2009. június 5.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A John Connor evolúció

Kicsoda John Connor? Lázadó kölyök, szentimentális kamasz, egy sorsa elől menekülő fiatal, vagy az emberiség megmentője? Az utóbbi időben az új Terminátor film kapcsán annyit emlegettük már a nevét, hogy úgy gondoltuk, ideje felidéznünk, hogyan jutottunk el a Linda Hamilton hasára kötött párnától a karizmatikus Christian Bale-ig.

John Connor születése

Egyszer egy 23 éves James Cameron nevű fiatalember beült a moziba megnézni a Csillagok háborúja című filmet. Az élmény hatására úgy döntött, nem akarja egész életét teherautósöfőrködéssel tölteni és inkább a filmes szakmában próbálna munkát találni. A művészi hajlamokkal megáldott srác forgatókönyvírással próbálkozott, ám hamar lehetőséget kapott rendezői bemutatkozásra is a Piranha 2: Repülő gyilkosok című filmmel, mely egyébként csúfosan megbukott, de a Rómában zajló vágási munkálatok alatt James Cameronnak egyik este volt egy furcsa álma, melynek emlékétől hazatérése után sem tudott szabadulni: az álomban egy tűzből kiemelkedő robotember próbálta őt megölni. Nagyjából ekkora tehető a Terminátor, mint filmtörténeti fogalom létrejötte, s John Connor megszületése sem datálható sokkal későbbre, ugyanis Cameron hamarjában forgatókönyvet csinált az álomból, s olyannyira megvolt az elképzelése a történetről, hogy a rendezés lehetőségét sem volt hajlandó átadni senki másnak.

Az újkori hérosz

A Terminátor első részének sikere garancia volt arra, hogy John Connor mitikus hőssé váljon. Hasonlóan hányatatott sorsú mint Odüsszeusz, s szüleivel való viszonya is majdnem olyan zűrös, mint Oidipusznak. A két ókori király késői leszármazottja, s különös keveréke ő: arra hivatott, hogy az apokalipszis maroknyi túlélőjének mutasson kiutat a sötétségből, miközben életének első fele mindvégig az önmarcangolással, és a sorsa elöli meneküléssel telik. De miután a mai korban a királyság nem ismérve a coolságnak, ezért inkább punk, örök lázadó, hacker, vagy depis kamasz képében próbálja felvenni a harcot. John Connor mindig más, de mindig ugyanaz. Számtalan arcát ismerjük, de ő egy és oszthatatlan. A hithű rajongók pedig jól ismerik minden megtestesülését.

Kire is kell(ene) elméletben hasonlítani?

A felnőtt John Connor alakja már a Terminátor második részében feltűnt néhány pillanatra. Akkor egy Michael Edwards nevű színész alakította, akinek karrierjét górcső alá véve kijelenthető, hogy ez a rövidke szerep volt pályafutása legjobb alakítása. Az úriember leginkább arról nevezetes, hogy cirka hat éven át volt együtt Priscilla Presley-vel és szakításuk után írt egy könyvet szerelmi életükről Priscilla, Elvis, & Me címmel. S bár ez eléggé elítélhető tett egy John Connortól, de talán megbocsáthatunk egy olyan színésznek, akinek élete leghosszabb szerepe a Beverly Hills, 90210 című sorozat egyik epizódjában volt.

A rebellis Guns N’ Roses rajongó

Edward Furlong hivatalosan az első John Connor volt (már ha nem számítjuk a jövőbeli én röpke cameoját), ám igazából, ha összehasonlítjuk a fizimiskáját a többi John Connoréval, mindenkinek szembeötlik, hogy ő tűnik ki a legjobban közülük fekete hajával. Továbbá az általa képviselt irányvonal vitte el a figurát a megnemértett, lázadó kamasz típus felé. De ez érthető is annak fényében, hogy a Terminátor 2. részében John Connor nevelőszülőknél él, az anyja elmegyógyintézetben van, az apjáról csak annyit tud, amennyit az állítólagosan bolond anyja mondott neki, aki folyamatosan azt oltotta belé, hogy a jövőben ő lesz az emberiség vezetője. Na hát ezt nevezik többszörösen hátrányos helyzetnek. Ám a kiskölyök állta a sarat. Fansiteokon végzett közvélemény kutatások alapján még mindig ő tekinthető favoritnak. Sajnos, mint arról egy korábbi, lecsúszott tinisztárokkal foglalkozó cikkünkben hosszabban is beszámoltunk, Furlong, bár remek színészi adottságokkal rendelkezik, a tehetségét az elmúlt években gyakorlatilag elherdálta. Manapság van számára fény az alagút végén: a drogos korszaka után családot alapított, ám ezzel egyidőben bele is hízott a családapa szerepébe (ez aztán a method acting csúcsa!).

A komplexusos szomszédsrác

Az 1987-es születésű Thomas Dekker a Terminátor: Sarah Connor krónikáiban alakította John Connort. Nálunk hamar érdektelenségbe fulladt a sorozat a kereskedelmi televízióban, így pár rész után le is vették a műsorról. Nemrégiben a Fox televíziós csatorna bejelentette, hogy nem rendel a Sarah Connor krónikáiból új részeket, de még csak egy normális befejező epizóddal sem földelik el a szép reményekkel indult szériát. Habár sokan kritizálták a tévésorozatot és a magát Dekkert, azt azért kijelenthetjük, hogy minden eddiginél többet tudhattunk meg John Conorról, aki Dekker olvasatában valójában csak arra vágyik, mint minden kamasz srác: barátokra, barátnőre és a fiatalkori ballépések elkövetésének lehetőségére. Dekker arcvonásai akár még illenének is a karakterhez (már ha alapul vesszük a Michael Edwards által megkezdett vonalat), ám a kisfiús sárm majdnem tönkretett egy jól felépített imidzset. Dekker egyébként a színészkedés mellett zenéléssel is próbálkozik (www.myspace.com/therealthomasdekker), és ez a tevékenysége legalább úgy megosztja a közvéleményt, mint színészi ténykedése.

Mel Gibson üdvöskéje, avagy a Sárga Rohadék

Nick Stahl anno Az arcnélküli ember című filmben kezdte pályafutását, alig 13 évesen. Már itt is feltűnt, hogy ennek a kölyöknek van tehetsége, ám sajnos ezt azóta ritkán meri megmutatni. Brillírozott például felismerhetetlenre maszkírozva a Sin Cityben Sárga Rohadékként, viszont a Terminátor harmadik részében egyáltalán nem az volt rá jellemző, hogy komolyan vette volna a figurát. A külső alapján nem is lett volna vele gond, főleg ha azt vesszük, hogy Bale-re talán még ő hasonlít a legjobban, ám semmi újat nem adott a karakterhez, az elvárásokat meg nemhogy nem múlta felül, de nem is ütötte meg. John Connor leginkább szerencsétlen és nyámnyila, már ahogyan Nick Stahl előadja. Stahlra egyébként ebben az évben vagy hat filmszerep vár, tehát a karrierje köszöni szépen jól van.

Patrick Bateman, a hirtelen haragú

Szintén gyerekszínészként kezdte karrierjét, s talán ennek köszönhető, hogy Christian Bale idegrendszere kissé labilis. Az elhíresült hangfelvétellel, amelyen éppen leordítja egy stábtag fejét, oldalunkon többször foglalkoztunk már. Azt is sok helyen megírták, hogy Bale gyakorlatilag a tökéletes John Connor. A fizikum és az elgyötört tekintet adott. Volt ő már Jézus (Mária, Jézus anyja), sorozatgyilkos (Amerikai pszicho), hősszerelmes (Szentivánéji álom), maszkos hős (A sötét lovag) és rendszert is bomlasztott már (Equilibrium), úgyhogy volt miből összegyúrnia a karaktert. Bale eddigi szerepeivel világszerte sok százezer rajongót szerzett magának, úgyhogy ezen tény ismeretében értelmét is veszti azt a kérdés, hogy ki a jobb John Connor. Ha lesz következő rész és abban is ő játszhatja el korunk, mi több jövőnk hősét, akkor meg már az istennek sem vakarhatja majd le magáról a JC becenevet.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Hajnika 2010-03-10 01:54:57
Christian Bale nagyszerű színész és valóban adott a határozott jellem, idegi labilitás, tökéletes test, fájdalmas tekintet és az elszánt precíz maximalizmus.
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei