard Malaisy
Hossz: 98 perc
Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2009. május 7.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei