2009. május 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Quentin Tarantino megosztotta a kritikusokat Cannes-ban

A Cannes-i Filmfesztiválon láthatta először a kritikus közönség Quentin Tarantino legújabb, Becstelen brigantyk című filmjét, a fogadtatás pedig igen vegyes volt. Habár a mozilátogatók számára előreláthatólag csak 2009. augusztus 20-án kerül majd bemutatásra a második világháborúban játszódó rendhagyó film, érdemes addig is figyelemmel követni a sorsát.

Megszokhattuk, hogy Tarantino szívesen merít más alkotók munkáiból, most sem volt ez másként, Enzo Castellan olasz rendező 1978-ban bemutatott filmje ihlette a Becstelen brigantyk elkészítésére, az eredeti cím, az "Inglorious basterds" is csak egy betűben tér el a korábbi filmétől, de a forgatókönyv írásakor szabadjára engedte a fantáziáját, így nem beszélhetünk remake-ről. A cselekmény két szálon fut, egyrészt figyelemmel követhetjük egy zsidó lány, Shosanna (Mélanie Laurent) sorsát, aki Párizsba menekül a szüleit is meggyilkoló nácik elől, és inkognitóban egy mozit üzemeltet, várva az alkalmat, hogy családját megbosszulja. Másrészt felbukkannak a megszállt Franciaországban a Becstelen brigantyk, egy zsidó-amerikaiakból álló katonai csoport, akik több száz náci katona megskalpolásával tervezik beírni magukat a történelembe. Mindenki számára kihagyhatatlan alkalmat kínál terveik véghezvitelére, amikor egy német tiszt Shosanna bájaitól elkábulva úgy dönt, az ő mozijában mutatja be legújabb filmjét, természetesen néhány kedves barátja és feljebbvalója előtt.

Tarantino közel egy évtizeden keresztül írta, dédelgette és alakítgatta a Becstelen brigantyk forgatókönyvét, de nem csupán emiatt, hanem a szereplők elhúzódó összeválogatása okán is kénytelen volt sokáig várni a megvalósításra. Állandó színészei közül végül Samuel L. Jackson-t, mint narrátort kérte fel a szereplésre, de a többiek kiválasztásánál is biztosra ment: a film húzóneve egyértelműen Brad Pitt, és igencsak érdemes lesz majd odafigyelni többek között Maggie Cheung (Szerelemre hangolva, Tiszta), Diane Kruger (Tigris brigád), vagy Mike Myers játékára, nem beszélve a kulcsszereplő Christoph Waltz-ról (Rendkívüli állapot, Bénító vágy), többségük egyébként elkísérte a rendezőt a világpremierre is. A forgatás, hosszas előkészületek után végül a tavalyi év során indulhatott be, a sokáig tartó érlelés azonban meghozta gyümölcsét, maga Tarantino nyilatkozott úgy, hogy a Becstelen brigantykat érzi összes munkája közül a legközelebbinek a Ponyvaregényhez. Ebben egyébként az is közrejátszhat, hogy habár a sztori alapján valószínűleg nem ezt várnánk, az akciódús Kill Bill-ek és a Halálbiztos után újra egy igazi dumás filmet láthatunk majd a rendező-zsenitől.

A filmnek éppen ezt az erényét fogadták kitörő örömmel azok a kritikusok, akik a francia riviérán már megkapták idei betevő Tarantino-adagjukat, ráadásul várhatóan egyéb, a rendezőre jellemző elemek, mint a fejezetekre tagoltság, vagy a furcsán, mégis odaillően válogatott zene (több Ennio Morricone darab, sőt egy David Bowie dal) is előnyként kerültek említésre, és nem győztek örömködni azon, hogy a rendező ismét csúcsformába lendült. Nem volt azonban mindenki elragadtatva a filmtől: a visszafogottabb kritikusok szerint ugyan szórakoztató volt, de a Tarantino által korábban felállított igen magas mércét nem ugorja meg, egyesek pedig szépítés nélkül halálosan unalmasnak, erőltetettnek és érdektelennek titulálták a Becstelen brigantykat. Nos, alig várjuk, hogy magunk dönthessük el!

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei