2009. június 3.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Che - Az argentin, Terminátor - Megváltás

2009. június 4-től megtekinthető a mozikban a Che Guevara életét feldolgozó filmdráma első része, Benicio Del Toro főszereplésével, valamint a már korábban nagy visszhangot kapott Terminátor - Megváltás is, aminek forgatásán Christian Bale hatalmas hisztit csapott, a magyar filmgyártást illetően pedig az Intim fejlövés csillantja fel előttünk a fejlődés reményét.

Che - Az argentin

A ketté tagolt, Che Guevara életét feldolgozó dráma első részében a címszereplő jellemének kibontakozását, legendává alakulásának folyamatát mutatja be, valamint a főhős és Fidel Castro gerillaháborúját, amely végül Fulgencio Batista megbuktatásához, és a kubai forradalom kitöréséhez vezetett. Több nézőpontból bemutatja Che motivációját, valamint azt is, milyen hatással volt rá az események alakulása, és milyen hatással volt ő maga az emberekre, akikkel kapcsolatba került.

A Szex, hazugság, video és a Traffic rendezője, Steven Soderbergh hideget és meleget is kapott bőven Cannes-ban, a Che tavalyi világpremierjén, a kritikusok a film hosszúságát fájlalták, azonban senki nem vitatta el a főszereplő, Benicio Del Toro érdemét, akit a zsűri a legjobb férfi színésznek járó díjjal jutalmazott alakításáért. A színészi játék, és a XX. század második felének forradalmi ikonjává vált Che Guevara jellemének bemutatása miatt a fanyalgások ellenére is joggal tart tehát számot az érdeklődésre a Che.

Eredeti cím: Che: Part one (The Argentine)
Szereplők: Benicio Del Toro (Ernesto Che Guevara), Demián Bichir (Fidel Castro), Julia Ormond (Lisa Howard), Rodrigo Santoro (Raúl Castro), María Isabel Díaz (María Antonia)
Rendező és operatőr: Steven Soderbergh
Forgatókönyvíró: Peter Buchman
Zene: Alberto Iglesias
Forgalmazó: SPI, Fórum Hungary

*


Terminátor - Megváltás

2018-at írunk, a civilizáció romokban hever, csak néhány ember maradt már, akik utolsó erejüket összegyűjtve folytatják a harcot a gépek ellen. Segítségükre érkezik John Connor, aki az emberiség forradalmát hivatott irányítani, ám az eseményeket nem csak ő, hanem egy időutazó, Marcus Wright is nagyban befolyásolja, ő azonban maga sem emlékszik, hogyan kerülhetett a harcok középpontjába.

Köszönhetően Christian Bale indulatos kirohanásának a forgatáson, a Terminátor - Megváltás című film már jóval megjelenése előtt hatalmas média-visszhangot váltott ki, éppen ezért a korábbi részeknél jóval nagyobb várakozással tekintenek a filmrajongók a 4. Terminátor elébe. A kritikák szerint a film készítői pedig mindent megtettek, hogy az elvárásoknak megfeleljenek, és az utóbbi idők egyik leglátványosabb akció-sci-fijét sikerült összehozniuk.

Eredeti cím: Terminator - Salvation
Szereplők: Christian Bale (John Connor), Sam Worthington (Marcus Wright), Helena Bonham Carter (Dr. Serena Kogan), Bryce Dallas Howard (Kate Connor), Common (Barnes), Moon Bloodgood (Blair Williams)
Rendező: Joseph McGinty Nichol (McG)
Forgatókönyvírók: John D. Brancato, Michael Ferris
Operatőr: Shane Hurlbut
Zene: Danny Elfman
Forgalmazó: Intercom)

*


Intim fejlövés

4 férfi több szálon futó története, közülük ketten különböző okokból kihűlt házasságukban szenvednek, egyikük éppen a nősülésre készül, amikor szörnyű titkot kénytelen felfedezni leendő feleségét illetően, a legfiatalabb pedig egyáltalán bele sem mer vágni semmilyen kapcsolatba önbizalomhiánya miatt. A problémákat mindannyijuk életében a szexualitás okozza. Egy nap olyan változást okoz Tomi, Balázs, Ákos és Gábor életében, ami letaglózza őket, és egy striptease-bárba menekülnek, hogy gondjaikat elfeledhessék.

Szajki Péter rendező és forgatókönyvíró a 40. Magyar Filmszemlén mutatta be először alkotását, ami a történetnek és a lelkesen, hitelesen alakító színészgárdának köszönhetően azonnal belopta magát a nézők szívébe. A film most végre szélesebb közönséghez is eljut, így tanúi lehetünk annak, hogyan lehet igazán alacsony költségvetésből is pörgős, élvezhető filmet készíteni, és egyúttal reményt ébreszteni a mai magyar filmgyártással kapcsolatban.

Szereplők: Szabó Győző (Gábor), Gáspár Tibor (Ákos), Kovács Lehel (Tomi), Huszár Zsolt (Balázs), Nagy-Kálózy Eszter (Mari), Gáspár Kata (Kati), Botos Éva (Hajni), Várkonyi Eszter (Éva), Nagy Zsolt (Péter)
Rendező és forgatókönyvíró: Szajki Péter
Zene: Kiss Erzsi, Tátrai Tibor, Másfél
Forgalmazó: Katapult Film

*


Oltalom

Anna tehetős, 35 éves üzletasszony, aki testvérével és édesanyjával közösen egy észak-olaszországi gyárat üzemeltet. A nő életét felkavarja viszonya a nála 10 évvel fiatalabb Mara-val, ráadásul mindent tovább bonyolít, amikor közéjük csöppen Anis, egy észak-afrikai fiú. A kulturális, életkorbeli és társadalmi különbségek számos konfliktust generálnak a szereplők között, ezek megoldásában pedig az egymás iránt érzett felelősség lehet segítségükre.

A főszereplő Maria de Medeiros-t számos emlékezetes filmben (Ponyvaregény, Henry és June, Aranyhere) láthattuk korábban igényes alakítást nyújtani, nincs ez másképpen az olasz rendező, Marco S. Puccioni által készített Oltalom esetében sem, amely az olaszországi filmfesztiválokon számos díjat nyert el, mind rendezés, mind színészi kategóriában.

Eredeti cím: Riparo - Anis tra di noi
Szereplők: Maria de Medeiros (Anna), Antonia Liskova (Mara), Mounir Ouadi (Anis)
Rendező: Marco S. Puccioni
Forgatókönyvírók: Marco s. Puccioni és Monica Rametta
Zene: Dario Arcidiacono és Cristiano Fracaro
Forgalmazó: Anjou Lafayette

*


Otthonunk

Yann Arthus-Bertrand francia fotóművész légi felvételekből készült kiállítása, melyet a Föld különböző megejtő szépségű tájairól készített nagy sikerrel járta be a világot, és egy dokumentum-film sorozatot (Földünk a magasból), valamint egy korábbi tévéfilmet is eredményezett.

Legújabb alkotásának esetében a téma változatlan, ismét bolygónk leggyönyörűbb pontjait mutatja meg nekünk madártávlatból, és egyúttal a környezetünket veszélyeztető tényezőkre, a civilizáció káros hatásaira is igyekszik felhívni a figyelmünket. Az Otthonunk képi világa nem marad alul a versenyben a Föld című hatalmas közönségsikerű dokumentumfilmmel szemben, és hasonlóan ahhoz tökéletesen eléri célját: bemutatja bolygónk szépségét és mindazt, amire érdemes különös figyelemmel vigyáznunk.

Eredeti cím: Home
Rendező: Yann Arthus-Bertrand
Forgatókönyvíró: Isabelle Delannoy
Vágó: Yen Le Van

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei