2009. május 26.Szíjjártó Anita
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

High School Musical 3. - Búcsú a gimitől

Még több dal, még több tánc és még több Zac Efron. Hollywood ügyeletes szépfiúja harmadszorra is visszatér az East High gimibe, magára ölti a 14-es mezt, és újra megdobogtatja tinilányok millióinak szívét - csak úgy Vadmacskásan. A High School Musical harmadik része éppen azt hozza, amit várhatunk tőle.

Az amerikai filmgyártás nem túl újkeletű fogása, hogy a sikeresnek tűnő filmeket továbbgörgeti a futószalagon addig, amíg minimum trilógia nem születik belőlük. Valami hasonló történt a High School Musical-sorozattal is azzal a különbséggel, hogy ez az első olyan epizód, amely az előző két rész nagy sikerére való tekintettel moziban is látható.
A High School Musical 3. - Végzősök (High School Musical 3: Senior Year) nem mondhatni, hogy sokban különbözik elődeitől. A környezet, a szereplők ugyanazok - kivéve Jimmy "Rakéta ember" Zara -, talán a sztori módosult némiképp, bár ha jobban belemélyedünk, kiderül, hogy ugyanarra a sémára épült, mind az előző kettő.

Hamarosan vége az évnek, mindenki szétszéled, más-más egyetemre/főiskolára megy. Troynak (Zac Efron) és Gabriellának (Vanessa Anne Hudgens), a gimi énekes álompárjának is különválnak az útjai: Troyra a kosaras karrier, Gabriellára pedig a paragrafusok várnak. Ám mielőtt a végzős diákok végleg elbúcsúznának, színpadra visznek egy musicalt, mely gimis életükről, terveikről és álmaikról szól.

Már az indító képsorból látszik, hogy az alkotók tökéletesen tisztában voltak azzal, hogy a célközönség - ti. a 12-14 évesek - miért nézi meg ezt a filmet: természetesen a szívtipró filmcsillag, Zac Efron miatt. Éppen ezért vele nyit a film: a videó klipbe illő jelenetben meglobogtatja csapzott haját, kimunkált férfi(?)testén izzadságcseppek csorognak végig, s szemében a tűz, hogy igen, megcsinálják, bajnokok lesznek a Vadmacskák még egyszer utoljára. Kissé giccses és szentimentális jelenet, amelyhez még hozzájön Bolton-apuka szívfacsaró mentőmondata "már csak 16 percig lehettek egy csapat, csak 16 percig"... És a fiúk - milyen meglepő - új erőre kapnak és megnyerik a bajnokságot.

Természetesen itt sem maradhatnak el a dalok. Erről érdemes külön szólni. Általában az a gyakorlat, hogy egy-egy ilyen táncos-zenés filmhez ismert zenéket válogatnak össze, ám itt épp az ellenkezője történt - ahogy ezt már megszokhattuk az első két részben. Saját dalokat írtak, direkt erre az "egyedülálló alkalomra". Meg kell mondani, ami a szöveget illeti, olyan is lett. Még koncentrálni sem kell különösebben a dalok tartalmára, a képeket nézve úgyis mindenki pontosan megérti, miről énekelnek a srácok. A szövegek eléggé együgyűek, tömegesen gyártott popslágerek, semmi mély mondanivaló nincs bennük, csupán szórakoztatás céljából születtek. Amire mégis érdemes figyelni, az maga a zenei alap. A filmben hallott dalok egyike sem másolja a másikat, sőt az előző részek dalaival sem egyeznek. Mindegyik egy-egy külön hangzás, fülbemászó és - némi túlzással mondható - viszonylag eredeti. Kiemelkedik az összes közül a Troy és Chad (Corbin Bleu) által előadott The Boys Are Back című kicsit popos, kicsit rockos - nagyszerű gitárszóló a közepén -, pörgős zenei betét. Nemcsak a zenét, de a dal koreográfiáját is dicséret illeti. Igazán sokszínű, nincs benne semmi tinglitangli elem, ütős és kemény, néhány eleme kifejezetten ötletes, s a néhol nem túl egyszerű mozdulatokat annak ellenére, hogy nem táncosokról van szó, a fiúk remekül megoldották.

Ha már a koreográfiánál tartunk, az is megér egy misét. Sokkal változatosabb, érdekesebb az első két epizód valamennyi táncánál. A táncosok sok olyan elemet bevállalnak, amelyeket eddig csak kifejezetten "a" táncos filmekben (Step Up, Make it happen stb.) mertek alkalmazni. A legjobb példa erre Ryan (Lucas Grabeel) és Sharpay (Ashley Tisdale) kettőse az I Want It All című szám.

A koreográfián túl említésre méltóak a díszletek is. Rendkívül igényesek és - szó szerint - színesek. Gyönyörűek a ruhák, bár az kicsit erőltetett, hogy mindig mindenki kisestélyiben vagy Vadmacska-mezben ropja. Semmi farmer, semmi laza póló vagy tornacipő (igaz, Troy mindig abban van, de a lányok véletlenül sem vennénk fel kényelmes cipőt). Ezeket az apró "hibákat" leszámítva a látvány és a showelemek kiválasztása, használata elismerést érdemel.

A film álompárja, Troy és Gabriella most sem okoz csalódást rajongóinak. Troy szexisebb, mint valaha, Gabriella pedig még mindig okos és gyönyörű, s úgy tűnik, mintha egy lányregényből lépett volna ki: ártatlan és fehér, mint egy liliom. A musical legromantikusabb jelenete, mikor a két szerelmes az iskola tetőkertjében keringőzik: régi klasszikust idézve "ének - és tánc - az esőben", az amerikai álom miniatűr megtestesítője. Csakhogy ez nem tart sokáig, hiszen Gabriella elköltözik, az idill megszakad, ám a happy endre nem kell sokáig várni, hiszen a végén minden jóra fordul: Gabriella ugyan elmegy az egyetemre Stanfordba, ám Troy - ötvözve a kosárlabdát és a színjátszást - inkább a Berkley-re megy, mint az Állami Egyetemre, így az 1053 mérföld helyett már csak 32,7 mérföldnyire lesznek egymástól. Micsoda megkönnyebbülés...

***


High School Musical 3. - Végzősök
Eredeti cím: High School Musical 3: Senior Year
Szereplők: Zac Efron, Vanessa Anne Hudgens, Ashley Tisdale, Lucas Grabeel, Monique Coleman, Olesya Rulin
Rendező: Kenny Ortega
Forgatókönyvíró: Peter Barsocchini
Zeneszerző: David Lawrence
Operatőr: Daniel Aranyo
Producer: Bill Borden, Barry Rosenbush
Vágó: Seth Flaum
Hossz: 112 perc
Gyártás éve: 2008

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei