2009. június 27.Sós Eszter
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Johnny Depp már nem kalóz, de még rabló

Azzal kérkedik, hogy 1 perc 40 másodperc alatt kipakol egy bankot teljesen üresre. Büszke a foglalkozására, pedig Amerika szerte őt keresik a hatóságok. A barátnője Marion Cotillard, Christian Bale pedig a nyomában van. Johnny Depp eddig is játszott ellentmondásos figurákat, de John Dillingerként egy minden eddiginél megosztóbb személyiség bőrébe bújt. Ráadásul látványosan élvezi is a feladatot.

Aki ilyen sármosan tud bankot rabolni, azzal mi is könnyedén elnézőek lennénk (lásd a whisky-s rabló esetét). John Dillinger, aki azért kevésbé volt jóképű, mint filmbéli alteregója, nemcsak mesterien kivitelezett bankrablásaival, hanem bebörtönzését követően szökéseivel is beírta magát a történelembe. Halála után pedig az összeesküvés elméleteket gyártók egyik közkedvelt figurája lett, tekintve, hogy máig sem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy őt lőtte le az FBI 1934-ben.

Dillinger igazi mestere volt a bűnözésnek. Állítólag többször adta ki magát banki riasztórendszereket áruló cég képviselőjének, ezzel a módszerrel pedig felmérte jövőbeni rablási helyszíneit. Máskor meg azt állította rablóbandájának tagjaival, hogy egy filmvállalattól jött felderíteni a terepet, mivel egy bankrablást szeretnének a közeljövőben felvenni. Eközben meg tényleg kirabolták a bankot. Mindez persze igazából városi legenda, mintsem valós történelmi adat. Az viszont tény, hogy Dillinger több mint két tucat bankot rabolt ki haláláig.

Bryan Burrough FBI születéséről és Amerika legnagyobb bűnözési hullámáról szóló könyvéből először az HBO akart minisorozatot forgatni, de hamar elálltak tervüktől. Aztán a sztorira lecsapott Michael Mann és sokáig úgy tűnt Leonardo DiCaprio játssza majd el a híres bankrablót, de ő végül Martin Scorsese Shutter Island (nálunk Viharsziget) című filmje miatt visszalépett a Közellenségek főszerepétől. S habár Burrough nem volt száz százalékig elégedett az elkészült forgatókönyvvel, végül áldását adta rá, mondván, hogy ez a leghitelesebb film ami eddig készült Dillingerről, a hollywoodi kereteken belül, persze.

A film ősbemutatója június 19-én volt Chicago-ban, és a kritikusok egyöntetűen elégedettek a végeredménnyel, Johnny Depp játékával meg pláne. Idehaza július 16-tól láthatjuk a Közellenségeket. Addig érjük be az előzetessel.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
Jenny 2009-06-28 21:35:30
álmaim pasija=) <3
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei