2009. május 31.Pákozdi Dávid
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Terminator Salvation - Megváltás és néhány hűha

2009 nyarán betekintést nyerhetünk a sötét közeljövőbe, amikor a Skynet által gyártott és irányított terminátorok pusztítják az emberiség megmaradt tagjait. Nem fest túl rózsásan a helyzetünk, fennmaradásukért küzdő fajtársainkat halomra lövöldözik a rozsdamentes fémből készült morcos tekintetű géplények.

John Connor már akkor hős volt, mikor még meg sem született. Pontosabban hősként tisztelte Kyle Reese őrmester, az emberiség ellenállásának oszlopos tagja. Őt küldte vissza Connor az időben, hogy mentse meg édesanyját és még meg nem született önmagát a megölésére programozott robottól. Bár Reese nem tudta, küldetése annyira jól sikerült - hála a Sarah Conorral való összemelegedésnek -, hogy ő maga lett későbbi parancsnoka édesapja. Ez így talán már egy kicsit bonyolult a Terminátor mozifilmek iránt nem túlontúl lelkendező filmbarátoknak, ám négy rész elteltével az időutazós történet szálai szépen kitisztulnak, és minden a helyére kerül.

Hűha, ezek tényleg belevágtak!

A 2003-as T3 után erős bátorság kellett ahhoz, hogy a produceri gárda összeálljon egy új rész leforgatásához. Egyrészt a Jonathan Mostow dirigálta "Terminátor 3 - A gépek lázadása" egyértelmű szakmai bukása, másrészt Arnold Schwarzenegger politikai pályája - és ennek következtében a filmezéstől való ideiglenes vagy végleges visszavonulása - miatt. Ennek ellenére Andrew Vajna, Mario Kassar, valamint a többi pénzes ember tárcája megnyílt, ezért hosszas előkészület után elkezdődhetett a "Terminátor 4 - Megváltás" forgatása Christian Bale (John Connor), valamint Sam Worthington (Marcus Wright) főszereplésével. McG vállalta a rendezés megtisztelő feladatát, korábbról ő jegyzi magáénak a "Charlie angyalai" akció-vígjátékot is.
Több konfliktus is kialakult a munkálatok idején, ezek egy része a maximalizmusáról is elhíresült Christian Bale-hez köthetők. Az egyik ilyen alkalomról hangfelvétel készült, amely, azóta bejárta az internetes világhálót. Bale akkor mintegy öt percen keresztül ordított Shane Hurlbut operatőrrel, amiért a reflektor állítgatásával megzavarta monológjában. Valószínűleg ezek a megszellőztetett feszültségkeltő események is közrejátszottak abban, hogy minden korábbinál jobban várják szerte a világon az új Terminátor mozit.


Terminátor 4 - Megváltás


Hűha, ez a srác akkor is nagyon tud!

Hurlbut talán nem a legjobban időzíti beállításainak eszközölését, szöszölésének azonban meglett az eredménye. Szinte tökéletes képi megjelenítésekkel varázsolja a nézők elé 2018 elképzelten komor, kiégett tájait, de még ennél is szembetűnőbb a mozgások lekövetése. Hol utasként, tehetetlenül tekint környezetére, hol az emberek harcával legkevésbé sem törődő madárként száll az eseménycentrum közvetlen közelében. Nem véletlen az összeszokottság rendező és operatőre között, a 2006-os "Több, mint sport" is közös munka volt, gyaníthatóan ezután sem szakad meg a kapcsolat, hiába követelte ezt kirohanásában Bale. Némelyeket ugyan zavarhat a helyenként szándékosan fakó színvilág, ez a koncepció része, érzékeltetve az emberiségre váró közeljövő nem éppen színpompás körvonalait.

Hűha, ez rátapaszt a vászonra!

Kisebb hólyaggal rendelkező mozilátogatók számára semmi esetre sem ajánlatos nagyobb adag kóla, illetve egyéb folyadék elfogyasztása, ugyanis a film odabilincseli nézőit az üléshez, és ez bizony gondot okozhat a 115 perces vetítés alatt. Ebben segítséget nyújt a Danny Elfman (Batman, Good Will Hunting, Pókember) jóvoltából megszólaltatott zene is. A terminátor-filmeket megjelenésük szerint készítették egyre pörgősebbre, ez a "Terminátor 4 - Megváltás" során csúcsosodik ki, amiben a korábbiaktól eltérően több vonalon fut a történet. John Connor és Marcus Wright, a két főszereplő útjai keresztezik egymást, ugyanakkor némi meglepetés, hogy a filmet egyáltalán nem hegyezték ki a húzónévnek számító Christian Bale-re, mondhatni a sztori jelentős hányadában erősen a mellékszereplői kategóriába csúszik vissza. Ez sem gátolja azonban a korábban említett maximalizmusának kiteljesítésében, mozdulatainak, mimikájának minden egyes villanását jó előre megtervezve hajtja végre. Ő nem ösztönlény, mint Robert De Niro, sokkal inkább egy precízen beállított atomóra, ami néha ugyan kisebbfajta nukleáris robbanással engedi ki a fáradt gőzt, mégis hozza a kötelezőt, amikor és ahol csak szükséges.


Terminátor 4 - Christian Bale és Sam Worthington


Hűha, fuccs a logikának!

Vitathatatlan a Terminátor filmek univerzumának egyedi hangulata, ezzel együtt sokmilliós rajongói tábora is a legnagyobb klasszikusok közé emeli a sorozatot. Ezt támasztja alá az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusi Könyvtárának tavaly év végi döntése is, amikor a Terminátort bevették a kivételes, halhatatlan filmes alkotások listájára. Ettől függetlenül - mint minden egyéb produkciónál is -, felmerülhet a nézőkben néhány kényes kérdés, már a logikai bukfenceket illetően.
1, Mi szüksége lehet az emberiség kiirtását célul kitűző gépeknek arra, hogy kézi tűzfegyverekkel induljanak harcba? Sokkal könnyebb dolguk lenne vegyi, sugárszennyezést okozó eszközökkel, amikkel hatalmas területen megtisztíthatnák ellenségüktől a környéket.
2, A "ruhaként" viselt, emberihez hasonlatos bőr tényleg ennyire jó hangszigetelő? Lekopása (vagy leégése) után az addig nesztelenül közlekedő robotok hirtelen nagyon hangossá és darabos mozgásúvá válnak.
3, Csapda állítása esetén egy gépek ezreit legyártó, szuperintelligens számítógépnek illene arról gondoskodnia, hogy ne egy-két katona várja a kelepcébe várhatóan besétálókat.
4, Hogyan marad ideje az évek óta romvárosokban, meg a pusztaságban gépfegyverekkel szaladgáló nőknek a szemöldökük és sminkjük tökéletes ápolására?
5, Miért vannak nyomógombos panelek a gépek főhadiszállásán? Sokkal logikusabb lenne a rádiójellel vagy az R2D2 által bemutatott csatlakozási módszerrel kommunikálni a központi számítógéppel (a Star Wars filmben R2D2 robot egy könnyen és gyorsan a fali panelhez kapcsolható kar segítségével csatlakozott).

Amennyiben ezeken, a kérdéseken gond nélkül át tud lépni a leendő néző, az elmúlt idők egyik legnagyobb sci-fi filmes tapasztalatával lehet gazdagabb. Hiába előzte be bevételi szempontból az "Éjszaka a múzeumban 2", nem kérdés, hogy a következő hetekben zsúfolásig telnek a mozik a "Terminátor 4 - Megváltás" vetítésekor. És látva a pénztári rohamot nem tétlenkednek a készítők sem, már tervezés alatt áll a T5.

***


Terminátor 4 - Megváltás
Eredeti cím: Terminator Salvation
Műfaj: sci-fi akciófilm
Rendező: McG (Joseph McGinty Nichol)
Szereplők: Christian Bale (John Connor), Sam Worthington (Marcus Wright), Anton Yelchin (Kyle Reese), Bryce Dallas Howard (Kate Connor), Moon Bloodgood (Blair Williams), Helena Bonham Carter (Serena), Roland Kickinger (T-800)
Zene: Danny Elfman
Hossz: 115 perc
Hazai bemutató: 2009. június 4.
Hazai forgalmazó: Intercom

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei