2009. június 19.Papp Csaba Zoltán
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Kaméleon indul az Oscar-díjért jövőre

Az Oscar-díjra nevező bizottság 2009. június 17-i ülésének döntése értelmében Magyarországot a 2010. évi "legjobb idegennyelvű film" kategóriában Goda Krisztina Kaméleon című játékfilmje képviseli. A Csak szex és más semmi, és a Szabadság, szerelem című filmek rendezőjének legutóbbi alkotása tavaly ősz óta látható a magyar mozikban.

Az Oscar-díj szabályzata szerint azok a magyar filmek versengtek a nevezésért, amelyek hazai mozibemutatójára 2008. október 1 - 2009. szeptember 30. között kerül sor.

A bizottság döntésében a Magyar Filmművészek Szövetségét Bollók Csaba, a Magyar Operatőrök Társaságát (H.S.C.) Novák Emil, a Magyar Mozgókép Rendezők Céhét (MRC) Monory-Mész András, a Független Magyar Producerek Szövetségét Muhi András és a Magyar Producerek Szövetségét Zákonyi S. Tamás képviselte.

A bizottság többségi szavazattal hozta meg döntését. A döntésben tekintettel volt arra az örvendetes tényre a nevező bizottság, hogy a magyar filmgyártás az utóbbi időben egyre inkább "két lábon áll". Hazai és nemzetközi megerősödését a különböző filmműfajok együttes jelenlétének köszönheti: részben a színvonalas szerzői és művészfilmeknek, részben pedig az egyre színvonalasabbá váló közönség- illetve zsánerfilmeknek. A bizottság az elmúlt év egyik magas művészi kvalitású zsánerfilmjének, a Kaméleon című alkotásnak szavazza meg az Akadémiai megmérettetés lehetőségét, ezzel is jelezvén a magyar filmipar képességét arra, hogy a minőségi filmkészítést a széles közönség számára is vonzóvá tudja tenni.

A Csak szex és más semmi és a Szabadság, Szerelem című filmeket is jegyző Goda Krisztina legutóbbi mozifilmje, a Kaméleon ősszel indult el magyar mozikban, nagy sikerrel vetítették a februári Filmszemlén, ahol elnyerte a közönségdíjat. A nemzetközi publikum a napokban láthatja először a sanghaji nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában, mely a berlini, cannes-i és velencei szemlék mellett a 12 úgynevezett A-kategóriás nemzetközi filmfesztiválok egyike. A Kaméleon című film főbb szerepeiben Nagy Ervin, Hámori Gabriella és Trill Zsolt és Csányi Sándor látható, a forgatókönyvet a rendező Goda Krisztina és Divinyi Réka jegyzi.

Amerika leghíresebb filmes megmérettetésére minden ország nevezhet évente egy-egy játékfilmet, melyek közül a Los Angeles-i Filmakadémia képviselői választják ki január végén az öt szerencsés jelöltet, akik a legjobb idegennyelvű filmnek járó szobrocskáért kelhetnek versenyre.

A jelöltek listáját 2010. február 2-én hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására 2010. március 7-én 82. alkalommal kerül sor a Los Angeles-i Kodak Theatre-ben.

Bővebb információ: www.oscars.org

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei