2009. május 21.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: A pankrátor, Éjszaka a múzeumban 2, Citromfa

2009. május 21-től láthatjuk a mozikban Mickey Rourke nagy visszatérését leharcolt pankrátorként, valamint a 3 évvel ezelőtt nagy sikert aratott Ben Stiller vígjáték, az Éjszaka a múzeumban folytatását is. Különlegesség lesz ezen a héten a Citromfa című dráma, ami érdekes nézőpontból enged bepillantást abba, hogyan éli meg néhány hétköznapi ember a palesztin-izraeli konfliktus kilátástalanságát.

A pankrátor

A ’80-as években sztár volt, a nők a lábai előtt hevertek, és rajongók hada kísérte mindenhová. Azóta eltelt 20 év, a képét az ellenfelek verték szét, a karrierje leszállóágban, a magánélete romokban hever. Fel lehet kelni a padlóról ennyi idő elteltével, ha a legkeményebb ellenfél, maga az Élet taposott bele az arcába? Randy Robinson pankrátornak két nő: időközben felnőtt lánya és egy táncosnő, Mickey Rourke színésznek pedig az élete és a film sztorija közti fájdalmas párhuzam érzékletes bemutatása biztosítja az újrakezdés lehetőségét.

A pankrátor fergeteges kritikai- és közönségsikeréhez azonban mindez nem lett volna elég, ha nem egy hozzáértő és tehetséges csapat dolgozik a létrehozásán, szerencsére azonban így történt. Darren Aronofsky rendező (Rekviem egy álomért, A forrás) vezénylete alatt a visszajelzések szerint a főszereplő élete legjobb alakítását nyújtotta, és ebben nagy segítségére voltak tehetséges partnernői, Evan Rachel Wood, aki a pankrátor lányát alakítja, valamint egy másik visszatérő, Marisa Tomei, aki számos vígjáték-szerep után végre olyan színészi játékot mutat be, melyet az Oscar, a BAFTA és a Golden Globe zsűrije is jelöléssel jutalmazott az idén.

Eredeti cím: The wrestler
Szereplők: Mickey Rourke (Randy Robinson, "a Kos"), Marisa Tomei (Cassidy), Evan Rachel Wood (Stephanie), Mark Margolis (Lenny), Mike Miller (Lex Lethar)
Rendező: Darren Aronofsky
Forgatókönyvíró: Robert D. Siegel
Zene: Clint Mansell
Forgalmazó: SPI, Fórum Hungary

*


Éjszaka a múzeumban 2

Az első részben nem kis riadalmat okozott a washingtoni Természettudományi Múzeum éjjeliőrének, amikor a kiállítási "tárgyak", kezdve a dinoszauruszoktól a népes állatseregleten át egészen hun Attiláig a sötétedést követően életre keltek, a film végére azonban sikerült barátságot kötni a furcsa szerzetekkel. Épp ezért joggal számíthatnak az időközben menő feltalálóvá avanzsált Larry Daley segítségére, amikor a tárlat költöztetése során elvész a Fáraó Aranytáblája, márpedig az éjszakai murikat ennek köszönhették.

Az Éjszaka a múzeumban hatalmas közönségsikere után várható volt, hogy folytatás készül majd Ben Stiller 3 évvel ezelőtti vígjátékából. Hű partnere, Owen Wilson most sem marad el mellőle, sőt visszatér a folytatásra Amy Adams és az egykori amerikai elnök bőrébe bújó Robin Williams is.

Eredeti cím: Night at the Museum: Battle of the Smithsonian
Szereplők: Ben Stiller (Larry Daley), Amy Adams (Amelia Earhart), Owen Wilson (Jedediah Smith), Robin Williams (Teddy Roosevelt), Hank Azaria (Abe Lincoln), Steve Coogan (Octavius), Jon Bernthal (Al Capone), Patrick Gallagher (hun Attila), Eugene Levy (Einstein)
Rendező: Shawn Levy
Forgatókönyvírók: Robert Ben Garant és Thomas Lennon
Zene: Alan Silvestri
Forgalmazó: Intercom

*


Citromfa

A telekhatárokon, átlógó faágakon vitatkozó szomszédok bemutatása olyan közhelyszerű, hogy nem sok érdeklődést csiholhatna ki az érzelmekre és/vagy akcióra vágyó mozilátogatókból. Mindjárt más azonban a helyzet, ha kiderül, hogy egy palesztin özvegyasszony, Salma és az izraeli védelmi miniszter egyértelműen jelképértékű csatározásának lehetünk szem- és fültanúi ebben a drámában, ahol az ellenfeleket egy citromfa liget választja el egymástól, ami az egyiküknek a szeme fénye, sok éves kemény munkájának eredménye, azonban a másik biztonságát veszélyezteti.

Az idealizmust és az előítéleteket egyaránt félretéve, nyitottan érdemes megnézni a Citromfa című filmet, anélkül, hogy a néző a palesztin-izraeli helyzetben történő állásfoglalásra számítana, így elkerülhető a csalódás. A film célja ugyanis nem az, hogy ebben a szomorú konfliktusban igazat adjon bármelyik félnek, éppen a helyzet, és a politikusok által kínált megoldási lehetőségek meddőségére hívja fel a figyelmet, és válaszadás helyett elgondolkoztató kérdéseket vet fel.

Eredeti cím: Etz Limon
Szereplők: Hiam Abbass (Salma Zidane), Doron Tavory (miniszter), Ali Suliman (Ziad Daud), Rona Lipaz-Michael (Mira Navon)
Rendező: Eran Riklis
Forgatókönyvírók: Eran Riklis és Suha Arraf
Zene: Habib Shadah
Forgalmazó: Szuez Film Kft.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei