2009. június 5.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A világ sötét oldala - Horrorfilmek régen és most

Zombik, őrültek, démonok, vámpírok és torzszülöttek, akik az ember egyik legősibb érzésére számítanak, a félelemre. Az néző pedig régen is, és most is élvezi, ha ijesztgetik, így a horrorfilm műfaja a közönség szemében mindig népszerű és az évek során valódi gyöngyszemekkel is megajándékozták a műfaj kedvelőit, érdemes mazsolázgatni, de csak erős idegzetűeknek!

A horror szó félelmet, undort, utálatot jelent, ami nagyjából meg is határozza a horrorfilmek legfontosabb elemét: ezeket a negatív érzelmeket kell felkeltenie. Abban különbözik egy rémisztőbbre sikerült krimitől vagy művészfilmtől, hogy a legfőbb célja és feladata rettegést ébreszteni. Ilyen alkotások már a filmgyártás hajnalán készültek, az egyik első 1896-ból való, a címe Az ördög kastélya. Ugyan mindössze két perc, de egy denevér az ördöggé változik benne majd egy feszület érintésétől köddé válik.

A klasszikus horrorfilmes témák az 1910-es években kezdtek elterjedni: Frankeinstein, Drakula, Jekyll és Hyde, olyannyira, hogy nem csak mozifilmként, hanem sorozatokként is vetítettek hasonló történeteket, volt, hogy tizenhat héten át kellett várni a moziban a folytatásokat. A közönség pedig, ha kellett várt, lelkesedett és rettegett, és ez így van a mai napig, így a horrorfilmek mennyisége megszámolhatatlanná nőtt és technikai fejlődés fokozatosan lehetővé tette a rémségek lehető legélethűbb megjelenítését, ezért a horrorfilmek két fajtája alakult ki. Ezek a rémületkeltésnek két különböző módjára fektették a hangsúlyt.

Sok vérrel, belsőségekkel, letépett és kitépett testrészekkel a zsigerekre lehet hatni, ezek a horror szónak az undort jelentéséhez kapcsolódnak, ezeket a filmeket szokták slashernek nevezni. Valami elhagyatott helyen zombik, vámpírok, gyilkosok irtanak ki és darabolnak fel különösebb magyarázat nélkül mindenkit, akit érnek.
A műfaj egyik gyöngyszeme az 1974-ben készült Texasi láncfűrészes mészárlás, ami akkor úgy reklámoztak, hogy csak erős idegzetűeknek vagy sosem fogod abbahagyni a sikítást. Ugyanakkor a film arra is tökéletes példa, hogy a horrorfilmek bizony elavulhatnak, mert mai szemmel már visszafogottnak számítanak a darabolós jelenetei. A slasher-horror mai slágere kétségtelenül a Fűrész-sorozat, idegborzolás felsőfokon, egy sorozatgyilkossal, aki a halál lehető legkreatívabb és legborzasztóbb módjait találja ki. Csakhogy egy idő után már nehéz újat kitalálni, és akkor hiába a vér és a belsőségek, érdektelenné válik, így horror-rajongóknak leginkább az első rész ajánlható.

De vér és feldarabolt emberek nélkül is lehet horrorfilmet készíteni, sőt a lélektani, pszichológia rémisztgetés maradandóbb élményt vagy sokkot okoz. Ezek után a filmek után nagyobb valószínűséggel marad éjszakára is égve a villany, csak a biztonság kedvéért. Az Ördögűző igazi klasszikusnak számít, minden idő egyik legfélelmetesebb filmje, és azon kevés horrorfilmek egyike, amelyet filmes díjakkal is elhalmoztak. Ráadásul dacára annak, hogy több, mint harmincöt éve készült még mindig hatásos, gyengébb idegzetűeknek érdemes jól meggondolni, hogy megkockáztatják-e a megtekintését. A sátán mellett a lélektani horror legjobb eszköze az álom, az őrület, amikor az támad rád, akire a legkevésbé számítanál. Stanley Kubrick filmje a Ragyogás megtestesíti a legszörnyűbb rémálmot: egy elhagyatott hotelben a fokozatosan megőrülő apa a családját veszi üldözőbe. Bárki, aki látta Jack Nicholsont egy baltával a kezében, sátáni mosollyal közelíteni a fiához, legközelebb bezárja a szobájának az ajtaját és reméli, hogy nem hangzik fel a tébolyult hang: "Jövök...!"

A horrorfilmek szerelmeseinek a jövő is biztatónak látszik, ha teljesen új témák nem is, újabb és újabb alkotások mindig vannak. Lars von Trier az Antikrisztus című botrányfilmje a Cannes-i filmfesztivál közönségét már kihozta a sodrából, de magyarországi bemutatóról még dátum sincs. Elvonási tünetek ellen a moziban júliustól látható egy másik ígéretes horror, a Pókember jegyző Sam Raimi Pokolba taszítva című filmje. Nyakat behúzni, székkarfát erősen megmarkolni és kezdődhet a rettegés.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei