2009. május 26.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nyertesei

2009. május 24-én véget ért a 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál. Számos díjat osztottak ki, melyek közül a legnagyobb elismeréssel járót, az Arany Pálmát Michael Haneke osztrák rendező filmje, a Das weisse Band (The White Ribbon) kapta. A zsűri nagydíját az Un Prophete című börtöndráma nyerte.

A 62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál egyik legnagyobb nyertese Michael Haneke osztrák rendező. Vasárnap, a fesztivál zárógáláján Isabelle Huppert francia színésznő nyújtotta át az Arany Pálma díjat annak a rendezőnek, akinek az utóbbi idők egyik legjelentősebb szerepét köszönheti (A zongoratanárnő, 2001). Haneke győzelmén senki nem lepődhetett meg: több alkalommal díjazták már munkáját Cannes-ban (legjobb rendező - Rejtély, 2005; Ökumenikus zsűri díja - Rejtély, Az ismeretlen kód, 2000) és kétszer az Arany Pálmára is jelölték (Az ismeretlen kód, Rejtély). 2009-ben Haneke egy 1913-ban játszódó filmmel jutott el a jéghegy csúcsára.

A Das weisse Band (A fehér szalag) című fekete-fehér dráma az I. világháború kitörése előtti időszakban játszódik, egy német faluban. Haneke korábbi filmjeihez hasonlóan az erőszak, a bűn és annak tagadása kerül középpontba, de nem akármilyen módon. Egy olyan falu tárul a néző szeme elé, ahol sorozatos kegyetlenségek történnek a gyermekekkel. Az erőszakkal szembeni tehetetlenség, tétlenség és magának az erőszaknak az ábrázolása sokakat megbotránkoztathat, Haneke számára mégis ez a film hozta meg a régóta áhított sikert.

Az Arany Pálma után a második legjelentősebb díj Cannes-ban a zsűri Nagydíja, melyet idén Jacques Audiard Un prophéte (Egy próféta) című börtöndrámája kapott. A francia rendező filmjét az Arany Pálmára is jelölték, de annak ellenére, hogy nem kapta meg, nem távozhatott csalódottan a fesztiváltól. A számat figyeld (2001) és a Halálos szívdobbanás (2005) rendezőjének legújabb filmje egy tizenéves arab fiú gengszterré válásának történetét mutatja be.

A legjobb rendezőnek járó díjat a fülöp-szigeteki Brillante Mendozának, Kinatay (Mészárlás) című filmjéért ítélték oda.

Charlotte Gainsbourg Lars Von Trier Antikrisztus című filmjében nyújtott alakításáért vehette át a legjobb női alakításért járó díjat. Az Arany Pálma nagy esélyesének tartották Quentin Tarantino Inglorious Basterds (Becstelen Brigantyk) című filmjét, éppen ezért nagy csalódás lett volna, ha nem kap díjat. A film egészét nem jutalmazták ugyan, de Christoph Waltz, aki egy SS-tisztet játszik a filmben, alakításáért a legjobb férfi színésznek járó díjat vehette át.

62. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai:

Arany Pálma: A fehér szalag (r.: Michael Haneke)
Zsűri Nagydíja: Egy próféta (r.: Jacques Audiard)
A legjobb rendező díja: Brillante Mendoza (Mészárlás)
A legjobb forgatókönyv díja: Lou Ye (Tavaszi láz)
A legjobb színésznő díja: Charlotte Gainsbourg (Antikrisztus)
A legjobb színész díja: Christoph Waltz (Becstelen Brigantyk)
A zsűri díja (megosztva): Fish Tank (r.: Andrea Arnold) és
Szomjúság (r.: Park Chan-wook)
A Kép- és Hangtechnikai Főbizottság által odítélt technikai díj: Map of the Sounds of Tokyo (r.: Isabel Coixet)
Munkájáért életműdíjat kapott: Alain Resnais (Les herbes follies)

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei