2009. május 13.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Kezdődik a 62. Cannes-i Filmfesztivál

Kenyeres Bálint A repülés története című rövidfilmjének nemzetközi premierje a Rendezők Két Hete elnevezésű válogatásában lesz május 22-én Cannes-ban. A 62. Cannes-i Filmfesztivál május 13-án veszi kezdetét, és a Magyar Filmunió is ezena a napon nyitja meg újra az International Village Magyar Pavilonját.

62. alkalommal változik a filmvilág központjává a Földközi-tenger azúrpartján fekvő Cannes. Május 13-án veszi kezdetét a cannes-i filmfesztivál, a mozgókép elsőszámú és megkerülhetetlen nemzetközi ünnepe.

A repülés története, Kenyeres Bálint alkotása, mely a 40. Magyar Filmszemle nyitófilmjeként debütált, a rangos Rendezők Két Hete (Quinzaine des Réalisateurs) válogatásában mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt Cannes-ban. Az Európa Filmdíjas fiatal magyar rendező 15 perces kosztümös rövidfilmje Normandiában játszódik 1905-ben. A cannes-i díszbemutatóra a rendező, Erdély Mátyás operatőr, Hutlassa Tamás producer, és Durst György koproducer jelenlétében kerül sor május 22-én.

A Rendezők Két Hete elnevezésű verseny és díjak nélküli filmfesztivált a cannes-i seregszemle ellenpólusaként Francois Truffaut és Jean-Luc Godard vezetésével a francia filmrendezők szövetsége alapította 1968-ban. A Rendezők Két Hete válogatását idén Francis Ford Coppola legújabb rendezése a Tetro című film nyitja meg.A 48. Kritikusok Hete (Semaine Internationale de la Critique) az Új Budapest Filmstúdió koprodukciójában készült Lost Person Area című belga-holland-magyar filmet, Caroline Strubbe első rendezését mutatja be május 16-án. A Hajdu Zoltán Miklós (Fehér tenyér) főszereplésével készült film magyar producere Kántor László, zeneszerzője Márkos Albert. A Kritikusok Hete különprogramjában Nagy Dénes Russian Playground és a Vízkelety Márton operatőr fényképezte Transsiberian Voices című rövidfilmeket is műsorra tűzi. Mindkét rövidfilm a Nisi Masa forgatókönyvírói workshop-on készült.

A Hungaricom filmforgalmazó cég a cannes-i filmünnep keretében megrendezendő filmvásáron várja önálló standjával az érdeklődőket. A külföldi forgalmazók Cannes-ban láthatják először Fonyó Gergely Made in Hungária című musicaljét; Goda Krisztina Kaméleon című "szélhámos filmjét" szintén vetíti a Hungaricom a filmvásáron.

Az európai filmek népszerűsítéséért tevékenykedő 30 európai országot tömörítő European Film Promotion (EFP) tizedik alkalommal hív meg pályakezdő producereket "Producers on the Move" elnevezésű szakmai programjára Cannes-ba. Magyarországról ezúttal Sipos Gábor (Laokoon Film) kapott meghívást a Magyar Filmunió ajánlása alapján a háromnapos fórumra.A lengyel Independent Film Foundation közép-európai forgatókönyv fejlesztő fórumán, a ScripTeast-en Elek Judit és Berger László, valamint Erdélyi Dániel filmtervei vesznek részt. A régió 8 országából meghívott 12 projekt alkotói az elmúlt hónapokban az európai film jeles szakértőinek bevonásával fejlesztették forgatókönyveiket. A legjobb közép-európai forgatókönyvet illető Krzysztof Kieslowski-díjat, melyért mindkét magyar filmterv is versenyben van, május 20-án adják át Cannes-ban.

A Magyar Filmunió május 13-án nyitja meg újra az International Village Magyar Pavilonját találkozási helyet biztosítva ezzel a magyar és a nemzetközi filmszakma számára. A Magyar Pavilonban május 19-én a Daazo.com európai rövidfilm portál és a ScriptBase online forgatókönyvírói platform mutatkozik be.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei