2009. június 29.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Jégkorszak 3. - Vemhes mamut, szerelmes motkány, félszemű menyét...

A Jégkorszak 3-ban visszatér a filmvászonra Mani, Diego Sid és Eli, hogy ezúttal az olvadó jégtakarók helyett négy bébi okozzon, ha lehet még nagyobb galibát. A készítők is mindent megtettek a nagyobb durranásért: a film 3D-ben is megnézhető, sőt úgy az igazi.

Két év telt el a nagy olvadás, és az előző rész óta, ennyi kell ugyanis ahhoz, hogy Eli és Mani már izgatottan várják első mamutcsemetéjük születését, amitől a büszke apa még a szokásosnál is különcebb és aggodalmaskodóbb. Eközben Sid apai-anyai ösztöneit három ellopott dínótojáson élné ki, csakhogy az örökbefogadás az állatvilágban igen problémás: a dühöngő dinómama - a film egyik jó poénja - T-Rachel nem csak csemetéit, hanem Sidet is magával viszi a jégalatti dínóédenbe. Pont kapóra jön a történet Diego-nak, aki úgyis éppen kezdi azt érezni, hogy berozsdásodik a vadászösztöne a túl nagy nyugalomtól. A feladat tehát adva van, a három ősállatnak futva, kúszva, csúszva, repülve kell keresztül küzdenie magát a dínókon és kiszabadítani Sidet. Tökéletes kerettörténet a poénokhoz és a 3D animációhoz, amire a film inkább a hangsúlyt fekteti.

Előbbi olyan igazi "jégkorszakos", és ezt kétféleképpen is lehet értelmezni: a visszatérő néző boldog, mert újra látja és nevethet a motkányon és a makkon vagy a lökött oposszum-tesókon. Ugyanakkor ezek a poénok nem tartoznak szervesen a történethez, a gegek sorozata néha nem áll össze filmmé, és néha nevetőgázon nevető állatokon nevetni inkább kínos, mint őszinte. Sokak örömére a motkány nagyobb szerepet kap, mint eddig bármikor, a makkhoz fűződő különleges viszonya is szerelmi háromszöggé bővül egy szépséges motkánylánnyal, növelve az elsüthető poénok számát is, mint a tangó-csata a makkért. Azonban lehet, hogy a legviccesebb szereplő díjért mégsem a motkány versenyezhetne, hanem a Jégkorszak-újonc, Buck. A félszemű, dínó-vadász menyét, akinek a bőrébe-szőrébe benne van minden, ami egy menő akcióhőshöz kell plusz egy adag önirónia. Utóbbira nagy szüksége van a filmnek, mert a szokásosnál kevesebb benne a felnőtteknek szóló vicc és pop-kulturális utalás.

Az animáció minősége terén a Jégkorszak 3. hozza az elvárásokat, ami nem kevés, hiszen a néző megszokta, hogy az utolsó szőrszálig hibátlan miden. Ezt fejeli meg a 3D technika, ami a film elején még nem feltűnő, de ahogy Mani és barátai lemennek a dínókhoz, a színes-szagos jég alatti világ hatalmas növényeitől és tereitől elsőre megszédül a néző. Különösen jól érvényesül a térhatás minden olyan jelenetben, ahol futnak, üldöznek, menekülnek, és a történetből adódóan ilyenből van is bőven, egyet mégis érdemes kiemelni: pterodactylokon - szárnyas dínókon - repülés percei kárpótolják a nézőt az érdektelenebb és unalmasabb részekért.

Mindez tulajdonképpen össze is foglalja a Jégkorszak 3. - A dínók hajnala erényeit és hibáit: könnyed és szórakoztató kirándulás a nyárból a jégkorszakba tökéletes látvánnyal. Csak jó lenne már látni egy olyan filmet 3D-ben, amit nem csak a térhatás ment meg a középszertől.

***


Jégkorszak 3. - A dínók hajnala
Eredeti cím: Ice Age: Dawn of the dinosaurs
Szereplők:
Ray Romano (Manny hangja)
Queen Latifah (Ellie hangja)
John Leguizamo (Sid hangja)
Denis Leary (Diego hangja)
Simon Pegg (Buck hangja)
Seann William Scott (Crash hangja)
Josh Peck (Eddie hangja)
Rendező: Carlos Saldanha

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2021 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Havi toplista
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei