2009. július 22.Kovács Enikő
megosztás Facebook-on megosztás IWIW-en megosztás Twitter-en megosztás Google-on RSS csatorna
 

A Keresztapa örökösei - A filmtörténet legjobb maffiózói

A legutóbbi gengszterfilm, a Közellenségek bemutatása kapcsán adja magát a téma, hogy visszaemlékezzünk a műfaj legkarakteresebb maffiózóira, íme egy összeállítás azokból a figurákból, akik a kategória alapkövét képező Keresztapa óta változatos és kegyelmet nem ismerő jellemükkel örökre beírták magukat a filmtörténelembe.

Tony Montana

Al Pacino a kifinomult Michael Corleone után jó néhány évvel egy egészen más utakon járó maffiózót mutatott be Tony Montana megformálásával A sebhelyesarcúban. Tony kubai "politikai menekült", aki Floridába érkezve bármit és bárkit feláldoz, hogy meghódítsa és magáévá tegye a világot. Felemelkedéséért és a hőn áhított gazdagságért keserű magánnyal fizet. A film, amellett, hogy a történelem egyik legkegyetlenebb, legönzőbb és legtanulságosabb gengszterkarakterét mutatta be, az amerikai álom megvalósulását (felemelkedés a semmiből) is igen különleges nézőpontból szemléltette.

Henry Hill

A Nagymenők Henry Hill-je gyerekkorától a maffia köreiben mozog, és nincsen egyéb álma, mint hogy gengszter legyen. Mire felnő, már beletanul a szakmába, és igyekszik minél nagyobb szeletet vágni a tortából. Meggyőződése, hogy "csak a hülyéket kapják el", amikor azonban egy figyelmetlen akció miatt mégis bíróság elé kell állnia, kiderül, tudja-e magát tartani magát az omertá-hoz, a hallgatás törvényéhez. Habár Ray Liotta még karrierje kezdetén játszotta el Hill szerepét, azóta is leghitelesebb és leginkább testreszabott alakításai közé sorolhatjuk.

Mr. Drapp

A laza és kegyetlen Vic Vega (Mr. Drapp) megformálásával Michael Madsen a Kutyaszorítóban című első Tarantino film egyik csúcsjelentét biztosította. Azóta is találgatásra ad okot Vic és a Ponyvaregény-beli Vincent Vega kapcsolata (testvérek? unokatestvérek?), bizonyos hollywood-i pletykák szerint ez a két karakter fogja egy régóta ígért, valaha elkészülő újabb Tarantino-film gerincét alkotni. A Fedőneve: Donnie Brasco keretében Madsen egyébként hasonlóan formálta meg a könnyed, de törekvő Sonny Black-et, ez az alakítás azonban elmarad a színész legemlékezetesebb karakterétől.

Jules

A Ponyvaregény göndöri bérgyilkosa legendát teremtett azonnal a film megjelenésekor, az emberek nagy része, ha Biblia-idézetet kérdeznek tőle, 1994 óta garantáltan az Ezékiel 25.17-el válaszol, felejthetetlenek és bármikor idézhetőek a film során fokozatosan megtérő gengszter szövegei. Samuel L. Jackson alakítása egyébként, bár kevésbé ismert, de hasonlóan fantasztikus volt, amikor a következő Tarantino eposz, a Jackie Brown szereplőjeként Ordell Robbiet játszotta.

Nicky Santoro

Kicsi, nem ismer kegyelmet, és "addig nem áll le, míg az egyikőtök meg nem hal.". Joe Pesci először a Nagymenők-ben Tommy-ként mutatta be a minidiktátor és maffiózó ötvözetét (Oscarral jutalmazták), majd 5 évvel később, ha lehet még tökéletesebben játszotta el, amikor Nicky Santoro-t alakította De Niro partnereként a Casino-ban. Párosuk gyönyörűen működött, az értelem és az agresszió emlékezetes együttese.


Max Bercovicz

Nudli és Max barátsága a Volt egyszer egy Amerika című filmben a lojalitás kapcsán alakul ki, és erre alapszik. Mire felnőnek, az alkoholtilalom remek terepet biztosít arra, hogy üzleti partnerekké váljanak, és jól megszedjék magukat. Amikor azonban Max veszélyes terveket szövöget, barátja árulás útján próbálja megmenteni, ez pedig valakinek az életébe kerül. James Woods az ellentmondásos Max megformálásával már 1984-ben örökre biztosította helyét a filmtörténelem legendái között.

Sport

Harvey Keitel többször bizonyította sokoldalúságát színészi pályája során, egyik legkiemelkedőbb karakterét azonban már karrierje elején, 1976-ban bemutatta a Taxisofőrben. A De Niro főszereplésével készült filmben neki csak viszonylag kevés játékidő, és egy mellékszerep jutott, az Iris-t futtató strici, Sport szerepében azonban a film legkiemelkedőbb jeleneteit biztosította, az összes azóta készült film, legyen szó olyanról, ami komolyan veszi magát, vagy akár paródiáról, tőle kölcsönzi a kurvapecér jellemvonásait.

+1 Paul VittiSzámtalan kegyetlen figura és változatos bűnöző szerepének tökéletes eljátszása után Robert De Niro 1999-ben bebizonyította, hogy képes nevetni saját magán, és hatalmas sikerrel parodizálta addigi maffiózó karaktereit, egyúttal a gengszterfilm műfaj összes sablonját kifigurázta a Csak egy kis pánik könnyen elérzékenyülő maffiafőnökének szerepével. Szokásához híven ezt is stílusosan tette.

Mi a véleménye a témáról? Kérjük, írja meg:

név

szöveg (maximum 1000 karakter)

kérjük, írja be a 2022 utáni évszámot (spam védelem)

nem
regisztrált
B. Szabi 2009-07-22 14:43:58
Nagyon hangulatos és hiánypótló lista, gratulálok! Amint megláttam a cikk címét, szétszaladt egy vigyor az arcomon, mivel nagyon nagy rajongója vagyok a gengszterfilmeknek. Egy embert hiányoltam a listáról, de őt aztán nagyon: Tony Sopranót a Maffiózókból. Tudom, hogy az nem mozifilm, de minden idők egyik legnagyobb odafigyeléssel készített sorozata, a színvonala messze túlmutat az átlag tévésorozatokén. Amellett, hogy iszonyú sok utalást tartalmaz A Keresztapára és a Nagymenőkre, bátran mondhatom, alaposabban mutatja be az alvilágot, mint a fenti listán szereplő bármelyik film. Az meg csak hab a tortán, hogy Tony Soprano egy kísérteties Al Capone hasonmás. Szóval így komment formájában most veszem a bátorságot, és hozzácsatolom őt is a listához.:) Egyébként meg tényleg csak gratulálni tudok a színes összeállításhoz!
Reklám
Közösség
Legújabb hozzászólások
A rovat új és régi cikkei