2009. június 9.Kőnig Mariann
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

2009. június 17. és 21. között kilencedik alkalommal rendezik meg a két fesztivált magába foglaló Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. A filmvetítések mellett zenei és színházi előadások, kiállítások és szakmai beszélgetések várják a Kecskemétre látogatókat.

Az első animációs filmszemlét 1985-ben, több mint 20 éve rendezték meg Kecskeméten. Kezdetben csak magyar filmek szerepeltek a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) versenyprogramjában, de 1996-tól már az európai filmek is összemérhetik magukat. Így lehetséges az, hogy 2009. június 17. és 21. között egyszerre két fesztiválra várják az animációs filmek kedvelőit:
9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál
.

A fesztiválok versenyprogramjába olyan filmek kerültek be, melyek 2007. február 1. után készültek el magyar vagy angol nyelven. 2009. február 28-ig lehetett benevezni az alkotásokat. Közülük az előzsűri választotta ki azokat a filmeket, melyek részt vehetnek a versenyen.

Nemzetközi versenyprogram - egészestés filmek

Kulturális Központ, Színházterem, 2009. június 18.
Kells titka (r.: Tomm Moore, 75 perc, 2009)
Fél(ek) a sötétben (r.: Blutch, Charles Burns, Pierre Di Sciullo, Marie Caillou, Lorenzo Mattotti, Richard McGuire, 78 perc, 2007)

Kulturális Központ, Színházterem, 2009. június 19.
Mia és a Migoo (r.: Jacques Remy Girerd, 91 perc, 2008)
La Crisis Carnívora (r.: Pedro Rivero, 78 perc, 2007)

Otthon mozi, 2009. június 18.
A montmartrei gyilkos (r.: Borislav Sajtinac, 50 perc, 2007)

A nemzetközi versenyen három díjat osztanak ki:
- Kecskemét város díja
- A legjobb egészestés film
- A legjobb TV special


Zsűri tagjai: Co Hoedeman (Kanada, rendező), Jannik Hastrup (Dánia, rendező), Margit Antauer (Horvátország, animációs kurátor, művészmenedzser), Kende János (Magyarország, operatőr), Sipos Pál (Magyarország, Magyar Televízió kulturális főszerkesztője)

Magyar versenyprogram
A magyar filmek 3 kategóriában versenyeznek: rövidfilmek, TV-sorozatok, vizsgafilmek (reklám, főcím, szignál). A 22 rövidfilmet három napra osztották el, így június 17-én és 19-én 7, míg június 18-án 8 versenyben lévő rövidfilmet mutatnak be a Kulturális Központ Színháztermében. Itt tekinthetik meg az érdeklődők a TV-sorozatokat június 17-én, és a vizsgafilmeket 18-án. Kecskeméten az elmúlt években olyan animációs filmek nyertek díjat, mint pl. a Vizipók-csodapók, a Vili, a veréb, vagy 2005-ben a Nyócker. Évek óta sikerrel pályáznak a Magyar népmesék sorozat részei is. Idén A köcsögkirály és A kiskondás jutott be a versenyprogramba.

A magyar versenyprogram kategóriadíjai:
- A legjobb reklámfilm
- A legjobb rövidfilm
- A legjobb televíziós sorozat
- A legjobb TV special
- A legjobb egészestés animációs film


Kiosztásra kerülő különdíjak:
- A legjobb elsőfilmért
- A legszínvonalasabb képi formanyelvért
- A legjobb forgatókönyvért
- A legjobb zenéért
- A legjobb animációs munkáért
- A legjobb 3D
- A Magyar Filmkritikusok Díja
- A Gyermekzsűri Díja
- A Felnőttközönség Díja


Zsűri tagjai: Clare Kitson (Egyesült Királyság, Channel 4 animációs szerkesztője, író, szakfordító), Jimmy T. Murakami (Írország, animációs filmrendező, producer), Rofusz Ferenc (Magyarország, animációs filmrendező), Ducki Tomek (Magyarország, animációs filmrendező, grafikus), Dr. Farkas Gábor (építész)

Azokat a filmeket, melyek kimaradtak a hivatalos versenyből, az információs blokkban tekinthetik meg a nézők. A fesztivál minden korosztály számára biztosít filmeket: lesznek kisgyermekeknek szóló rajzfilmsorozatok, de a felnőtteknek sem kell otthon maradniuk, hiszen június 19-én bepillantást nyerhetnek egy külön műfajba az Erotika az animációban program keretein belül.

A retrospektív blokkban olyan alkotásokat mutatnak be, melyek sokak számára ismerősek lehetnek. Ilyen például Ternovszky Béla Gusztáv sorozata és Macskafogója. Mindezek mellett az érdeklődők válogatást láthatnak Macskássy Kati rendező, Bálint Ágnes írónő és Imre István bábfilmrendező alkotásaiból.

Idén Kovács Béla televíziós főszerkesztő kapja az életműdíjat.

Június 21-én Kecskemét Főterén este 21:00-tól levetítik a díjnyertes filmeket.

***


9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál
6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál

Helyszín: Kecskemét, Kulturális Központ Színházterme, Főtér, Otthon mozi
Időpont: 2009. június 17-21.
Bővebb információ: www.kaff.hu

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei