2009. május 28.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: A dolgok állása, Megint 17, Őrült életek

Russel Crowe és Ben Affleck egy szövevényes thrillerrel, Matthew Perry és Zac Efron pedig egy "mi lenne, ha" típusú filmmel szórakoztatja a mozilátogató közönséget, utóbbiban a 37 éves főszereplő erős kívánságára, miszerint fiatalabbként máshogy cselekedne, ismét 17 évessé változik. Sokkal húsbavágóbb témát boncolgat a San Salvador-i bandaháborút bemutató Őrült életek.

A dolgok állása

Cal McAffrey olyan riporter, aki cápaként veti magát a legzsírosabbnak ígérkező sztori után, és törvénytelen eszközökhöz sem fél nyúlni célja elérése érdekében. Most egy fiatal nő meggyilkolása kapcsán kutakodik, a nyomozást azonban több tényező is megnehezíti. Az ügyben egyre gyanúsabbá válik a halott nő főnöke, Stephen Collins kongresszusi képviselő, aki mellesleg a riporternek hosszú évek óta jó barátja, másrészt szépen lassan egy olyan szövevényes összeesküvési ügy vonalai rajzolódnak ki lassan McAffrey előtt, amely mindenki életét veszélybe sodorja, aki csak beledugja az orrát.

Az utolsó skót király című film rendezőjének, Kevin Macdonald-nak legújabb thrillerében Russel Crowe-t a riporter, Ben Affleck-et pedig a politikus szerepében látjuk vívódni, azt a szikár és kegyetlen asszonytípust pedig, amelyet általában Meryl Streep megformálásában láthatunk ilyen filmekben, ezúttal Helen Mirren (Gosford Park, A királynő) alakítja majd.

Eredeti cím: State of play
Szereplők: Russel Crowe (Cal McAffrey), Ben Affleck (Stephen Collins), Rachel McAdams (Della Frye), Helen Mirren (Cameron Lynne), Robin Wright Penn (Anne Collins), Jeff Daniels (George Fergus)
Rendező: Kevin Macdonald
Forgatókönyvírók: Tony Gilroy, Billy Ray és Matthew Michael Carnahan
Zene: Alex Heffes
Forgalmazó: UIP-Duna Film

*


Megint 17

Mindenkiben felmerül néha a gondolat, bárcsak vissza lehet pörgetni egy kicsit az időt. Az átlagosnál is jobban motoszkál ennek lehetősége Mike O’Donnell fejében, aki 37 éves korára elérte, hogy házassága megromoljon, kamasz gyerekei elforduljanak tőle, ezen kívül pedig egyre jelentéktelenebbé válik. Egy szimpatikus arcú öregúr megígéri, hogy segít rajta, ám azzal, hogy Mike egyik pillanatról a másikra újra 17 évessé válik, nem feltétlenül jelent megoldást a régi problémákra, inkább újak merülnek fel: ismét meg kell küzdeni a népszerűségért, ráadásul közvetlen közelről figyelheti gyerekei ebbéli igyekezetét is, hiszen most osztálytársak!

Az alapötlet erősen hajaz Tom Hanks 21 évvel ezelőtti, Segítség, felnőttem! című vígjátékra, ez persze nem jelenti azt, hogy Matthew Perry ifjú Zac Efron-ná transzformálódása ne tartalmazná még épp elég jó poén lehetőségét. A második név szerepeltetésénél pedig nehezen lehetett volna jobb megoldást találni arra, hogy ne csak a kamaszéveiken nosztalgiázni kívánó középkorúak, hanem a fiatalabbak is várakozással tekintsenek a film elébe.

Eredeti cím: 17 again
Szereplők: Matthew Perry (Mike O’Donell), Zac Efron (Mike O’Donell 17 évesen), Leslie Mann (Scarlett), Sterling Knight (Alex), Michelle Trachtenberg (Maggie), Thomas Lennon (Ned Gold)
Rendező: Burr Steers
Forgatókönyvíró: Jason Filardi
Zene: Rolfe Kent
Forgalmazó: Intercom

*


A legnagyobb japán

A cím alapján azt gondolnánk, hogy a film Japán legjelentősebb emberének életművét mutatja majd be, ne hagyjuk azonban megtéveszteni magunkat. A legnagyobb japán ugyanis szó szerint értendő, Daisatóról, egy negyvenes éveit taposó férfiról szól, akit alkalmanként egy különleges eljárás segítségével eredeti méretének többszörösére "fújnak fel", hogy harcba szállhasson az országot fenyegető különböző szörnyekkel és változatos lényekkel. A szuperhősök iránti érdeklődés azonban úgy látszik lanyhult az utóbbi időben, hiszen az emberek egyre kevesebb érdeklődéssel követik figyelemmel a legnagyobb japán tevékenységét dokumentáló tévéműsort…

Habár Hitoshi Matsumoto számunkra teljességgel szokatlan formában és eszközökkel meséli történetét, maga a téma igenis sokat mondó és érdekes lehet a Japánon kívüli közönség számára is. A legnagyobb japán című áldokumentum-film középpontjában ugyanis elsősorban társadalom- és médiakritika áll.

Eredeti cím: Dai-Nipponjin
Szereplők: Hitoshi Matsumoto (Dai Nipponjin), Riki Takeuchi (Hanerunojyuu), Ua (Kobori), Ryûnosuke Kamiki (Dounojyuu)
Rendező: Hitoshi Matsumoto
Forgatókönyvírók: Hitoshi Matsumoto és Mitsuyoshi Takasu
Zene: Towa Tei
Forgalmazó: Budapest Film

*


Jonas Brothers - A koncert 3D

A Jonas Brothers sikere bizonyíték arra, hogy nem áldozott még le a popzenében utazó fiúbandák kora, a Disney támogatásával kiadott első, 2006-os lemezüket azóta 2 további album követte, mindegyik világszerte nagy népszerűségnek örvend, egy Grammy nevezést és az American Music Awards legjobb új előadó kategóriájában kiosztott díjat is magáénak tudhat a három New Yersey-ből származó srác. A Jonas Brothers - A koncert film keretében a csapat rajongói a "Burning up" című turné legemlékezetesebb pillanatainak lehetnek szem- és fültanúi, ráadásul a fiúk színfalak mögötti tevékenységébe is bepillantást nyerhetnek, mindezt a 3D-s technika teszi szinte kézzel foghatóan valóságossá.

Eredeti cím: Jonas Brothers: The 3D Concert Experience
Szereplők: Nick, Joe és Kevin Jonas, Demi Lovato, Taylor Swift
Rendező: Bruce Hendricks
Operatőrök: Mitchell Amundsen és Reed Smoot
Vágó: Michael Tronick
Forgalmazó: Fórum Hungary

*


Őrült életek

A spanyol, mexikói és francia együttműködés eredményeképpen született dokumentumfilm célja, hogy bemutassa, milyen hatással van a San Salvador-ban dúló bandaháború a bandák tagjaira, családtagjaikra, és ha van ilyen, a tőlük független környezetre is. Láthatjuk, hogyan próbálnak az itt élő fiatalok boldogulni elképesztő szegénység és állandó félelem közepette, némelyek testileg és lelkileg is megnyomorodva, és az államvezetés mit tesz az embereket őrületbe kergető, kegyetlen bűnözési hullám megfékezésére.

Eredeti cím: La vida loca
Rendező és operatőr: Christian Poveda
Zene: Sebastian Rocca
Vágó: Mercedes Alted
Forgalmazó: Anjou Lafayette

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei