2009. május 12.Nagy I. Dániel
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Tűzvonalban - Cliffhanger az M1-en, azaz Buci kapitány mindenkit lezúz

Lassan finishbe érkezik a magyar televíziózás a Kamaszidő vagy a Szomszédok óta egyetlen sikeres projectjének harmadik évada. Bordás őrnagy és a Mosoly utcai őrs rendőrei megnyugtattak minket, hogy ugyan még mindig kicsit sárga, és kicsit savanyú, de azért létezik piacképes szórakoztatás hazai gyártásban is.

Persze kicsit megbocsátóak vagyunk a néhol ciki, néhol ügyetlen sorozattal, szemet hunyunk a pénztelenség okozta hang-, és képminőségen, a külső helyszínek zajosságán, és az olykor annyira életképtelen beszélgetéseken sem bosszankodunk különösképpen, amiktől minden más helyzetben azonnal elkapcsolnánk. Hogy miért tesszük ezt most már második éve? Egyrészt a kezdeti marketing miatt, hiszen a magyar 24-ként propagált sorozatot tényleg bizakodva vártuk, másrészt meg amiatt, hogy a stáb legalább megpróbált felnőni ehhez az elvárásokhoz, és ott csavartak a történeten, ahol érték. Persze az írók munkája gyakran kiszámítható, és sajnos eleinte elég erőltetett, de eredeti magyar nyelven keménykedő rendőrök szövegeit megírni tényleg nem lehet könnyű feladat. Ennek ellenére törik magukat tisztességgel az alkotók, még olyan is előfordult, hogy viccesnek szánt párbeszédből vicces párbeszéd lett, tényleg.

Ami a szereplőket illeti, egy ilyen sok karakteres, tucatnyi mellékszereplős sorozatban van hely a hazai színészeket kamera elé állítani. Bordás (mostanra már ezredes, de számunkra mindörökké) őrnagy szerepében Stohl András, kis hazánk Steven "Ezerarcú" Seagalja a fő karakter, mellette nyílván a teljesség igénye nélkül olyan nevek tűnnek fel, mint Hollósi Frigyes, Jordán Tamás, és Cserna Antal. Nomeg persze Pindroch Csaba, aki után már csak a Csányi Sándor-Oroszlán Szonja celeb-tengelyről becastingolt nevek lennének közhelyesebbek. Félreértés ne essék, az általa megformált Ilcsik százados egyébként egész emészthető a képernyőn, csak hát szegény színész már most annyira elhasznált, mint Overdose bal hátsó patája. Rajtuk kívül tehát még egy combinonyi másik szereplő is részt vesz a világméretű összeesküvések néhol egészen fordulatos (néhol meg persze égbekiáltóan kiszámítható) felgöngyölítésében, akiket leginkább csak az ezek szerint Magyarországon kötelezően hülye beceneveik különböztetnek meg egymástól.

Ami mellett viszont nem szabad elmenni szótlanul, az nem csak a főcím végén hallható sipákoló hang agyér szűkítő pszihedéliája, hanem az az örvendetes, és gyakorlatilag itthon (a cikk írójának tapasztalatai szerint) példa nélküli tény, hogy a sorozat bármelyik epizódja bármikor megtekinthető az MTV archívumában. Ugyan vannak más csatornán is ilyen szárnypróbálgatások, az AXN is kedvez a műsorfüzetekhez igazodni képtelen és/vagy netfüggő sorozatrajongóknak, de náluk időben behatárolt az egyes epizódok streamingelhetése. Így aztán igazán úttörő kezdeményezést vállalt magára a köztévé, hiszen egyszerre próbál a kor tartalmi és formai igényeinek megfelelni. Az, hogy ez relatív sikerrel történik, kétségtelenül főként a tengeren túli Nagypályásoknak köszönhető, de lassan a Tűzvonalban is kinövi saját gyerekbetegségeit, és önálló lábakra áll. Mi innen drukkolunk neki.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
handras 2009-05-12 19:18:18
Azért anno a Privát Kopó is jó volt Kern-el.
nem
regisztrált
Gwenllian 2009-05-12 18:54:49
Kamaszidőőő? Talán Kölyökidő!
A dialógusok ritka életképesek, főleg a többi hazai sorozattal összehasonlítva, és nem alkalmanként viccesek, hanem elég gyakran.
Pindrochnak csak az a skatulyája agyonhasznált, amiből pont a Tűzvonalban Ilcsikjével lépett ki.
A főcím végén hallható sipákoló hang már régesrég eltűnt, gondolom közkívánatra.
Nagyon remélem, hogy lesz negyedik évad, sok lehetőség van még a sorozatban.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei