2009. június 23.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Alig ismert megasztárok - Bollywood színészei

Bollywood becenévre hallgat a hindi nyelvű filmgyártás központja Mumbaiban, ahol lassan több film készül, mint Hollywoodban, ahol a zene, a tánc és a romantika elengedhetetlen kelléke minden filmnek. Mostanra ez a világ kitermelte a saját sztárjait is, akikért hazájukban milliók rajonganak, de Indián kívül még alig ismertek.

Az indiai filmek ma még furcsának, különösnek hatnak, mégis egyre több ember nézi és élvezi Magyarországon is ezeket az alkotásokat, ahol a valóság és a realitás fel sem merül elvárásként. A fokozodó népszerűségük miatt egyre magyar több ember számára ismerősek az arcok, a színészek is.

Hamar feltűnik egy zöld szemű, egzotikus vonású nő, aki szinte minden filmben szerepel. Aishwarya Rai szépségkirálnynőből, modellből lett színésznő, aki egyaránt szerepelt már komoly életrajzi drámában és könnyed, bollywoodi románcokban egyaránt, de hazánkban - és Európában - az utóbbiak tették igazán ismertté. Az első hazánkban is elérhető filmje a Már másé a szívem, valódi bollywoodi szerelmi történet, énekkel és tánccal, utazás egy egzotikus világba. A következő években Aishwarya Rai nem távolodott el ettől a műfajtól, a 2002-ben készült Devdas Bollywood egyik legjelentősebb, legsikeresebb alkotása, amelyet még a cannes-i filmfesztiválon is bemutattak, a legjobb külföldi film kategóriában, és számos díjat nyert Indiában is.

A Devdas Rómeó és Júlia történetét dolgozza fel, egy szerelmespárról szól, aki a szülök ellenvetése miatt nem lehetnek együtt, de a vonzalmuk erősebb náluk. Az egyszerű történet és a látványos zenés-táncos jelenetek az indiai közönség ízléséhez igazodnak, egy pillanatra sem a nyugati ember a célközönség. A fontos mégis az, hogy Aishwarya Rai nevét és gyönyörű arcát megismerte a világ, elszaporodtak a fórumok, melyek egész egyszerűen a világ legszebb nőjének titulálták. A következő filmjében nem kevésbé ismert színésznővel való összehasonlítást provokálta ki, mint Keira Nightley, hiszen mindketten eljátszottak Elizabeth Bennett szerepét a Büszkeség és balítélet egy változatában.

A bollywoodi filmgyártás jellemzője, hogy szívesen dolgoz fel klasszikusokat némi változtatással, így Elizabeth Bennett-ből Lalita Bakshi lett, Mr. Darcy gazdag amerikai, a helyszín pedig természetesen India, a tánc és a mesés-színes látványvilág elengedhetetlen, de elegendő volt a sikerhez. Azóta Aishwarya Rai európai filmekben is szerepel, ugyan még nem az A ligában, de az egzotikus szépség nem rossz belépő akár Hollywoodba se.

Bár egzotikus szépségükkel inkább a színésznők emelkednek ki a bollywoodi filmekből, ők keltik fel inkább az európai ember figyelmét, a színészek között kevésbé egyértelmű a legnagyobb sztár cím. Velük szemben a vonzó külső csak az elvárások felét jelenti, hasonlóan fontos a lehengerlő tánctudás is. Mindez alapján a két legnagyobb férfi sztár Shahrukh Khan és Hrihtik Roshan.
Shahrukh Khan több mint hetven filmben szerepelt, melyek közül egy féltucat magyarul is látható. A negyvennégy éves színész sorozatokkal indult, és karrierjének csúcsa, a Devdas volt, Aishwarya Rai partnereként, és azóta is romantikus alkotások sármos főhőseként látható, de filmjei Indián kívül nem igazán sikeresek. Mégis talán ő a legismerősebb férfiarc Bollywood világából.

Hrithik Roshan már a következő generációt képviseli, egyenlőre húsz filmmel a háta mögött, melyek egy-két kivételtől eltekintve nem jutottak ki hazájából, így Magyarországon egyenlőre csak Bollywood ranongói ismerik a nevét, amelyet azonban érdemes megjegyezni. Roshan az indiai akciófilmek főszereplője, mint a Gyűlölet hálójában, a Krrish és a Dhoom. Ezeknek az igényesség és műfaji értéke európai szemmel megkérdőjelezhető, de nem számít, mivel Hrithik Roshan nem harcművészeti ismereteivel emelkedik ki a színészek közül, hanem lenyűgöző mozgásával és tánctudásával, amellyel feladta a leckét az őt követő színészeknek. Bárki, aki látta a Dhoom főcímzenéjét és táncát, azonnal megérti, miért számít hazájában Hrithik Roshan valódi megasztárnak, aki bátran emlegethető akár Fred Astaire, modern, indiai testvérének is. Egyenlőre azonban rá még nem várnak szerepek Indián kívül, de nem reménytelen, hiszen a bollywoodi filmek egyre népszerűbbek, hála a felhőtlen, látványos szórakoztatásnak, így lehet, hogy még több indiai színész arcra válik szélesebb körben ismerté, és lesz belőle egzotikus, de valódi megasztár.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei