2009. július 6.Vancsó Éva
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

Három különleges élet - három különleges életrajzi film

Egy fontos, érdekes ember élete bő másfél órában, kellő tisztelettel és átéléssel. Ezzel próbálkoznak az életrajzi filmek készítői általában közepes sikerrel. De azért van néhány olyan alkotás, amely túllép ezeken a kereteken és megpróbál kitörni vagy kiemelkedni a hagyományos keretek közül.

Június végén került a mozikba Coco Chanelnek, a divat nagyasszonyának életét, pontosabban annak egy részletét feldolgozó film, ami bár szép elköveti az életrajzi filmek hagyományos hibáit: kiszámítható, a nehézségektől tart az út a sikerig vagy az elkerülhetetlen bukásig. Megfelelően eltalált látvánnyal, zenével és hangulattal ezek a filmek is igényesek és élvezetesek, díjak sorát söprik be, de jó tudni, hogy van néhány életrajzi film, amelyik más.

Amadeus

A Csehországból emigrált Milos Forman 1984-ben filmet készített Peter Shaffer Amadeus című színdarabjából, ami nyolc Oscar-díjával minden idők filmes toplistáján is előkelő helyet fogalal el, nem csak az életrajzi filmek között. Az Amadeus témája Mozart élete, a főszereplője mégsem csak a hatalmas zeneszerző, hanem Antonio Salieri. A kevésbé tehetséges kortárs visszemlékezésein keresztül elevenenedik meg Mozart sorsa. Ugyan a zenetörténészek már azt is kétségbe vonják, hogy Mozart és Salieri viszonya ennyire rossz lett volna, ezt a fajta történeti hűséget az Amadeus alárendelte annak a lehetőségnek, hogy nem egy különleges embert mutatott be, hanem rögtön kettőt. A két férfi egymás viszonylatában, egymás mellett értelmezhető, Mozart igazi zseni, aki emberként infantilis és pimasz, ez köztudott, a fontos az, hogy Salieri sem középszerű ember, tehetséges, szorgalmas, más helyen és más időben Ő lehetett volna a körülrajongott, nagy művész. Két nagyszerű színész, F. Murray Abraham és Tom Hulce gesztusai mögött elevenedik meg ez a viszony, a harc, amelyet egyiküknek el kellett veszíteni, de az Amadeus ebben is igazságos(abb a valóságban történteknél): Salieri mozgatja a szálakat, végül Ő él, Mozart meghal, az utókor fiatal vetélytársa nevét jegyzi meg örökre, Salierinek a film állít emléket. Milos Forman Amadeusa így pont annyival több egy életrajzi filmnél, amennyivel az egy több a kettőnél.

I’m not there - Bob Dylan életei

Todd Haynes elkészítette a filmtörténet legrendhagyóbb filmjét, amelyet még életrajzi alkotásnak lehet nevezni, ugyanis nem szerepel benne Bob Dylan. Hét különböző ember, hét különböző cselekményfoszlány, hét különböző színész, és egy véletlenül sem lineáris történetvezetés. Szó sincs a hagyományos nehéz kezdet - siker - bukás dramaturgiáról. Az alkotók nem hagyományosan Bob Dylan életét akarták megismertetni a nézőkkel, sőt azok, akik nem rendelkeznek előismeretekkel valószínűleg nem értenek sokat az I'm not there bő két órájából. De a megfelelően felkészülteknek feltárul Bob Dylan életének és egyéniségének hét oldala, a rengeteg áthallás és utalás, apró részlet, amelynek kibogozása komoly koncentrációt, ugyanakkor komoly örömöt ígér. A mozaikokból összeálló portré pontosan hétszer annyira érdekes mint, egy hagyományos életrajzi film.

Andrej Rubljov

Andrej Rubljov a tizenötödik századi ikonfestő szerzetes életéről nem sok adat maradt fenn, így a róla szóló film nem csak az életét mutatja be, hanem legalább ennyit elárul a film készítőjéről.

Márpedig Andrej Tarkovszkij az orosz filmgyártás legnagyobb és legrendhagyóbb figurája, aki mindössze hét filmet készített életében, de ezzel beleírta magát a filmtörténetbe. Az Andrej Rubljov monumentális alkotás, száznyolcvanöt percben mutatja be közel 25 éve eseményeit, így hosszában kiemelkedő, de másban is. Egyértelműen rétegfilm, azonban, aki látta, megértette, átérezte tudja, hogy Tarkovszkij egyetlen személy életén keresztül beszél az általános emberi dolgokról, az életről és a megváltásról. Mert egy híres ember is fontos, de ami mindenkihez szól, az még fontosabb: hat és fél milliárd az egyhez.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei