2009. június 14.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Minden jó, ha a vége jó - Filmek alternatív befejezése

Élet vagy halál? Egymás karjában vagy könnyes szemmel külön? Ahogy a nézőknek, úgy sokszor a rendezőnek és a producereknek is más-más elképzelése van egy film tökéletes befejezéséről, aminek eredményeképpen filmek sokaságához készül úgynevezett alternatív befejezés.

Ha egy rendező és a producer veszekszik, abból legtöbbször az utóbbi kerül ki győztesen, nincs ez másként akkor sem, ha a film befejezését kell kiválasztani. Márpedig a producernek a közönségsiker és a kassza a legfontosabb, ezért a befejezés bármikor képes feláldozni. Ilyenkor a rendezőnek és elképzelésének maradnak az internetes videó-megosztók és a DVD-n az extrák menüpont. A néző pedig élvezi, hogy beleszólhat, hogy rajta is múlik a befejezés. Mindezért pár kattintással rengeteg filmhez elérhető az alternatív befejezés, bár néha inkább csak poénból vagy a rajongók kedvéért.

A Sasszem című filmhez készült alternatív befejezés, bár felkerült a DVD kiadásra, enyhén szólva nem aratott nagy sikert, ez a tökéletes példa arra, amikor a rendező hibázott, és az eredeti, mozis befejezés sokkal jobb. A filmdrámának nevezett, de akciódús filmeknél mindig felmerülhet a kérdés: amikor felgyulladnak a fények a főszereplő éljen-e még vagy haljon meg egy drámai jelentben? Shia LeBouf esetében ez nem okozott nagy fejtörést a készítőknek, mert a Sasszem esetében ebben nem különbözik az alternatív befejezés az eredetitől. Helyette a DVD-re felkerült plusz, utolsó utáni jelenet már a folytatást sugallja:
ARIA, a szuperszámítógép egy Rock Band játékban él tovább. Azért optimizmusra vall, hogy már a bemutató előtt a leendő folytatásban gondolkodtak, de közönség visszajelzései alapján megtalálták a számításaikat.

Azért az elmúlt években arra is volt példa, hogy az alternatív befejezés nem bizonyult baklövésnek és fontosabb különbség van a befejezések között, mint a Sasszemben. A Legenda vagyok a bemutatásakor kapott hideget-meleget, de az utolsó jelenet nem szerepelt a film negatívumainak listáján. Mégis az DVD extra változatára felkerült alternatív befejezést lelkesedés fogadta, mert megegyezik az 1954-ben megjelent regény befejezésével. Ráadásul a szerelemtől különösen viselkedő zombi egészen új színnel gazdagítja az élőhalottakról kialakult képet.

Az 1408 című film alternatív befejezésekben rekordernek számít, hiszen nem kevesebb, mint négy befejezés készült hozzá, ezzel lefedve gyakorlatilag minden lehetőséget: életet, halált, a teljesen és a csak félig happy endet.
Ezek közül a készítők a tesztközönség véleménye alapján választották ki a moziban látható befejezést, ahogy egyébként Stephen King eredeti elbeszélése is végződik. A legérdekesebb mégis az a változat, amely idézőjelbe teszi a filmben megtörtént eseményeket azzal, hogy Samuel L. Jackson végül megtalálja John Cusack, alias Mike Ensline egy félkész kéziratát Az 1408-as szoba címmel.

Nem csak az elmúlt év filmjeiben lett divat, már a klasszikusokat sem kímélték az alternatív befejezések: a Vissza a jövőbe első részének is készítettek az eredetitől eltérő befejezést, melyben a DeLorean nem a saját korába repül vissza, hanem az Enterprise űrhajót találja telibe a világűrben. Míg ezt a rendező nyilvánvalóan nem gondolta komolyan, addig a Titanic alternatív befejezése sem különbözhet túl sokban az eredetitől, hiszen a hajónak el kellett süllyednie és kész. A Rambo sorozat első részéhez is eredetileg másfajta utolsó jelenet készült: John Rambót lelövik és meghal, de ez kizárta volna a folytatásokat ezért kihullott a vágószobában.

Az igazán fanatikus rajongók még kultikus sorozatokhoz is fellelhetnek alternatív befejezést, a Maffiózók, a Lost vagy a 24 esetében is csak egy kis kutakodásra van szükség. És még az is lehet, hogy a jövőben interaktívak lesznek a filmek: nem csak a bejezések, hanem a kezdetek és a konfliktusok közül választhatunk majd, és akkor mindenki tényleg rendezőnek érezheti magát.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Adam Bellinger 2009-06-14 14:54:33
Az a Vissza a jövőbe befejezés, nem igazi, valaki humorból vágta össze. :)
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei