2009. június 8.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Filmek, amikről senki nem gondolná, hogy regényből készültek

Büszkeség és balítélet, Gyűrűk ura, Da Vinci kód, Harry Potter - néhány film, amelynél az eredeti regény legalább olyan ismert, mint a film. De készülhet mozis adaptáció kevésbé ismert könyvekből is. Ki gondolta volna, hogy a Cápa, vagy a James Bond filmek is papíron kezdték a karrierjüket?

A könyvadaptációk egyidősek a mozival, a siker érdekében már a kezdetektől felhasználtak a filmekhez irodalmi műveket, Shakespeare műveiből majd hétszáz filmadaptáció készült, őt követi Charles Dickens majd Sir Arthur Conan Doyle közel háromszáz filmmel. De még ennél is jóval több az olyan film, ahol az alapul szolgáló könyvet csak a mozi-bolondok és az irodalomrajongók ismerik, annak ellenére, hogy a mozi-változat legendás, sőt kultikus alkotás.

Ian Fleming nevét jóval kevesebben ismerik, mint James Bondét, pedig a 007-es ügynöknek majdnem minden kalandja a brit író tollából származik, mint például a Casino Royale, a Goldeneye, a Goldfinger vagy Dr. No.

Pedig a szerző nem csak a kalandokat, hanem egyéniségét is adta a James Bond történetekhez: a második világháborúba kémként ügyködő férfi kalandjairól és nőügyeiről volt híres. A nagyrészt magyarul is olvasható regények és novellák a ponyvairodalom keretébe sorolhatóak, erősen szexisták, politikailag inkorrektek, és az alkoholizmust és a dohányzást reklámozzák, de az elolvasásuk új színekkel gazdagíthatja a minden idők leghíresebb ügynökéről kialakul képet.

Chuck Palahniuk nevét, ha lehet, még kevesebben ismerik, annak ellenére, hogy a Harcosok klubja kultikus filmnek számít. Az ukrán származású amerikai író azonos című regénye a mozi bemutató előtt nem számított igazán sikeresnek vagy ismertnek. A film nem csak Brad Pitt színészi képességeit bizonyította be végleg, hanem az író hírnevének is jót tett. Bár a kritikusok az írót cinizmussal, sőt nihilizmussal vádolták, Palahniuk egy másik regényéből is tervbe volt véve a film, de a World Trade Center elleni terrortámadás után megfeneklett a projekt és nem véletlenül: a témája egy férfi lett volna, aki öngyilkosságot akar elkövetni úgy, hogy eltérít egy repülőgépet. A film azóta sem készült el, de több Chuck Palahniuk regény is olvasható már magyarul.

"Az élet olyan, mint egy doboz bonbon" - hangzik el Forrest Gump, alias Tom Hanks szájából a legendás mondat, csak azt tudják kevesen, hogy ezért a mondatért és a kihagyhatatlan filmért egy Winston Groom nevű író tehető felelőssé. A valósághoz hozzátartozik az is, hogy a szerző gyűlölte Robert Zemeckis filmadaptációját, mivel elég sok mindent megváltoztattak a történetben és a szerzőt meg sem említette senki, mikor a filmet díjakkal halmozták el. Talán ennek köszönhető, hogy bár Forrest Gump avagy "Egy együgyű fickó följegyzései" címmel a regény megjelent magyarul is ismertsége meg sem közelíti a filmét.

A nemek egyensúlyának kedvéért egy női író és regénye is helyet kaphat a kevésbé közismert filmadaptációk között egy nem igazán női témával. Ann Rice amerikai író a vámpírtörténeteiről ismert, melyekből Amerikában milliókat adtak el, de ennél fontosabb, hogy a neve szerepelt az Interjú a vámpírral stáblistáján, a szerző címszó alatt. A tragikus-romantikus film azokhoz is közel hozta a témát - és így Ann Rice-t -, akik esténként, lefekvés előtt nem vámpírregényeket olvasnak.

Egy igazi meglepetés, hogy minden idők egyik legsikeresebb filmje, a Cápa is regényként kezdte. Steven Spielberg felhasználta Peter Benchley a Fehér cápa című, megtörtént eseményeken alapuló regényét, ami a legkevésbé sem nevezhető komoly irodalmi alkotásnak, annyira nem, hogy a szerző nevét még a film sem tudtam elterjeszteni.

Sok olyan film van még, amely esetében a siker és a népszerűség ellenére az eredeti szerző neve megbújik az ismeretlenség homályában. Csak a teljesség igénye nélkül még: Apokalipszis most, Legenda vagyok, Bourne trilógia... Érdemes tehát minden filmnél alaposan szemügyre venni a stáblistát, mert egy jó filmnél illik tudni, hogy ki(k)nek kell magunkban hálát adni.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei