2009. június 25.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Heti mozipremierek: Coco Chanel

2009. június 25-én - talán a nyári pangásnak vagy a közelmúltban premierjüket megélt megaprodukcióknak köszönhetően - egyetlen film kerül bemutatásra a magyar mozikban, így a nézők az Audrey Tautou főszereplésével készült, Coco Chanel divat-diktátornő életét bemutató filmre fókuszálhatják összes energiájukat.

Coco Chanel

A film Gabrielle Bonheur Chanel nehéz gyermekkorának bemutatásával kezdődik, mely során kiderül, miért kellett árvaházban nevelkednie, és hogyan alakult ki életszemlélete. A továbbiakban pedig megtudhatjuk, hogyan jutott el az aprócska szabóműhely legeldugottabb zugából odáig, hogy Párizs legelőkelőbb dámáinak öltözékét, kalapjait tervezte, viselkedésével és ruházkodásával pedig hogyan vált a XX. század eleji modern nő jelképévé a máig kiemelkedően igényesnek számító Chanel divatház alapítónője.

Coco Chanel-t a Time magazin a XX. század 100 legbefolyásosabb embere közé sorolta, nem véletlenül, a sikeres tervezőnő a nulláról indulva, erőt és energiát nem kímélve jutott el odáig, hogy eszmény lehessen. A mozgást sokkal könnyebbé tevő, viselőjét felszabadító női ruhák kialakításával, valamint a saját nevét viselő Chanel No. 5 parfüm létrehozásával úttörőnek számít a divat világában. Nem éppen zökkenőmentes életútját több alkotásban is megörökítették már az utókor számára, Katharine Hepburn egy Broadway-darabban alakította Coco-t, Anna Mouglalis (Novo, Férfitársaságban) a tervezőnő és Igor Stravinsky viszonyát feldolgozó filmben volt Chanel, most pedig a francia filmgyártás legfelkapottabb színésznőjén, mindenki Amélié-n a sor, hogy bemutassa a szürke kis varrodai munkás és a női nem megreformálója közötti ívet, amit a múlt század legsikeresebb divat-diktátora bejárt.

*


Eredeti cím: Coco avant Chanel
Szereplők: Audrey Tautou (Coco), Benoît Poelvoorde (Étienne Balsan), Alessandro Nivola (Arthur "Boy" Capel), Marie Gillain (Adrienne Chanel)
Rendező: Anne Fontaine
Forgatókönyvírók: Anne és Camille Fontaine
Operatőr: Christophe Beaucarne
Zene: Alexandre Desplat
Hossz: 105 perc
Forgalmazó: Fórum Hungary

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei