2009. július 2.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Hilary Swank tragikus sorsú pilótanőt játszik

Egyre több korszakalkotó történelmi személyiség, legutóbb Che Guevara biográfiáját láthattuk az utóbbi időben a vásznon, a legújabb pedig az Amelia Earhart világhírű pilótanő életét feldolgozó film lesz Hilary Swank főszereplésével, melynek címét hosszas fejtörés után "Amelia"-ként jelölték meg az alkotók.

A múlt század fordulóján született Amelia Mary Earhart elsők között volt a női nem képviselői közül, aki meghódította a felettünk húzódó végtelen kékséget. Már gyermekkorában imádta a természetet és a szabad levegőt, valamint vonzódott a fiús játékokhoz és elfoglaltságokhoz, így várható volt, hogy valamely kevéssé nőies szakmában szeretne majd érvényesülni. Legelső tapasztalatait a repülőgépekkel kapcsolatban az I. világháborúban szerezte, amikor ápolónőként dolgozott, és 1920-ban emelkedett először levegőbe, ez az élmény pedig örökre meghatározta az életét. Repülés-leckéket vett, két évvel később pedig Kanári nevezetű sárga gépével megdöntötte a női pilóták által addig elért magassági csúcsot.

Évekkel később pilótatársával közösen keresztül repülték az Atlanti-óceánt, ami akkoriban nem csekély teljesítménynek számított, ám Amelia úgy érezte, nem vette ki megfelelően a részét a projektből, és innentől kezdve céljává vált, hogy egyedül is megtegye ezt az utat. Erre 1932-ben került sor, addigi hatalmas elismertségét tovább növelve, a pilótanő egyre újabb és nehezebben megvalósítható célokat tűzött maga elé, a megvalósítás érdekében pedig sorra állította fel a legújabb női repülési rekordokat. Kettő éven keresztül készítette elő az addigi leghosszabb útvonalat, amely során a Földet tervezte körberepülni, és az első sikertelen próbálkozás sem vette el a kedvét, változatlan lelkesedéssel futott neki újra. Repülőgépével 1937. július 2-án a Howland-sziget közelében szakadt meg a kapcsolat, többé nyomát sem találták.

A napokban akadt viszont fenn a világhálón az "Amelia" előzetese, ami lendületes és reményekkel kecsegető filmet ígér, ám a pilótanő sorsát ismerve happy end nem várható. Az Earhart-ra bámulatosan hasonlító, és nem utolsó sorban szokásához híven hiteles Hilary Swank partnereként a pilótanő férjét Richard Gere alakítja majd, és Ewan McGregor is szerepet vállalt a Velencei Filmfesztiválon és Cannes-ban már többször díjazott Mira Nair indiai rendezőnő (Esküvő monszun idején, Hiúság vására) által jegyzett filmben. A forgatókönyv elkészítésében Earhart életrajzának írónője, Susan Butler is segítséget nyújtott, a végeredmény előreláthatóan idén októberben kerül majd az amerikai mozikba, és remélhetőleg hozzánk is minél hamarabb megérkezik.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei